A digitális nagyszülők világa

/ február 28, 2020/ Egyéb

Létezik egy generáció, akik számára a digitalizáció talán idegenebb, mint bárki másnak: az időskorúak. Ők azok, akiknek még a tévé is újdonság volt, és akik éveket vártak telefonvonalra, hosszú napokat, heteket a postafordultára. Akiknek az életét végigkísérte a huszadik század technológiai robbanása, és akik az unokáik támogatásával váltak digitális nagyszülőkké, dédszülőkké napjainkra. Annak ellenére, hogy a fiatalabb korosztály már magától értetődően intézi ügyeit a digitális térben, eszünkbe kell, hogy jusson, az idősebb korosztály hogyan boldogul ezzel. Nézzük hát, hogyan élnek a korosabbak a digitális világban!

Az idősebbek és a nagyszülők számára is egy új világ nyílt meg a digitális eszközök térhódításával.

Milyen digitális eszközt használnak leginkább az időskorúak?

Kétségkívül a mobiltelefont, bár őket nem bűvöli el olyan gyorsan a legújabb iPhone, és sokkal kevésbé mobil/kütyüfüggők, mint mi. Sokan közülük valóban használják is napi szinten az okostelefont, sőt sikeres multitask felhasználóvá válnak. Ez azonban semmit sem számít akkor, ha lepottyan az a telefon. Ha szeretnénk, hogy a digitális eszközök hosszú távon szolgálják időskorú hozzátartozóinkat, segítsünk nekik ne csak a megfelelő készülékeket, de a legoptimálisabb készülékbiztosítási opciót is megtalálni.

Az okostelefon, mint a leggyakrabban használt digitális eszköz, a nagyszülők számára is sokkal többet jelent szimpla telefonnál.

Szép számmal akad olyan nagyszülő is, aki elsüllyeszti egy fiók mélyére a mobilt és még akkor sem találja, amikor bizony szüksége volna rá. Ennek alig tíz-tizenöt évvel ezelőtt leginkább a miniatürizációs trend volt oka. Túl pici volt a mobil kijelzője, a gombokról nem is beszélve. Ma leginkább az érintőképernyő hátráltatja őket, nem látják rendesen a kezelőfelületet, mert túl picik az ikonok.

Az idősebb korosztály nem rajong annyira az érintőképernyőkért, mint mi, vagy a gyermekeink. Az egész életüket gombos készülékek között élték le, ezért sokkal gyorsabban és könnyebben megtanulják azoknak a digitális eszközöknek a használatát, amik gombokkal működnek. Nagy gombokkal.

Szerencsére már a gyártók is felismerték ezt a tendenciát, és kifejezetten nagykijelzős, nagygombos készülékeket is gyártanak. Ha azonban mégis az érintőképernyős verzió mellett döntenek/döntünk, akkor vegyük a fáradtságot, hogy olyan operációs rendszert telepítsünk a mobilra, ami extra nagy ikonokkal segíti a tájékozódást, és a használatot.

Hogyan támogatják a digitális eszközök az időskorúakat?

Az időskorúak digitális világa négy fő pillérre támaszkodik:

  • kapcsolattartás,
  • egészségmonitorozás,
  • mozgásmonitorozás,
  • fizikai és netes biztonság.

A kapcsolattartás alapvető

Ők ugyanúgy örülnek annak, hogy mindig kéznél van egy eszköz, amiről felhívhatják a gyerekeiket, unokáikat, barátaikat, mint mi. Azonban van egy olyan pont az életükben, ahol az okostelefon és a számítógép, valamint az internet nélkülözhetetlenné válik. Egyre több nagyszülő kénytelen szembesülni azzal, hogy gyermekeik és imádott unokáik külföldre költöznek. Ilyen esetben a digitális világ valódi áldás.

A digitális eszközök elérhetővé teszik a külföldön élő unokákat, gyermekeket, barátokat is.

A valós idejű chat és videokommunikáció lehetőségét nyújtó szoftverek PC és mobilverziói elérhetővé teszik a sokszáz és sokezer kilométerre, akár egy másik kontinensen élő családtagokat. Ez pedig némileg enyhíti az elszakadás fájdalmát. Nem könnyű digitális nagyszülőnek lenni, elfogadni/megélni, hogy az unokák olyan messze élnek, születnek, hogy a rendszeres, hétvégi családi ebéd esélye a nullával egyenlő. Nem minden nagyszülő képes felfedezni a felszabadult idő előnyeit, de ebben is segíthetünk nekik.

Az egészség és biztonság

A nagyszülők ugyanúgy élvezik a mobilalkalmazásokat, mint mi, és ők sem csak játszanak a készülékkel. A bevásárlás, vagy napirend és naptár-appokon kívül azonban az egészség- és mozgás-monitorozást támogató applikációk nyújtanak valóban hasznos támogatást.

Az aktivitásmérő karkötő és az okosóra az idősebb hozzátartozóink egészségét támogathatja, segítségével aktivitásra ösztönözhetjük őket, ezáltal egészségesebb életmódot alakíthatnak ki.

Ha pedig tényleg biztonságban szeretnénk tudni őket, akkor: 

  • az elesést is rögzítő, a családtagokat értesítő okosóra
  • az aktivitásmérő karkötő, 
  • az okos vércukormérő és vérnyomásmérő, 

mint digitális fegyvertár áll rendelkezésünkre idős szeretteink védelmében. 

Persze mindennek csak akkor van értelme, ha mindezen kütyüket a nagyszülők valóban használják is, ezért időt kell szánnunk arra, hogy megtanítsuk őket rá, és tapintatosan, a büszkeségüket, önérzetüket nem sértve megértessük velük, hogy miért kell használniuk ezeket az eszközöket.

Milyen veszélyeket tartogat a digitális világ az időskorúak számára?

Ők még egy olyan korban születtek és nőttek fel, ahol az információáramlás sokkal lassabb, és ellenőrzöttebb volt. Számunkra már elképzelhetetlen az a naivitás, amivel feltételezik, hogy ami az újságban, tévében, neten megjelenik, az valóban úgy is van. Éppen e naivitás miatt sokkal sebezhetőbbek és kiszolgáltatottabbak a netes zaklatásnak, rémhírterjesztésnek, és az internetes csalóknak.

Az adatbiztonságot támogató szoftverek segítségével megvédhetjük nagyszüleinket, idősebb hozzátartozóinkat, barátainkat az internet veszélyeitől.

A nettudatosság nemcsak az időskorúak számára kellene, hogy alapvető legyen, de koruknál fogva ők – a gyerekekhez hasonlóan -, potenciális célpontok. Egy komolyabb vírus- és kártevőirtó, jelszótároló, AdBlocker, valamint tartalomszűrő beállításával érdemi támogatást nyújthatunk nekik, hogy a digitális világ számukra is biztonságos legyen.