Valóban megéri a befektetést a 4K tévé?

/ április 16, 2020/ TV

A 4K felbontású televíziók ma már széles körben elérhetők, és a potenciális vásárlók azon gondolkodnak, vajon megéri-e az extra felbontás az extra befektetést? Következő cikkünkben utánajárunk annak, hogy milyen előnyökkel jár egy 4K tévé birtoklása, de annak is, hogyan élvezhetjük mégis a kisebb felbontás-nagyobb kontrasztarány értékeit.

A 4K tévé, bár vonzó lehetőség, valójában akkor éri meg a befektetést, ha a 4K tartalmakat is tudjuk biztosítani.

Mit jelent, hogy a tévé 4K felbontású?

A régebbi 1080p HDTV-szabvány felbontása 1920 × 1080 (2,1 millió) pixel. Az UHD felbontás ennek az 1080p alapfelbontásnak a többszöröse. A 4K felbontás alatt azt a kb. 4000 (4K) pixelt nevezik, amelyek a kép horizontális felbontását képezik.  Pontosabban: a felbontás 3840 × 2160, ami 8,3 millió pixel összképet eredményez. Ez négyszerese az 1080p felbontásnak.

Nemcsak a méret és a felbontás a lényeg!

A legteljesebb vizuális élmény eléréséhez nem elég csak a tévé felbontására alapozni. Egyrészt tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen távolságról és mekkora tévét szeretnénk majd nézni, másrészt minimum HDMI 2.0 szabványú kábel szükséges a 4K specifikáció teljes támogatásához, ami 60Hz képfrissítéssel továbbítja a vizuális tartalmat.

A tévé biztonsága érdekében használjunk fali konzolt a tévé rögzítésére, és tegyük olyan helyre, ahol sem gyerekek, sem házikedvencek nem érhetik el.

A harmadik dolog, ami mellett nem mehetünk el, a 4K tévé biztonsága. Hacsak nem PC-monitorról van szó, a nagyméretű 4K tévét érdemes fali konzollal rögzíteni, valamint baleseti garancia szerződést kötni az óhatatlanul előforduló vis majorok miatt. Ezzel a lépéssel a 4K tévét, mint hosszú távú befektetést óvjuk.

Mit ígér a 4K tévé?

 • magas minőségű vizuális élmény,
 • a full HD tartalom feljavítása,
 • a digitális fényképek 4K prezentálása,
 • 4K Blu-ray tartalom kompatibilitás,
 • 4K minőségű internetböngészés,
 • 4K házimozi élmény,
 • 4K sportközvetítések,
 • 4K applikációk elérése, (például 4K Youtube tartalmak)

A 4K tartalmak elérhetősége

A 4K tartalmakat streaming szolgáltatóktól, vagy Blu-ray lemezekről is biztosíthatjuk, hiszen a tévécsatornák által kínált 4K tartalom még korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.

A fentiekből következik, hogy akkor van/lesz értelme az extra felbontásnak, ha a rendelkezésünkre áll 4K minőségű UHD tartalom is.

Legmagasabb minőségi opciók (kisebb tömörítés, magas bitráta):

 • Az Ultra-HD Blu-ray lejátszók és lemezek a legmagasabb minőséget képviselik, akár 128 Mbps sebességgel, bár a lemezek nem kínálják a streaming kényelmét.

Mérsékelt minőségi opciók (nagyobb tömörítés, alacsonyabb bitráta):

 • A Netflix és/vagy Amazon Prime Video alkalmazások a legtöbb 4K képes okos tévéken 4K felbontást fognak lejátszani. A bitsebesség azonban csak körülbelül 16 Mbps. Ez azt jelenti, hogy fel kell áldoznunk a színmélységet és a kontrasztarányt a 4K felbontás elérése érdekében.
 • A Microsoft Xbox One és a Sony Playstation 4 (és az újabb verziók) hardverei képesek a 4K felbontásra, tehát ezeken a játékplatformokon tudunk 4K tartalmakat lejátszani, de a piacon elérhető legtöbb játék nem 4K tartalom.
 • A Sony PlayStation 3 a statikus 4K felbontású képeket, azaz nem mozgó videóállományokat képes megjeleníteni a HDMI 1.4 szabvány segítségével 24 vagy 30 Hz frissítési frekvencián. Ezt az opciót a fotósoknak érdemes figyelembe venni, másnak nem éri meg.

A 4K technológiának nemcsak a tévé, de a PC-monitor esetében is hasznát vehetjük, főleg, ha valakinek a munkája szempontjából szüksége van minél élesebb és jobb felbontású képekre.

 • A kábel-, és műholdas cégek is előálltak a 4K csatornakínálattal. A minőség jobb, mint az 1080p csatornák esetében, lényegében a streaming szolgáltatásokhoz hasonló élményt kapunk.

Kétes minőségű lehetőségek (alacsonyabb felbontású tartalom kiemelése):

A legtöbb 4K UHD TV gyártó él azzal a marketingfogással, hogy a készülékük képes a tartalmat 4K-ra növelni. Technikailag azonban a beépített, csúcskategóriájú videóprocesszorok mérsékelten, vagy egyáltalán nem javítják a nem 4K videó tartalmak minőségét.

Következtetés

A 4K tévé mint óriás kjelző is támogatást nyújt, például házivideók, vagy fotók lejátszásakor, de a technológia már elérhető PC-kijelzőkön is.

A 4K tévé előnyei marginálisak:

 • Irreálisan közel kell ülni ahhoz, hogy a részletek minőségét valóban élvezni tudjuk, nagy képátmérő esetében azonban így nem leszünk képesek az egész kijelzőt befogni a szemünkkel. (Mint amikor a moziban túl közel ülünk a vászonhoz.)
 • 4K felbontású forrásanyagra van szükség, ami nem feltétlenül elérhető egyelőre. Ha azonban hosszú távú befektetésként tekintünk a 4K tévére akkor megéri kivárni, míg a tartalom is felfejlődik.
 • Ugyanakkor, ha 4K képes kijelzőt használunk PC-monitorként nagy felbontású forrásanyag megtekintéséhez, vagy egy kisebb alapterületű helyiségbe kisebb képátmérőjű 4K tévét veszünk, akkor mindenképpen előnyt jelent a nagy felbontás.

A 4K tévé felbontásának előnyei nem feltétlenül észlelhetők nagyobb távolságról, ilyenkor érdemesebb megfontolni, hogy HDR képes OLED televíziót vásároljunk inkább.

A legjobb képminőség és a legkedvezőbb ár kombinációja

Az Imaging Science Foundation (ISF) szerint a képminőség szempontjai fontossági sorrendben:

 • kontrasztarány,
 • színtelítettség,
 • színpontosság,
 • felbontás.

Ha a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező technológiát szeretnénk bevinni a nappaliba, akkor érdemesebb a kontrasztarányra összpontosítani.

A tévé HDR (High Dynamic Range) funkciója

A HDR észlelhetőbb képminőséget nyújt, mint a nagyobb felbontás. A HDR ugyanis növeli a kontrasztarányt a képernyő legfényesebb és legsötétebb területei között, ami a képminőség érdekében a legkedvezőbb. Ahhoz, hogy működjön, HDR forrásanyag szükséges, ami sokkal szélesebb körben áll rendelkezésre, mint a 4K.

OLED tévé LED/LCD helyett

Az OLED közel végtelen kontrasztaránya kiváló minőségű képek továbbítására alkalmas. Egy 1080p OLED tévé általában jobb vizuális élményt nyújt, mint egy 4K képes LED vagy LCD tévé.

 

 

Szóljon hozzá Ön is!

komment

Share this Post