Egy közös otthon indításához szükséges háztartási gépek

/ február 27, 2020/ Tanácsadás

Az összeköltözés és közös lakás berendezésének élményéhez kevés hasonló érzés van: egyszerre izgalmas és feszültséggel teli, vibrálóan új és büszkeséggel tölti el a résztvevőket. Na de nézzük meg, milyen háztartási gépekre van szükségünk egy kényelmes élethez, amikor beköltözünk az új otthonunkba. Sok minden függ persze a lakás jelenlegi felszereltségétől, de most induljunk ki abból, hogy lehetőségünk van minden felett nekünk dönteni, így a bútokon túl az összes háztartási gépet magunk választhatjuk ki leendő otthonunkba. Mielőtt azonban neki fognánk ész nélkül vásárolni, gyakoroljunk némi tudatosságot és ne csupán a háztartási gépek milyenségét vizsgáljuk meg a választáshoz, hanem gondoljunk azok élettartamára és az azzal járó költségekre vagy akár a garancia meghosszabbításának lehetőségére. 

Melyek egy háztartás indításához szükséges háztartási gépek? Cikkünket-e kérdés köré építjük, rmeélve, hogy hasznos segítséget nyújthatunk fiatal olvasóin

Alapvető háztartási gépek a konyhában

A konyha funkciója mindig is jóval túlmutatott azon, hogy csupán egy helyiség legyen, amelyben az étel készül. Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a magyarok a hálószoba után a konyhát tartják az otthon legfontosabb helyiségének, mely nemcsak a főzés és az étkezés központja, hanem egy olyan tér, ahol a barátokkal és a családdal időt töltenek, beszélgetnek. Míg a világban a lakások szűkössége és az online kommunikációs lehetőségek egyre inkább a virtuális térbe szorítják a társasági életet, addig a magyar családoknál a konyha még mindig őrzi hagyományos pozícióját.

A konyha a családi élet központja, így a konyhai háztartási gépek adják a zökkenőmentes, közös élet alapjait.

Tűzhely

Elsőként vizsgáljuk meg, hogy a lakásban milyen lehetőségek vannak, vagyis gáz vagy elektromos tűzhelyet lehet-e az új konyhánkba telepíteni. Ha a lakás lehetőségei engedik, sokan gáz tűzhelyet és elektromos sütőt választanak, de ezt mindenkinek magának kell eldönteni melyiket tartja a saját életviteléhez mérten szükségesnek. 

Elszívó

A mai lakások többségénél nem gondoltak arra, hogy a magyar konyhák egyik alapvetése a pörköltalap, aminek valljuk be azért markáns hatása lehet egy amerikai konyhás lakásban, ahol egy jó páraelszívó híján nemcsak a ruháinkban köszön vissza a lecsó vagy a csirkepöri, hanem a függönytől a kanapén át a szőnyegig mindenhol mély emléklenyomatokat hagy az étel szaga. 

Hűtőszekrény

Mielőtt a hosszú és ránézésre teljesen egyforma hűtőgépsorok előtt kezdenénk tanácstalanul fel és alá sétálni, nem árt végiggondolni, milyen típusra van szükségünk. 

 • Hányan élünk majd az új lakásban? 
 • Milyenek a főzési szokásaink? 
 • Mekkora igényünk van fagyasztóra és ha van, akkor gondoljuk végig, hogy csak a buli hangulatát növelendő italokat tárolnánk benne, 
  • vagy azért szeretnénk, ha beleférne a nagyi által készített fagyasztott szilvásgombóc is? 

A kényelmet szolgáló konyhai háztartási gépek

Vízforraló

Ma már szinte minden háztartásban van legalább egy vízforraló hazánkban is. A termék népszerűsége abban rejlik, hogy rendkívül gyorsan képes 0,5-2,5 liter vizet felmelegíteni akár 90, vagy 100 Celsius fokos hőmérsékletre. 

 • Az ideális vízforraló alapfelszereltsége a szivárgás elleni védelem és elektromosság szempontjából biztonságos talp. 
 • Emellett az a minimum, hogy az oldalán jól láthatóan fel van tüntetve egy, a víz mennyiségére vonatkozó mérték. 
 • Az alacsony áron elérhető készülékek azonban nem minden esetben ideálisak, a rosszabb minőség, a gyenge szervizháttér, vagy a nem a használati célnak megfelelően kiválasztott típus miatt. 

Kávéfőző

Bár lehet, hogy ti (még) nem kávéztok, de azért érdemes gondolni a vendégekre is. A kávéfogyasztás az egyik legelterjedtebb napi rituálé, a világ jelentős részén bevett szokás. Ha instant kávéból szeretnénk valódi eszpresszót főzni, számos módszer közül választhatunk. A kávéfőzőgépek kínálata igen széles a piacon, és a megfelelő kávéfőző kiválasztása előtt el kell döntenünk, hogy a készülékek által kínált lehetőségek közül melyikre van szükségünk. Persze az is igaz, hogy ha szűkösebb a költségvetés, akkor a kávéfőző és a vízforraló lehetnek azok az eszközök, amiket akár később is beszerezhetünk.

Háztartási gépek a fürdőszobában

Tekintsünk el most a manapság egyre inkább bevett gyakorlattól, amikor a mosógép  már a konyhában kap helyet és valljunk néhány percre klasszikus elveket. A legfontosabb szempontok közé tartozik az ideális készülékek kiválasztásánál, hogy mekkora helyünk van az adott eszköz elhelyezésére.

A háztartási gépek a fürdőszobában, mosókonyhában is nélkülözhetetlenek, ám nem mindegy, hogy milyen mosógépet választunk.

Két főbb típusra osztjuk a mosógépeket:

 • Felültöltős mosógép
 • Elöltöltős mosógép

A felültöltős mosógépek helytakarékosabbak, így ha 8 nm alatti helyiségbe választunk mosógépet, mindenképp felültöltősben gondolkodjunk. Ma már léteznek keskeny elöltöltős mosógépek is, így azokat is érdemes lehet átnéznünk, ha nem vagyunk biztosak a választásban.

Ha az adott készülék elfér, akkor jöhetnek a további szempontok:

 • ár,
 • fogyasztás,
 • maximális ruhatöltet,
 • programok száma,
 • centrifuga sebessége,
 • a zajszint, illetve
 • a szárítás mint funkció.

A nappali, mint a társasági élet középpontja

A konyha után a társasági élet másik fontos központja. Az étkezéseké, a pihenésé, a filmeké vagy éppen a zene hallgatásé, a játéké. És eképpen mostanság az okostévé helye is. A számítógépek és okostelefonok mellett a televíziók a háztartás legtöbbet használt szórakoztató eszközei. Ráadásul ezek a készülékek életterünk középpontjában – általában a nappaliban – találhatók, nem mindegy tehát, milyen, mekkora és melyik televízió mellett kötelezzük el magunkat. 

A minél nagyobb, annál jobb tévhitet szeretnénk eloszlatni: egy okostévé esetében fontosabbak az arányok.

Mivel a fogyasztói szokások is változnak, ezért a legfontosabb kérdés, hogy mire is szeretnénk használni a televíziót és melyek a vele szemben támasztott elvárásaink. 

A legfontosabb kérdés: mekkora legyen a televízió? 

Sokan azt gondolják, hogy ha TV vásárlására szánják magukat, akkor az legyen minél nagyobb.

Ehhez képest azonban a valóságban az arányok számítanak:

 • Amennyiben a TV-t kevesebb, mint 1,5 méter távolságról szeretnénk nézni, akkor a javasolt átmérő 80 cm. 
 • Amennyiben a távolság 1,5 és 2 méter között van, a javasolt átmérő 80 és 100 cm közötti. 
 • 2 és 2,5 méter közötti távolság esetében az ideális átmérő 102 – 115 cm. 
 • 2,5 és 3 méter közötti távolságnál már a választható TV átmérője 116-140 cm is lehet, 
 • Ha akkora a nappalid, hogy több mint 3 méterre ülsz a televíziótól, akkor az ideális átmérő akár 142 centiméternél nagyobb is lehet. 

Érdemes tehát racionálisan dönteni. 

Takarításhoz szükséges háztartási gépek

Bár az emberek többségének nem a kedvenc elfoglaltsága a takarítás, mégis a megfelelő porszívó vagy takarítógép kiválasztása fontos szempont lehet új életünk hajnalán. Milyen legyen? Álló, fekvő, kézi, porzsákos, robot? 

 • Az, hogy neked, nektek milyen porszívó való, nagymértékben függ attól, milyen a lakás padlózata, parketta, szőnyeg esetleg padlószőnyeg van jellemzően lehelyezve. 
 • Talán az egyik legfontosabb tulajdonság, ami többnyire meghatározza, hogy melyik porszívót fogjuk választani, az pedig nem más, mint a teljesítmény. 
  • A kisebb teljesítményű gépek általában olcsóbbak, illetve méretben is kisebbek, de ezek elsősorban kisebb felületek takarítására alkalmasak, ahol nem kell nagy szívóerőt alkalmazni.

Porzsákos vagy tartályos porszívó

Ma már mindkettő megfelelő technikai megoldást jelent, hiszen a porzsákos típusokba is olyan szűrőket szerelnek, amelyek hatékonyan megelőzik a por visszajutását a légtérbe. Kezdetben ez komoly problémát jelentett, de mára a kiváló szűrőknek köszönhetően emiatt nem kell aggódnunk. 

 • A tartályos porszívó esetében a por szűrését a tartályban elhelyezett víz végzi, tehát a felszívott por nem kerülhet vissza a levegőbe és nem rakódhat le újra a bútorainkon, illetve a szőnyegeinkben.

Ha a lakásunkban nincs szőnyeg, sem lépcső, mi pedig nem szeretünk porszívózni, akkor érdemes körülnézni a robotporszívók között is. 

A robotporszívó egy elfoglalt, a karrierjére és tanulásra összpontosító fiatal pár esetében jelentős időt és energiát takarít meg.

 • Itt az ár sokszor döntő lehet, ugyanis a drágább takarítórobotok ügyesebben navigálnak a lakásban, tehát nem hagynak ki padlórészeket, igyekeznek mindenhol kitakarítani és ritkábban akadnak el. 
 • Mindegyik robot másféle szenzorokkal van felszerelve, általában lézeres vagy infravörös távolságmérővel, bizonyos esetekben digitális kamerával is rendelkeznek.
 • Az érzékelők segítenek abban, hogy a robotok ne száguldjanak le mondjuk a lépcsőn, vagy megforduljanak, ha egy széklábnak ütköznek. 
 • Ugyancsak a drágább típusok sajátsága az időzíthető működés: ezeken a fajtákon beállíthatjuk, hogy például minden reggel tízkor induljon takarítani a gépünk. 
 • Ez azért lehet jó, mert amikor üres a lakás, a robot sokkal hatékonyabban tud dolgozni, hiszen nem kell senkit sem kerülgetnie.

Természetesen ezer és egy más dologgal is felszerelhetjük leendő otthonunkat, hiszen még számos használati tárgy teheti kényelmesebbé, komfortosabbá és izgalmasabbá a hétköznapjainkat. Ahogy mondani szokás: a határ a csillagos ég!