Hogyan készítsünk hangulatos fotókat okostelefonnal

/ december 16, 2019/ Egyéb

A legújabb okostelefonok kamerái már olyan magas szintre fejlődtek az utóbbi években, hogy kiváló minőségű képeket tudunk velük készíteni. Bár a kivánt technika adott, mégis érdemes odafigyelnünk néhány dologra a fényképezés során. Habár a hagyományos fényképezőgépekhez használt objektívek segítségével még mindig jobb képet lehet készíteni, de a minőségbeli különbségek egyre inkább kezdenek elhalványulni. Nézzük meg mi mindent tehetünk annak érdekében, hogy egy hangulatos kép a lehető legjobbra sikerüljön.

A tökéletes ünnepi fotó hangulatos is egyben. Ennek titka a technikai tudás, amihez most segítséget adunk egy rövid ismertetővel.

A hangulatos és minőségi fotók készítésének titkai

Kerüljük a digitális zoom-ot

Az okostelefonok esetén érdemes kerülni a digitális zoom-ot, mert sajnos hiába tudunk a segítségével közelebbi képet készíteni, a zoom jelentős mértékben lerontja a kép minőségét. Ha van lehetőségünk, akkor inkább menjünk közelebb zoom helyett, vagy készítsünk az adott távolságból egy jó minőségű képet, majd inkább utána, szerkesztő programok segítségével nagyítsunk a képen, így sokkal jobb minőségű, élvezhetőbb végeredményt kapunk. 

A digitális zoom csak egy plusz funkció, de nem kell állandóan használni, sokszor éppen ez töri meg a fotó hangulatát.

Helyezd fókuszba a kép szereplőjét

Legyen fókuszban a téma. Sok esetben a fotós nem kizárólag a témára fókuszál, hanem minél több mindent szeretne a képen megjeleníteni, éppen ezért a kép sajnos nem sikerül igazán jól. Egy másik probléma szokott lenni, hogy alapbeállítás esetén a gépek mindig középre fókuszálnak, és ha a téma mondjuk a szélén található a képnek, akkor nem állítják át a fókuszt. Tehát, arra mindenképpen fontos odafigyelni, hogy ilyen esetben a fókuszt mindig át kell állítani a megfelelő témára. 

Nemcsak a profilok, de az ételszelfik is akkor lesznek igazán jó minőségűek, ha nem töri meg a hangulatot a fókusz hiánya.

A jó fényviszonyoktól lesz igazán hangulatos egy kép

A fények mindig nagy hatással vannak a kép minőségére. Ha nem is köztudott, de könnyen belátható, hogy naplemente előtt vagy kora reggel készíthetők a legszebb tájképek. Ennek oka, hogy a képek sokkal látványosabb hatást adnak a narancssárga fényben. Rosszabb fényviszonyok esetén azonban a nagyobb záridő segít nekünk abban, hogy jobb minőségű képeket tudjunk készíteni. A nagyobb záridő, azonban csak mozdulatlan tárgyak és mozdulatlan fényképezőgép esetén működik. Az okostelefonok ezt már általában automatikusan alkalmazzák, azonban a tökéletes fotóhoz szükségünk lehet egy állványra.

Szelfizés

Ha jó szelfit akarunk készíteni, akkor fontos, hogy a fejünkhöz képest magasabbra tegyük a kamerát és felfelé nézzünk. Így sokkal jobban jelenik meg az arcunk a képen. Szelfibot használata segítségével elkerülhetjük, hogy annyira közeli képet csináljunk magunkról, hogy az orrunk és a szemünk torzuljon, ami bizony furcsán néz majd ki a képen.

Bár a szelfibot használatához nem kell jogosítvány, azzal legyük tisztában, hogy a hangulatos kép elkészítéséhez azért nem árt, ha tudjuk, hogyan kell vele bánni.

  • Érdemes mindig körbeforogva megnézni, hogy melyik szögből kapjuk a legoptimálisabb fényt,
  • Ha így teszünk, akkor a képeink sokkal látványosabbak lesznek.
  • Tehát szelfizésnél nem csak a legjobb szöget érdemes megkeresni, de a megfelelő fényforrást is.

Mikor ne használjunk vakut?

A felesleges vakuzás tönkreteszi egy mégoly hangulatos pillanat megörökítésének lehetőségét.

Nagyon sokan rendszeresen használják a vakut, azonban a használata sokszor kifejezetten ronthatja a kép minőségét. Nem érdemes például koncertek során vakut használni, továbbá a távoli témák esetén sem szokott igazán segíteni a használata. Érdemes megvizsgálni különböző távolságoknál a gépünk vaku tartományát, de valószínűleg 3-4 méternél távolabbi téma esetén már nem érdemes vakuzni

Tartsuk a telefont stabilan

Ahogy azt korábban, a fényviszonyoknál már említettük, nagyon fontos, hogy tartsuk a gépet stabilan, mert mozgó géppel egészen biztos, hogy rossz minőségű képet fogunk készíteni. Ha ez nem igazán sikerül, akkor használjunk kisebb tripod állványt vagy támasszuk meg valamin az okostelefont. A boltok kínálata ma már rengeteg választási lehetőséget biztosít számunkra ezzel kapcsolatban is.

A fényképezéskor sokszor csak arra összepontosítunk, hogy a kép jól sikerüljön. Ennek feltétele viszont a jó minőségű készülék, tehát annak karbantartásáról se feledkezzünk meg.

Néhány tanács a végére, amelyek további segítséget nyújthatnak a valóban hangulatos fotók készítéséhez:

  • Érdemes mindig magunknál tartani egy mikroszálas törlőkendőt, mivel a telefon lencséje könnyen bepiszkolódhat, és így csak homályos képre telik majd a gépünktől és lemaradhatunk arról, hogy egy tökéletes pillanatot megörökítsünk. 
  • Próbáljunk ki fotós app-okat, mert ezek sokszor a gyári applikációknál sokkalta jobb képek készítését teszik lehetővé. 
  • Ha van rá lehetőség, akkor a képeket ne JPEG-ben, hanem RAW-ban készítsük, mivel ez utóbbi lényegesen könnyebben szerkeszthető.
  • Használjuk a segédvonalak funkciót, amennyiben tájolásra van szükségünk, tehát függőlegesre vagy vízszintesre kell igazítani mondjuk egy épületet, esetleg fókuszba kell helyezni egy tárgyat.
  • Ne erőltessük a fotózást szél és eső esetén, mert ilyenkor nagyon nehéz jó képeket csinálni, és a gépünk is könnyebben megsérülhet, viszont később, ha már kitisztult az ég, akkor lehet majd igazán jó fotókat készíteni.
  • Ha szeretnénk a nagy, illetve az apró dolgokat látványosan ábrázolni, akkor helyezzünk a témánk mellé valamit, aminek egyértelmű a mérete, viszonyítási alapnak, így a méreteket jobban tudjuk illusztrálni. 

Jó tanácsként érdemes megfontolni, ha már egy drága telefonba fektetünk, mondjuk olyanba, ami rendelkezik éjszakai móddal (ilyenek például az új iPhone, vagy a Google Pixel modellek, a Huawei P20 Pro), akkor figyeljünk arra, hogy a lencse ne sérüljön. Ezeknél a telefonoknál már érdemes megfontolni, hogy biztosítsuk magunkat valamilyen extra kiterjesztett, vagy baleseti garanciával, mivel probléma esetén így a javítás nem kerül majd horribilis összegekbe.