A jó prezentáció technikai szempontjai

/ február 19, 2020/ Tanácsadás

Ma már nem csupán vállalati környezetben alapvetés, hogy egy-egy meeting vagy tárgyalás alkalmával egy professzionális prezentáció formájában történik a téma tárgyalása, vizuális támogatása. Akár egy iskolai órán is nagyobb érdeklődést válthat ki a tanár egy jó prezentációval megtámogatott előadáson, a témától függetlenül. Éppen ezért nézzük most meg, hogy mire is van szükség, ha egy jó prezentációt szeretnénk tartani.

A jó prezentáció vizuális megtámogatásával sokkal jobb eredményt lehet elérni, mint anélkül.

A vizualitás fontossága a prezentáció során

A képi megjelenítés egyértelműen segíti a résztvevőket a tananyag könnyebb megértésében, az információ gyorsabb befogadásában. A vizualizáció által a tanultak tartósabban rögzülnek, így idő takarítható meg, hiszen az emberi agy a vizuális benyomásokat gyorsabban fogja fel, mint a szöveget. A képi ismeretszerzésnél az érzékelés, a szóbeli ismeretszerzéshez hasonlóan közvetlenül történik. A látott képek segítik a belső kép kialakítását, amire sokáig vissza lehet emlékezni. Ezek segítségével kialakíthatók a vizuális ítéletek, amelyekből pedig a vizuális képzetek jönnek létre. Fontos szerepük van egyúttal a felidézésben is, ugyanis a kép mozgásba hozza a látott dolgokkal kapcsolatos képzeteket és fogalmakat. További jelentősége a látottaknak, hogy felkeltik az érdeklődést egy-egy téma iránt, így aktív befogadásra késztetnek. Az élménynyújtás pedig fejleszti a fantáziát, a szemlélettől a gondolkodás síkjára juttatja el a tanulókat. 

A technika szerepe az előadásban

Mi az a három alapeszköz, amire mindenképpen szükségünk lehet egy jó digitális prezentációnál? 

  • számítógép/laptop
  • prezentációs szoftver
  • vetítővászon
  • vetítéstechnikai eszköz

Ez az a négy dolog – az előadó személyét, illetve az előadás tartalmi minőségét most nem említve – amin egy jó prezentáció áll vagy bukik. 

Milyen eszközök szükségesek a prezentáció létrehozásához, lejátszáshoz?

Számítógép/laptop

A prezentáció létrehozása általában hordozható számítógépen történik, hiszen egyúttal a lejátszáshoz is fel lehet hazsnálni a fájlok másogatása, átküldése nélkül, közvetlenül a dokumentumtárból betölthetőek az kívánt adatok.

A prezentáció szempontjából talán a legkevésbé fontos elem a laptop vagyis annak milyensége. Bármilyen laptop megteszi, amely képes az adott prezentációs szoftver futtatására és mindezt kellő sebességgel teszi. Természetesen ha sokat utazunk, praktikus egy jobb minőségű és strapabíróbb gépet választani, és mivel ezek értéke elég magas, ezért jó döntés lehet, ha az esetleges balesetekre is gondolnunk és kiterjesztett garanciát és/vagy baleseti garanciát kötünk a gépre. 

A prezentáció lelke, a szoftver

A többség ilyenkor a PowerPointhoz nyúl, de ha professzionális prezentációt szeretnénk készíteni szánjuk időt arra, hogy kitapasztaljuk a fejlettebb megoldások valamelyikét. Az egyik ilyen, és talán a legismertebb – sok szempontból a leglátványosabb végeredményt is adó – online szoftver a Prezi. A Prezi felhőalapú szoftverének hála a világon bárhol készíthetünk, előadhatunk vagy kollaborálhatunk prezentációkon. Szükség szerint akár offline is dolgozhatunk ebből az asztali alkalmazásból. Persze van azért még számos lehetőség, ha választani akarunk, íme ezek közül néhány:

  • 280 Slides
  • Google Docs Presentations
  • Zoho Show

A vetítővászon

Mindig megfelelő méretű, stabil vetítővásznat válasszunk, a céljainknak megfelelően mobil, vagy rögzített, kézi, vagy motoros léptetésű variációk közül választhatunk.

A különböző igényeknek megfelelően választhatunk hordozható, vagy fixen telepített vetítővásznat. Mobil prezentáció esetén a vászon szerkezetének erőssége, illetve annak súlya lehet a kiválasztás alapja (ha sokat kell utaznunk, érdemes lehet górcső alá venni a szerkezet strapabírását is). Állandó helyszínnél választhatunk a kézi, vagy a motoros mozgatású vetítővásznak közül, ebben az esetben főként a kényelmünk és a pénztárcánk lesz a mérvadó. Fontos természetesen a vetítővászon mérete is.

A legjobb, ha a vászon, illetve a vetítési elrendezés tervezésénél betartjuk a következő alapszabályokat: 

  • Az utolsó nézősor távolsága a vetítővászontól, ne legyen távolabb a kép magasságának hatszorosánál.
  • Az első sor távolsága a vetítővászonhoz, ne legyen közelebb a kép magasságának kétszeresénél.
  • Oktatási, vagy üzleti prezentációnál a vetítővászon alsó széle legyen a padlótól nagyjából 125cm-re, hogy az egymás mögött ülők ne takarják ki a képet.

Vetítéstechnikai eszköz

Annak ellenére, hogy ez lehet akár írásvetítő is, a közgondolkodás a legtöbb esetben mégis inkább egy projektorra gondol. És valljuk be, manapság nincs ennél egyszerűbb megoldás, még akkor sem, ha diákat szeretnénk vetíteni. 

MA már számos projektortípus közül választhatunk igényeinknek és lehetőségeinknek összehangolásával.

Léteznek úgynevezett univerzális projektorok, amelyek mozizáshoz és prezentációk kivetítéséhez is relatív jól használhatók. Ezek igyekeznek optimális megoldást biztosítani a szállíthatóság, a rugalmas csatlakoztathatóság, a kontraszt és a fényerő tekintetében is. Az univerzális jelleg azonban kompromisszumokat követel. Univerzális készüléket abban az esetben válasszunk, ha a széleskörű felhasználási mód valóban fontos számunkra.

Noha a korszerű projektorok fényereje kiváló, ezek sem képesek megfelelő vizuális élményt nyújtani egy napfényes teremben. Hiába költünk súlyos összegeket a legmodernebb technikára, ha nem használunk árnyékolókat. Filmezéshez 1 800-2 000 lumen bőven elegendő, irodai felhasználáshoz és videojátékhoz azonban a 4 000 lumennel bíró lámpák használata is indokolt lehet.

A helyszínválasztás is lényeges a prezentáció tökéletes kivitelezéséhez, hiszen a nem kellően árnyékolt teremben az előadás akár teljesen élvezhetetlenné válhat.

Az árnyékolás mellett a készülék elhelyezése is nagy jelentőséggel bír. Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő beesési szöget. A készülékek minimum és maximum képátlóval rendelkeznek a vetítési távolságra vonatkozóan. Ha ez az érték nagyobb, nagyobb vetítési távolságot választhatunk. A korszerű projektorok általában automatikus trapézkorrekcióval rendelkeznek, vagy ha ez nem áll rendelkezésre, manuális funkciókat használhatunk. 

A felbontás kérdésében általában két nézőpont ütközik. Az egyik oldal álláspontja egyszerű: minél nagyobb felbontás, annál jobb. A képminőség természetesen fontos, de csak abban az esetben, ha ki is használjuk. Ha nem nézünk fullHD filmeket és nem jelenítünk meg nagy felbontást igénylő tartalmakat, akkor a projektorunk felszereltsége úri luxussá válik. 1280 × 720 pixel felbontás alá nem érdemes mennünk.

Végül – mivel a prezentációhoz szükséges eszközök közül ez az egyik legköltségesebb – itt is gondoljunk az esetleges balesetekre vagy meghibásodásokra és felelősen készüljünk fel ezekre is.