Bitwarden jelszótároló – az ingyenes adatvédelem

/ február 21, 2020/ Számítástechnika

A digitális világ, amelyben élünk számos ponton teszi gördülékenyebbé, és hatékonyabbá a munkát, a tanulást, élvezetesebbé a szórakozást. Olyan mélységben és szélességben szövi át életünknek szinte minden pontját, mint eddig soha más. Éppen ezért megfelelő adatvédelem hiányában saját magunkat szolgáltatjuk ki a hackereknek. Egy otthonban, ahol a közös hálózatba kapcsolt okoseszközök harmonikus infrastruktúrában szolgálják kényelmünket, az adatvédelem alapja a jelszóerősség. De még a legjobb jelszót is óvnunk kell az illetéktelenektől, és ez az a pont, ahol a Bitwarden jelszótároló hatékony és biztonságos megoldással szolgálja az érdekeinket.

A Bitwarden jelszótároló szoftver támogatásával egy biztonságos helyen menedzselhetjük a különböző jelszavainkat.

Mi az a Bitwarden jelszótáróló?

A KeePass, a Lastpass és a 1Password alternatívájaként a Bitwarden ingyenes és nyílt forráskódú, minden platformon használható, végpontok közötti (e2ee) titkosított jelszókezelő szoftver. Az egyedi eszközök, az otthoni hálózatok és az üzleti/kereskedelmi infrastruktúrákat működtetők számára egyaránt könnyen és egyszerűen kezelhető felhasználói felületet, elegáns, letisztult megjelenést kínál a jelszavak védelmére, titkosítására. Csupán a mesterjelszó elfelejtése, vagy az eszköz sérülése állhat az útjába annak, hogy hozzáférjünk a biztonságosan tárolt adatokhoz, de ez utóbbit egy okosan átgondolt készülékbiztosítás portfólióval orvosolhatjuk.

Miért fontos az erős mesterjelszó?

Az adatvédelem alapja az erős és megbízható jelszó, melyet semmilyen módon nem lehet hozzánk kapcsolni. A feladatunkat nehezíti, hogy minden egyes fiókhoz eltérő jelszót kell alkalmazni.

A mesterjelszó megadásával hozzáférhetünk a Bitwardenben tárolt egyéb jelszavainkhoz.

Sajnos még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy:

eléréséhez is ugyanazt a jelszót használják.

Ennek az a veszélye, ha ezt a jelszót sikeresen visszafejti a hacker, akkor a teljes személyi és üzleti infrastruktúránkhoz kapott ingyenjegyet.

Az személyünkhöz semmilyen formában sem kapcsolható, erős mesterjelszó hatékony akadályt gördít a hackerek útjába.

A jelszótároló célja tehát, hogy a fiókjainkhoz használt különböző jelszavakat biztonságos környezetben tartsuk, és hogy ne kelljen azokat megjegyezni. Egyet kivéve, és ez a mesterjelszó.

Bitwarden portfóliók

A személyes és üzleti célú felhasználásra tervezett csomagok mind az alapszolgáltatásra épülnek, mely teljes egészében ingyenes és az is marad. A bővített csomagajánlatok – családi és üzleti – havi előfizetői díj ellenében plusz/prémium szolgáltatásokat kínálnak.

Milyen funkciókat kínál a Bitwarden jelszótáróló?

A Bitwarden használatának megkezdéséhez le kell tölteni az alkalmazást egy platformra, és bejelentkezni a mesterjelszóval.

Az ingyenes felhasználók számára elérhető szolgáltatások:

 • a jelszavak végpontok közötti titkosítása (e2ee),
 • 100%-ban nyílt forráskódú,
 • platform-közi alkalmazások, megosztások,
 • az eszközeinkről elérhető böngészők kiegészítőinek használata,
 • szkriptek írása (Command-Line Tools – CLI) és végrehajtása a Bitwarden saját tárolójában,
 • kéttényezős hitelesítés (2FA).

Bitwarden kliensek

A különböző platformokra ingyenesen letölthetők a Bitwarden kliensek.

A Bitwarden jelszótároló asztali kliensei Windows, macOS, és Linux operációs rendszerek alatt futtatható, előre formázott adatbeviteli sablonok és böngésző-kompatibilis kiegészítők segítségével.

Asztali kliensek

Alapvetően azonosak Windows, macOS, és Linux rendszerben.

Az app az adatbevitel négy típusát támogatja:

 • bejelentkezés – login
 • kártya – card
 • személyazonosság – identify
 • biztonságos jegyzet – secure note

Ezek a lehetőségek a megadott típusú adatok bevitelére alkalmas sablonban vannak formázva, melyek a személyes preferenciáink függvényében további cellákkal bővíthetők. Az alkalmazás a jelszavak, weblapok, űrlapok és a kártya adatainak automatikus kitöltését, a Firefox és Chrome böngésző-kompatibilis kiegészítők segítségével végzi.

Ezenkívül a Bitwarden:

 • jelszavak generálására is képes, ami alternatívát nyújt a saját kútfőből kipattanó opcióknál biztonságosabb jelszavak képzésére,
 • specifikációk megadásával testreszabható a jelszógenerálás,
 • mappák létrehozására, és elemek hozzáadására alkalmas,
 • csoportos jelszókezelésre és megosztásra is lehetőséget ad a családi és üzleti csomag.

Mobil kliensek

Az Android és iOS okostelefon alkalmazások az asztali kliensekhez hasonlóan vonzó és könnyen használható kezelőfelülettel rendelkeznek.

A Bitwarden jelszótároló mobilkliens Android és iOS operációs rendszeren egyaránt fut, valamint kompatibilis a Firefox és Chrome böngészők mobilverzióival is.

Mindkét alkalmazás:

 • képes biztonságos véletlenszerű jelszavak generálására,
 • támogatja az arcfelismerő vagy ujjlenyomat alapú feloldást.

Az Android app az űrlapok automatikus kitöltéséhez bármely böngészőablakban vagy alkalmazásban:

 • automatikus kitöltési keretszolgáltatás nyújt az Android 8 vagy újabb eszközökön, valamint
 • automatikus kitöltési akadálymentesség szolgáltatást régebbi Android készülékeken,
 • a böngésző-kiegészítők a Firefox és a Chrome mobilverzióival is működnek

Az iOS app:

 • iOS12 vagy újabb verziókban a Bitwarden alkalmazás integrálódik az Apple új hitelesítési szolgáltatások keretéhez, hogy a legtöbb böngészőben és alkalmazásban azonnali automatikus kitöltési funkciót biztosítson.

A beépülő böngészőkiegészítők és a Web Vault funkció segítségével hatékonyan menedzselhetjük a böngészőben tárolt jelszavainkat.

A Bitwarden böngésző jelszóvédelem funkciója

Az alkalmazásokon kívül bármilyen – Chrome, Safari, Firefox, Vivaldi, Opera, Brave, Microsoft Edge, Tor – böngészőből hozzáférhet a jelszavaihoz a „Web Vault” funkció segítségével.

Plusz előny:

A Bitward speciális funkciója, hogy a megadott felhasználó+jelszó kombinációt megfelelteti az ismert jelszó-megsértések adatbázisával, így ellenőrizhető, hogy a jelszavunkat feltárták-e már illetéktelen behatolók.