Háztartási eszközeink – csendes társak a mindennapokban

/ január 28, 2020/ Karbantartás, Vásárlói gondoskodás

Mi az ami minden nap ott van, számíthatunk rá, kiszolgál minket és a használatért cserébe néha legfeljebb zúg egy kicsit? Természetesen a háztartási eszközeink: a hűtő, a mosogatógép, a sütő, a mosógép, valamint számos apróbb társaik. Érdemes rájuk odafigyelni, hiszen mindennapi jó szolgálatuk leginkább akkor tűnik fel számunkra, amikor meghibásodnak és nélkülöznünk kell őket.

Háztartási eszközeink otthonunk, hétköznapjain csendestársai, "akik" nélkül ma már elképzelhetetlen a zavartalan és komfortos életvitel.

Háztartási eszközeink állagmegóvása

Számtalan apróbb trükkel óvhatjuk meg háztartási gépeinket a szervizbe kerüléstől. Azonban – mint az élet más területén úgy itt is -előfordulhatnak váratlan események, amelyek igénylik a szervizelést. Ilyenkor segíthet bennünket a kiterjesztett garancia, ami egyfajta készülékbiztosítás. Ez készülékbiztosítási forma a háztartási gépekre kínál a gyártói, illetve forgalmazói garancián túl, azt meghosszabbítva jótállást. A kiterjesztett garancia a készülék megvásárlását követően is megköthető, a gyári alapgarancia lejáratát megelőző 60 napig.

Ezzel az apróbb figyelmességgel akár 5 évig biztonságban tudhatjuk a háztartási eszközeink épségét, hiszen a szakszervizek ingyen javítják azokat.

A tűzhely hozza össze a családot

Háztartási eszközeink, köztük a tűzhely is rendszeres tisztítást igényel, mely egyben egészségünket is óvja a fertőzésektől.

Tűzhelyünk és egyéb sütő-főző-melegítő háztartási eszközeink karbantartásához a legfontosabb tanácsokat nyilván a használati útmutatóban találjuk. Mindezeken túl azonban van néhány hasznos tudnivaló, mondhatjuk azt is, hogy praktika, amelyek betartásával megnövelhetjük ezeknek az eszközöknek nem csak az élettartamát, de a minőségi megjelenését is.

A sütő tisztítása talán a legkevésbé szimpatikus a háztartási munkák közül, ám számos típus már rendelkezik öntisztító funkcióval is.

 • A makacs szennyeződéseket kímélő tisztítószerek, például mosogatószer segítségével, a vízcseppek nyomait és a vízkövet ecettel távolíthatjuk el. 
 • A fémek által hagyott nyomokhoz használjunk speciális tisztítószereket, az ételmaradékoknál pedig használjunk üvegkaparót. 
 • A cukor és a cukortartalmú ételek örökre kárt okozhatnak az üvegkerámia felületben, ezért ezeket amint lehet, azonnal el kell távolítani a főzőlapról – akkor is, ha az még forró. 
 • Figyeljünk rá, hogy soha ne használjunk súrolószereket. Ezek megkarcolhatják háztartási eszközeink felületét és a karcolásokban szennyeződés és vízkő gyűlik fel. 
 • Soha ne használjunk továbbá éles tárgyakat, például fémforgácsot vagy súrolókefét, valamint erősen maró, agresszív vegyszereket! 

Háztartási eszközeink tisztasága az egészségünk megóvásának alapja

Ahogy a mosógépünkre, úgy fiatalabb „testvérére”, a mosogatógépünke is ráfér időnként egy alapos karbantartás.

 • Vízkőtelenítés és belső tisztítás az erre a célra, a gyártó által ajánlott tisztítószerekkel lehetséges, egy üres, magas hőfokú program lefuttatásával.
 • Emellett rendszeresen ellenőrizni kell, hogy van-e kellő mennyiségű só a mosogatógépben, továbbá a szűrő – a mosógéphez hasonlóan – ennél az eszköznél is kritikus lehet. 
 • Érdemes a forgókar réseit is átnézni, ugyanis itt is „beakadhat” egy-egy ételmaradék, ami miatt forgás közben úgy érzékeli majd a készülék, hogy a forgókar hozzáér az edényekhez és folyamatosan sípolni fog. 

A mosógép háztartási eszközeink egyik leghasznosabb tagja, hiszen nélküle a mosás egy egész napot igénybe venne. Karbantartása ruháink tiszttaságának záloga is egyben.

Ha mosógép karbantartásról van szó:

A vízkövesedést és a mosószerek túladagolásából fakadó lerakódásokat tapasztalhatjuk legfőbb problémaként. 

 • A tisztítási programokhoz válasszuk a gyártó által javasolt szereket, és magas hőfokon futtassunk le a tisztítóprogramokat.
 • A mosógép szűrőjének kitisztítása szintén nagyon fontos feladat. 
  • Ha nem tudjuk pontosan, hogy hol található (általában a gép belsejének alján van egy kis nyitható tok), lapozzuk fel a használati útmutatót és keressük meg. 
  • Az apró tárgyak tönkreteszik a szűrőt és a szivattyút, majd a csapágyakat is, a kosz pedig eltömíti a szűrőt, így csökken a mosógépünk élettartama is.

A család barátja: a hűtő

Háztartási eszközeink közül a hűtő esetében talán a legfontosabb és a legkézenfekvőbb is egyben, hogy rendszeresen ellenőrizzük, hogy:

 • Jól záródik-e az ajtaja. 
 • Ezt úgy tehetjük meg, hogy egy papírlapot teszünk az ajtóba amikor becsukjuk: ha bent marad, akkor rendben van a záródás. 
 • Fontos az is, hogy a hűtőgép hátulján található kondenzátor rácsot rendszeresen, de óvatosan portalanítsuk, és figyeljünk arra, hogy a hűtő mögött, mellett, felett legyen elegendő hely a levegő áramlásához. 

A hűtőgép beüzemelésekor mindenképpen ellenőrizzük, hogy vízszintesen áll-e, valamint, hogy az ajtaja jól záródik-e. Háztartási eszközeink közül a hűtő karbantartása talán az egyik legegyszerűbb feladat.

A hűtőgép ugyanis a fordított Carnot-ciklus termodinamikai elve szerint működik: a hűtőközeg elpárologtatásával hőt von el a hűtő belsejéből, így ott hűt, a kondenzátorban viszont a gőz halmazállapotú hűtőközeg lecsapódik, és a hőt leadja. A hatékony működéshez fontos, hogy ez a hő megfelelően távozni tudjon. Ha poros a kondenzátor-rács, vagy ha nincs megfelelő hely a leadott hő távozásához, akkor a hőleadás gátolt vagy korlátozott lesz, és romlik a hűtőnk hatásfoka. 

No és persze nem feledkezhetünk meg a jegesedés-mentesítésről sem. Még az úgynevezett no-frost hűtőket is évente legalább egyszer ajánlott leolvasztani. Egy korszerű, energiahatékony hűtőre is oda kell figyelnünk tehát annak érdekében, hogy tényleg energiatakarékosan, a pénztárcánkat kímélve működhessen.