Tipikus ünnepi balesetek és a megelőzésük

/ december 30, 2019/ Egyéb

Sajnálatos módon az értékvesztés világjelenséggé vált; számos hagyományos ünnepet nem tartunk már, vagy nem értékéhez méltón kezeljük. A karácsony jelenti talán az egyetlen kivételt, ami minden évben egymás felé tereli a családokat, és még a marketingkampányok üzeneteitől terhelt világban is az összetartozásra, szeretetre és a családi értékek fontosságára irányítja a figyelmünket. A vásárlási láz elmúltával, amikor már túl vagyunk a fenyőfa ünneplőbe öltöztetésén, a dekorációk kihelyezésén, a sütés-főzésen és az ajándékozás meghitt pillanatain, el kell gondolkoznunk azon, miként előzhető meg, hogy az ünnepek alatt ugrásszerűen megnő a háztartási balesetek száma. Ennek elkerülése érdekében készítettünk egy összefoglalót arról, hogy mire kell figyelni az ünnepek alatt.

A tipikus ünnepi balesetek számos karácsonyt és szilvesztert tesznek tönkre, pedig némi odagigyeléssel elkerülhetőek lennének.

Ünnepi balesetek okai és a megelőzés

Rövid pontokba szedve a következő tipikus balesetek és szituációk miatt válik veszélyes üzemmé egy családi vagy baráti összejövetel.

Ó, Mr. Alkohol!

Az alkohol az ünnepek idején is számos balesetet okozhat. Hatása alatt sajnos félvállról vesszük a biztonsági előírásokat, ami pedig még az otthon biztonságosnak hitt falai között is követendő volna.

Az nem kétséges, hogy nagyivó hírében áll a magyar és az ünnepi hagyományaink sem tesznek minket az absztinencia bajnokaivá. Alapvetően nem azzal van a gond, hogy lecsúszik néhány pohár sör vagy bor, esetleg egy-két kupica pálinka is. A nagyobb gondot a mértéktelenség okozza, ami azonban nemcsak a jó hangulatra veszélyes. Alkoholos állapotban kevésbé vagyunk képesek felmérni tetteink következményét, ami fokozza a balesetveszélyt.

Ilyenkor nagyvonalúan legyintünk például:

 • az égő gyertyák mellett kihúzott kábelekre,
 • a frissen kicsomagolt, majd üzembe helyezni kívánt okostévé, hangrendszer, házimozirendszer telepítési útmutatójára,
 • ebben az állapotban az Oldjuk meg okosba-hozzáállás is kényelmesebbnek tűnik.

Így történhet meg, hogy: 

 • a vadonatúj okostévé egy abszolút haszontalan állványon, horribile dictu dohányzóasztalon kap helyet,
 • a kábelek szanaszéjjel hevernek a közlekedési útvonalakon,
 • ha megtörténik a baj, természetesen mindig a gyerek, vagy a házikedvenc a hibás, amiért belegabalyodott és magával rántotta a készüléket.

A dekorációs elemeket mindig úgy helyezzük el, hogy ne legyenek a balesetek kiváltói.

Dekorációs balesetek

Itt most nem a dekorációs elemek minőségéről és mennyiségéről ejtünk szót, hanem azok felhelyezéséről. 

 • Évente körülbelül 1 000 ember zuhan le instabil székről, asztalról díszítés közben.
 • Világszerte több millióra tehető a dekorációs balesetek száma. 
 • A személyi sérüléseket tetézi, hogy zuhanás közben a legközelebbi elérhető tárgyba kapaszkodunk, ami lehet korlát, fali konzol, szekrény, polc, vagy akár a karácsonyfa is.

A lakás ünnepi díszbe öltöztetéséhez kizárólag alkalmas eszközöket - például létrát - vegyünk igénybe, hogy a balesetek elkerülhetőek legyenek.

Így potenciálisan még nagyobb az anyagi kár, valamint több személy is megsérülhet a közelünkben a rázuhanó tárgyak miatt. Ha már mindenképpen fel kell valamire mászni a díszítéshez, tegyük azt egy stabil létra segítségével.

Egész évben, de különösen az ünnepi időszakokban fontos, hogy a megvásárolt elektronikai eszközökre, mobilkommunikációs eszközökre, háztartási gépekre kössünk baleseti garancia szerződést, hiszen a gyártói, de még a kiterjesztett garancia sem vonatkozik a balesetben megsérült eszközeinkre.

Konyhai balesetek

Ünnepek idején a konyhában igazi nagyüzemi munka folyik, a személyi sérülés lehetősége azonban nem csak a sütésben-főzésben elfáradt felnőttekre korlátozódik, de egy óvatlan pillanatban éppen azok sérülhetnek meg, akikre a leginkább kellene vigyázni. Gyakran ugyanis a gyermekeket érinti a baleset.

A konyhai balesetek sajnos sok gyermeket veszélyeztetnek, akik segíteni szeretnének az ünnepi előkészületekben. Éppen ezért sose hagyjunk magára gyermeket egyedül a konyhában, ha főzünk, vagy sütünk.

A leggyakoribb konyhai balesetek ebben az időszakban: 

 • a forrázás/égés, 
 • a kiömlött folyadékok miatti csúszásból eredő törés, 
 • az éles kések, húsbárdok okozta sérülés.

Ha nem tudjuk megoldani a gyermekfelügyeletet, akkor érdemesebb inkább hagyni a konyhai munkát és megrendelni az ételt, a süteményeket. Egyetlen szülő sem lesz kevesebb attól, ha nem saját sütésű tortát vagy rántotthúst tesz az asztalra, sőt. A gyerekek valószínűleg még hálásak is lesznek azért, hogy az ünnepi időszakot a szüleikkel tölthetik mókával, kreatív játékokkal, vagy egy nagy kirándulással.

Tűzkárok

A dekorációk, mint például egy adventi koszorú a terített asztal közepén gyönyörű és hangulatos, de evés és beszélgetés közben elfeledkezhetünk róla, és a koszorúról villámgyorsan továbbterjedhet a tűz a könnyen gyulladó eszközökkel és kiegészítőkkel megpakolt asztalra. Ugyanez hatványozódik az elektromos dekorációs elemek, fényfüzérek környezetében.

Éppen ezért:

 • Sose használjunk utcai árusoktól beszerzett dekorációs elemeket, csakis hitelesített, hazánkban is jóváhagyott, ismert gyártótól származó fényfüzéreket és egyéb díszeket.
 • A szabadba kifejezetten kültéri használatra tervezett díszeket telepítsünk.
 • Vastagvezetékes, füzéreket és égősorokat használjunk, hiszen a vékony vezetékek túlmelegedhetnek, megolvadhatnak az áthaladó áram miatt.
 • Ha korábban vásárolt díszeket, füzéreket, égősorokat használunk, üzembe helyezés előtt ellenőrizzük a vezetékek folytonosságát, sérülés, olvadás, repedés nyomait keresve.
 • Ne terheljük túl az otthoni elektromos rendszert túl sok dekorációval.
 • Ha mégis bekövetkezik egy baleset, azonnal húzzuk ki a megszakítót, vagy kapcsoljuk le az egész villanyórát.

Végül, de nem utolsósorban:

Talán nem hagyományos partikellék, de egy tűzoltókészülék kétségkívül hasznos társunk lehet a karácsonyi tűzesetek mérséklésében.