Leggyakoribb téli mobiltelefon balesetek

/ január 31, 2020/ Készülékbiztosítás, Tanácsadás

A téli mobiltelefon balesetek egyszerű odafigyeléssel megelőzhetőek lennének. Például, ha nem a mobiltelefonba hajolva közlekedünk. Nem hallgatjuk teljes hangerőn a zenét, hiszen azzal a veszélyes szituációk felismerését nehezítjük. Nem lépünk le a járdáról a telefonhívásba merülve anélkül, hogy körülnéznénk. A mobiltelefon-használattal sajnos ma már a balesetek is óhatatlanul együtt járnak, amelyeknek nem a készülék az oka, hanem a saját magatartásunk. Ugyanakkor még a körültekintő mobilhasználat mellett is előfordulhatnak valóban véletlen balesetek.

A mobiltelefon télen fokozott kockázatnak van kitéve a megváltozott útviszonyok és főként a felhasználók általánosan hanyag magatartása miatt.

A mobiltelefon, mint vétlen áldozat

Amikor leesik, eltörik, betörik, összekarcolódik, megroppan a mobiltelefon, hajlamosak vagyunk minden és mindenki mást hibáztatni, csak önmagunkat nem. Mert csúszik az út, és a lépcső. .Mert köd van. Mert tél van. Mert esik. Mert havazik.  Mert a házmester nem söpört el. Mert az önkormányzat nem sepertette el. Mert nincs leszórva. Miért nincs leszórva?!

A random és az előre látható balesetek következményeitől óvja meg a hosszú távú befektetésként is aposztrofálható, esetenként kifejezetten drága okostelefont a baleseti garancia. Ha tehát mi is azok közé tartozunk, akik – bármilyen ok miatt – notórius mobiltelefon használók, akkor a magunk és az okostelefon érdekében egyaránt, kössük meg a kiterjesztett garancia mellé a baleseti garancia szerződést is. Előbbinek mindenképpen hasznát vesszük, hiszen a legtöbb problémával akkor szembesülünk, ha a gyártói garancia már lejárt. Az utóbbi értéke pedig felbecsülhetetlenné válik, ha balesetet szenved a mobiltelefon.

A megváltozott időjárás és útviszonyok okozta mobiltelefon-balesetek

Bár már régen nem volt igazi tél, azaz tartós hó, a lefagyás, az ónos eső, a köd attól még ugyanúgy szedi áldozatait.

Sokan úgy indulunk neki otthonról, hogy meg se nézzük az időjárás jelentést, aztán a lefagyott lépcsőn hanyatt fekve szembesülünk először azzal, hogy talán megfelelő lábbelit kellett volna venni a magassarkú csizma vagy sportcipő helyett. Ha szerencsénk van, akkor csupán egy enyhe rándulással megússzuk, a telefonunk azonban nem szokott ennyire szerencsés lenni.

Ha éppen a kezünkben tartottuk, akkor talán már a járdán hever valahol, vagy kicsúszott egyenesen az úttestre. Esetleg éppen rajta fekszünk.

Tegyük fel, hogy sikeresen vettük az első akadályt, és túljutottunk a lépcsőn. Viszont hideg van. Nagyon hideg. Kesztyűt persze nem húzunk, mert abban nem lehet használni a mobiltelefon érintőképernyőjét. A hidegben elgémberedett, és érzéketlenné vált kéz azonban tökéletes alapot teremt arra, hogy leejtsük a készüléket. A leesett mobiltelefon pedig máris megindul a kálváriája felé.

Nemcsak a leesés maga veszélyezteti, de a közlekedő emberek és járművek is. Amíg az eséstől megóvja egy minőségi védőtok, addig a bakancsok, csizmák rengetegében egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az okostelefon végleg elhalálozik. Ami a járműveket illeti, abba jobb nem is belegondolni, mit okozhat egy autó, vagy busz kereke.

A leejtett mobiltelefon valószínűleg csak akkor ússza meg a balesetet, ha felöltöztettük, azaz ütésálló tokra és kijelzővédőre bíztuk a védelmét.

A baleset oka: a mobiltelefonok tulajdonosának életkora

Vannak korosztályok, akik számára a téli mobiltelefon használat több veszélyt tartogat. Nemcsak koruk, de viselkedésük okán is nagyobb eséllyel szenvedhetnek balesetet, és közvetve megsérül az általuk használt mobiltelefon is.

Az idősebbek bizonytalanabbul járnak, számukra a megváltozott útviszonyok legnagyobb veszélye nem a telefon sérülése, hanem a tartós egészségkárosodás. Esetükben azonban éppen azért van szükség a mobiltelefon előrelátó védelmére, hogy segítséget tudjanak hívni, ha elestek.

Az ifjabb korosztály esetében gyakran az életkori sajátosságukból adódó hebrencs viselkedésnek, és az iskolai abúzusnak esik áldozatul a mobiltelefon. Értelemszerűen mindig a szülő dolga a mérlegelés, hogy elengedi-e a gyerekkel a mobiltelefont is az iskolába. A legésszerűbb az, ha védőtokkal, és kijelzővédővel szereljük fel gyermekeink készülékeit. Biztos, ami biztos. Egy hókupac alól nagyobb eséllyel kerül elő épségben a mobiltelefon, ha vízálló tok van rajta.

A helytelen tárolás okozta mobiltelefon-balesetek

Mindig kéznél kell, hogy legyen. Minket is idegesít, ha mások percekig keresik a mobiljukat a táska alján, mire sikerül felvenni. Ezért inkább zsebre vágjuk. Ha belső zsebbe tennénk, az még rendben is volna. De nem oda tesszük. Nadrágzsebbe, külső kabátzsebbe. Mert onnan a legkönnyebb és leggyorsabb elővenni.

De nemcsak a zsebek méretét és szabását tekintve nem ez a legjobb megoldás a tárolásra. A közlekedésben tolongva nemcsak az a veszély fenyeget, hogy a telefon egyszer csak kifordul a zsebből, vagy véletlenül kirántjuk. 

A zsúfolt tömegközlekedés, főleg télen a zsebtolvajok számára igazi aranybánya. És amíg a vásárlói gondoskodás keretében megkötött készülékbiztosítással gondoskodhatunk a mobiltelefon hosszú távú védelméről, addig a tolvajok ellen semmit sem tehetünk, ha elővigyázatlanul tároljuk a készüléket.