A hideg és a pára hatása az elektronikus eszközök működésére

/ november 19, 2019/ Tanácsadás

A gyártók óriási összegeket fektetnek a minimalizálásba, és ezzel párhuzamosan a kütyük hőelvezetésére, hűtésére. A mindennap használt elektronikus eszközök használtára azonban a hideg és a pára is hatással van. Nézzük hát meg, hogy milyen problémákkal szembesülhetünk a közelgő hideg hónapokban.

Az elektronikus eszközök általáos és túlhevülés elleni védelméről szinte mindenki gondoskodik, ám a hideg és a pára hatásai ellen már kevésbé vagyunk ilyen felkészültek.

Elektronikus eszközök és a környezeti paraméterek

A tervezés során a mérnököknek meg kell vizsgálniuk az adott elektronikus eszköz tervezett alkalmazási környezetét, és annak a készülékre gyakorolt hatásait.  Az elektronikus eszközök nyomtatott áramköri lapra, azaz nyáklapra vannak összeszerelve/forrasztva.

Az elektronikus részegységeknek meg kell felelniük bizonyos szabványoknak a tervezés, gyártás és összeszerelés során. Az összes elektronikus berendezést három kategóriába lehet sorolni.

1-es osztályú, általános elektronikai termékek

Idetartoznak:

 • az általános fogyasztási cikkek,
 • háztartási gépek és készülékek,
 • a számítógépek és számítógépes és tévés perifériák,
 • valamint az általános katonai hardverek.

Az elektronikus eszközök nedves párás környezetben a lecsapódás miatt kerülnek veszélybe, a beszivárgó, vagy lecsapódott nedvesség úgynevezett ionmigrációt okozhat.

2-es osztályú, dedikált szolgáltatási elektronikai termékek

Ide tartoznak azok az eszközök, ahol nagy teljesítményre és hosszabb élettartamra van szükség, és amelyeknél a megszakítás nélküli szolgáltatás elvárt, de ez nem kritikus jelentőségű.

Idetartoznak:

 • kommunikációs felszerelések,
 • kifinomult üzleti rendszerek,
 • a gyártásban termelésben használt műszerek, gépek, kalibrátorok,
 • egyes katonai felszerelések.

3-as osztályú, nagy megbízhatóságú elektronikai termékek

Ide soroljuk az olyan rendszereket és felszereléseket, ahol a folyamatos teljesítmény vagy a teljesítés igény szerinti beálltásainak lehetősége kritikus jelentőségű. A berendezés leállását nem tolerálhatjuk, valamint a berendezésnek szükség szerint kell működnie.

Ilyen elektronikai eszközök például:

 • az életmentő felszerelések,
 • egészségügyi készülékek, berendezések, eszközök,
 • a bankszektorban használt riasztórendszerek,
 • az energetikai iparban alkalmazott rendszervezérlők,  és
 • a kritikus fegyverrendszerek.

Az elektronikai eszközök megbízhatósága

Katonai, ipari, kereskedelmi és fogyasztói elektronikai alkalmazásokban egyes berendezések tartalmazhatnak olyan részelemeket, amelyek nagyon érzékenyek a környezeti feltételekre. Az ellenőrizetlen környezeti feltételek hatásainak megértése az alkatrészek és a rendszerek szintjén, valamint ezen ismeretek alkalmazása a tervezési szakaszban javíthatja a berendezések megbízhatóságát, csökkentve ezzel a hibák előfordulásának számát, közvetve a karbantartási költségeket.

Az elektronikus eszközök és a páralecsapódás

Az elektronikán a páralecsapódás korrózióhoz vezet, ennek következtében pedig szerkezeti hibák alakulnak ki. Minél magasabb a páratartalom, annál gyorsabb a korrózió terjedése. A pára okozta meghibásodás megelőzésének egyik alapvető módja, hogy amikor hideg környezetből melegebb térbe kerül az eszköz, várunk néhány órát, mielőtt üzembe helyezzük a készüléket.

Az ionmigráció

Az ionmigráció az a jelenség, amikor a levegőben lévő vízmolekulák megtapadnak a szilárd felületen, és vékony vízréteget képeznek rajta. Abban az esetben, ha ez a szilárd (fém) felület áram alatt áll, a fémionok elulálódnak, azaz kimosódnak. Az elulálódott fémionok egyfajta hidat képeznek a vezetők között, ami rövidzárlathoz vezethet.

A hideg környezet hatása az elektronikus eszközök működésére

Amikor nagyon hideg van az alkatrészek meghibásodhatnak, tönkremehetnek, ezért, ha közeleg a tél, vagy hideg klímájú helyre készülünk, előbb győződjünk meg róla, hogy az általunk használt elektronikai készülékek mennyire bírják a tartós hideget.

 • Például az LCD kijelzők folyadékkristályai egyszerűen megfagynak. Így aztán nem biztos, hogy jó ötlet egy téli alpesi túrán, vagy az alaptáborban azzal foglalatoskodni, hogy a közösségi oldalak számára is megörökítsük kiemelkedő teljesítményünket. Egyrészt a fókuszra nagy szükségünk van, egyetlen bizonytalan lépés is kockázatos. Másrészt tönkremehet az okostelefon – és szükség esetén odavész a segítség lehetősége – vagy a digitális kamera kijelzője.
 • Bár alpesi környezetben valószínűleg nem lesz elég lefedettség az okostelefon használatához, a GPS jel bemérhető, így a segítség sem marad el.
 • Feltéve, ha a hideg miatt nem megy tönkre az akkumulátor. Amikor az akkumulátor megfagy, gyorsabban merül le, ami azért is rossz, mert az akkumulátor „megtanulja” a töltési potenciált és végül egyáltalán nem lesz képes hatékonyan tárolni a töltést.
 • A hidegben lemerült okostelefont, tabletet, digitális kamerát, laptopot ne tegyük fel töltőre azonnal, ha melegebb helyre érünk. Hagyjuk 30-40 percen át melegedni, nehogy az elektromos töltés kárt tegyen a készülékben a fent már említett páralecsapódás következményeként.
 • Amire szintén figyelmet kell fordítanunk, azok a mozgó alkatrészek. A hideg környezet a mozgáshoz kötött elektronika működésére – például lemezmeghajtók – sincs jó hatással. A hőmérséklet csökkenésével a fém összehúzódása miatt a mozgó alkatrészek nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ami az alkatrész meghibásodását okozhatja.

A fentiek figyelembevételével tehát:

 • Kössünk kiterjesztett garancia szerződést az elektronikai eszközeinkre.
 • Használjunk hőszigetelt tokot eszközeinkhez.