Kinek, milyen sütő való

/ január 24, 2020/ Egyéb

Amikor valaki sütővásárlásra adja a fejét, feltételezhetően nekiáll keresgélni, leginkább az interneten. A hagyományos háztartást vezetők számára sem feltétlenül egyszerű a döntés, de akadnak, akik másfajta háztartást vezetnek. Ezután túlnyomórészt műszaki információktól terhelten éppen csak egy kérdésre nem kapnak világos választ az érdeklődők. Hogy nekik és a céljainak melyik sütőtípus felel meg a legjobban. Mivel az általános sütőtípusokat már ismertettük, most abban szeretnénk segíteni, hogy kinek, milyen sütő való.

A sütő kiválasztásakor a leggyakoribb típusokkal találkozunk, de korántsem biztos, hogy ezek megfelelnek a személyes igényeinknek.

A leggyakrabban használt sütőtípusok

A sütő kiválasztásáról írtunk már korábban, de emlékeztetőül felsoroljuk a leggyakoribb sütőtípusokat.

 • mikrohullámú sütők,
 • gázkemencék,
 • elektromos sütők,
 • konvekciós sütők,
 • kombinált, multifunkciós sütők.

E sokféle sütőknek egy közös vonásuk mindenképpen van. Igénylik a karbantartást és javítást, amihez szükségünk lehet javítási asszisztenciára. Ez az a szolgáltatás, amit ingyen igénybe vehetünk, ha nem felejtettük el a kiterjesztett garancia szerződést megkötni a vásárláskor, vagy a gyártói garancia lejárta előtt 60 nappal.

Sütő egyedülállóknak, párban, vagy kis családban élőknek

Életviteltől, pozíciótól, és gazdasági helyzettől függetlenül számukra egy asztali sütő, vagy úgynevezett minikonyha a tökéletes választás.

Az asztali sütő

A 6-35 literes kapacitású asztali sütő alig nagyobb egy mikrohullámú sütőnél. Kiválóan alkalmas melegszendvics vagy minipizza sütésére, kenyérpirításra, a grillel felszerelt modellek pedig már technikásabb ételekhez is megfelelőek. A 12-20 000 forintért már beszerezhető modelleken túl is van azonban élet.

Az asztali sütő rendkívüli előnye, hogy kicsi, könnyű, hordozható, de mindenre képes, amire normál méretű társai.

A csúcskategóriás asztali sütő az egyedülálló, kreatív gasztronómiai zsenik eszköze lehet, akár alsó-felső sütéssel, nyársakkal, kiolvasztás funkcióval, időzítővel, gőzsütéssel, hőlégkeveréssel és mikrohullámú sütővel. Mindent elkészíthetünk benne, amit egy hagyományos méretű sütőben, csak kisebb mennyiségben.

Előnyei:

 • kicsi, elfér egy munkalap, vagy akár egy asztal tetején is, ha a lakásban nincs konyha – mivel csak egy szobát bérlünk,
 • tapadásmentes a felülete, belső tere is könnyen tisztítható,
 • nem igényel szakembert a bekötése,
 • könnyen hordozható, akár kempingezni is elvihetjük,
 • teljesítménye: 600-3 000W.

A minikonyha

A minikonyha a sütőtéren kívül 2-3 főzőlappal is rendelkezik. Abszolút helytakarékos megoldás nemcsak egyedülállóknak, hanem azoknak a párban élőknek, vagy egy gyermekes családoknak is, akik számára az önálló háztartás kialakítása még nem elérhető, de nem akarnak közös konyhán lenni a szülőkkel, főbérlővel.

A főzőlap

Persze, ha valaki egyáltalán nem szokott sütni, akkor a hagyományos villanyrezsó mellett, a kerámialapos, indukciós, vagy gázüzemű főzőlap is szóba jöhet, konyhapultba építhető típusban is akár.

A hordozhatóság és a kicsi, könnyű kivitelezés szinte vonzza magához a baleset lehetőségét, ezért a kiterjesztett garancia mellett a baleseti garancia szerződést is kössük meg. A véletlenekből adódó lerántás, leesés okozta sérülésekre ugyanis sem a gyártói, sem a kiterjesztett garancia nem érvényes!

A nagycsaládosok kedvence az osztott sütőterű multifunkciós sütő

Az elektromos sütők hőeloszlása ​​általában egyenletesebb, mint a gázüzeműeknél. Noha hosszabb ideig tarthat az előmelegítés, rövidebb idő alatt készül el az étel.

A beépíthető sütőtípusok, akár dupla verzióban, számos nagycsalád életét könnyíti meg.

További előnyei:

 • A hagyományos elektromos kemencék általában kissé melegebbek a felső szegmensben.
 • Ez még osztható sütőtér nélkül is megoldást jelenthet, ha egyszerre többféle, különböző sütési hőmérsékletet igénylő ételt akarunk elkészíteni.
 • Az egyenletesebb és gyorsabb főzéshez válasszunk ventilátoros sütőt. Ezeknél a ventilátor a fűtelemmel előállított forró levegőt keringteti a rövidebb sütési idő érdekében.
 • Szimpla, vagy dupla kivitelezésben is vásárolható, attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb család számára kell ételt készíteni.

A sütő az egészség- és energiatudatos életmód eszköze lehet

Korábban a hatékonyság és az egyszerűség volt a mindennapi sütés-főzés elsődleges prioritása, de ez a tendencia a kétezres évek elején változni kezdett. Itt már az egészség- energia- és környezettudatos életmód kialakulásának és elterjedésének is központi szerepe volt. Ekkor jelentek meg az első, túlhevített gőzzel működő sütők, azaz gőzkemencék a háztartásokban.

A sütő a mindenkori egészséges táplálkozás hagyományos eszköze, legyen szó gőzkemencéről, vagy hagyományos sütőről.

A hagyományos konvekciós kemencével összehasonlítva számos előnnyel jár a gőzkemence:

 • nincs szüksége olajra vagy zsírra,
 • az étel megőrzi a természetes ízét,
 • a vitaminok és rostok, tápanyagok nagyobb része szintén megmarad.

A hagyományos sütőt is lehet azonban számos olyan tevékenységre használni, amik valahogy kikoptak mára a köztudatból, például aszalás, szárítás. A római tál pedig ugyanazt az előnyt biztosítja számunkra, mint a gőzkemence, csak jóval kisebb kiadással jár a beszerzése.

Az egészségtudatos táplálkozásban a főzés helyett főszerepet kaphatnak a különböző a sütőtípusok, főleg, ha olyan konyhatechnikai megoldásokat és eszközöket alkalmazunk, melyekhez nincs szükség zsiradék hozzáadására.

A túlhevített gőzzel működő sütők technológiája valójában már létezett, a nagyüzemi, vendéglátó- és élelmiszeripari konyhákban ilyeneket használtak. A kihívást az jelentette, hogyan válhat a készülék a háztartások ergonomikus konyhai eszközévé. 2004-ben, a világon elsőként a Sharp mutatta be a túlhevített gőzzel működő, háztartási léptékű kemencét, ami mára már IoT és AI fejlesztésekkel ellátott high-tech konstrukcióvá vált.