Valóban megéri a befektetést a 4K tévé?

/ április 16, 2020/ TV

A 4K felbontású televíziók ma már széles körben elérhetők, és a potenciális vásárlók azon gondolkodnak, vajon megéri-e az extra felbontás az extra befektetést? Következő cikkünkben utánajárunk annak, hogy milyen előnyökkel jár egy 4K tévé birtoklása, de annak is, hogyan élvezhetjük mégis a kisebb felbontás-nagyobb kontrasztarány értékeit.

A 4K tévé, bár vonzó lehetőség, valójában akkor éri meg a befektetést, ha a 4K tartalmakat is tudjuk biztosítani.

Mit jelent, hogy a tévé 4K felbontású?

A régebbi 1080p HDTV-szabvány felbontása 1920 × 1080 (2,1 millió) pixel. Az UHD felbontás ennek az 1080p alapfelbontásnak a többszöröse. A 4K felbontás alatt azt a kb. 4000 (4K) pixelt nevezik, amelyek a kép horizontális felbontását képezik.  Pontosabban: a felbontás 3840 × 2160, ami 8,3 millió pixel összképet eredményez. Ez négyszerese az 1080p felbontásnak.

Nemcsak a méret és a felbontás a lényeg!

A legteljesebb vizuális élmény eléréséhez nem elég csak a tévé felbontására alapozni. Egyrészt tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen távolságról és mekkora tévét szeretnénk majd nézni, másrészt minimum HDMI 2.0 szabványú kábel szükséges a 4K specifikáció teljes támogatásához, ami 60Hz képfrissítéssel továbbítja a vizuális tartalmat.

A tévé biztonsága érdekében használjunk fali konzolt a tévé rögzítésére, és tegyük olyan helyre, ahol sem gyerekek, sem házikedvencek nem érhetik el.

A harmadik dolog, ami mellett nem mehetünk el, a 4K tévé biztonsága. Hacsak nem PC-monitorról van szó, a nagyméretű 4K tévét érdemes fali konzollal rögzíteni, valamint baleseti garancia szerződést kötni az óhatatlanul előforduló vis majorok miatt. Ezzel a lépéssel a 4K tévét, mint hosszú távú befektetést óvjuk.

Mit ígér a 4K tévé?

 • magas minőségű vizuális élmény,
 • a full HD tartalom feljavítása,
 • a digitális fényképek 4K prezentálása,
 • 4K Blu-ray tartalom kompatibilitás,
 • 4K minőségű internetböngészés,
 • 4K házimozi élmény,
 • 4K sportközvetítések,
 • 4K applikációk elérése, (például 4K Youtube tartalmak)

A 4K tartalmak elérhetősége

A 4K tartalmakat streaming szolgáltatóktól, vagy Blu-ray lemezekről is biztosíthatjuk, hiszen a tévécsatornák által kínált 4K tartalom még korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre.

A fentiekből következik, hogy akkor van/lesz értelme az extra felbontásnak, ha a rendelkezésünkre áll 4K minőségű UHD tartalom is.

Legmagasabb minőségi opciók (kisebb tömörítés, magas bitráta):

 • Az Ultra-HD Blu-ray lejátszók és lemezek a legmagasabb minőséget képviselik, akár 128 Mbps sebességgel, bár a lemezek nem kínálják a streaming kényelmét.

Mérsékelt minőségi opciók (nagyobb tömörítés, alacsonyabb bitráta):

 • A Netflix és/vagy Amazon Prime Video alkalmazások a legtöbb 4K képes okos tévéken 4K felbontást fognak lejátszani. A bitsebesség azonban csak körülbelül 16 Mbps. Ez azt jelenti, hogy fel kell áldoznunk a színmélységet és a kontrasztarányt a 4K felbontás elérése érdekében.
 • A Microsoft Xbox One és a Sony Playstation 4 (és az újabb verziók) hardverei képesek a 4K felbontásra, tehát ezeken a játékplatformokon tudunk 4K tartalmakat lejátszani, de a piacon elérhető legtöbb játék nem 4K tartalom.
 • A Sony PlayStation 3 a statikus 4K felbontású képeket, azaz nem mozgó videóállományokat képes megjeleníteni a HDMI 1.4 szabvány segítségével 24 vagy 30 Hz frissítési frekvencián. Ezt az opciót a fotósoknak érdemes figyelembe venni, másnak nem éri meg.

A 4K technológiának nemcsak a tévé, de a PC-monitor esetében is hasznát vehetjük, főleg, ha valakinek a munkája szempontjából szüksége van minél élesebb és jobb felbontású képekre.

 • A kábel-, és műholdas cégek is előálltak a 4K csatornakínálattal. A minőség jobb, mint az 1080p csatornák esetében, lényegében a streaming szolgáltatásokhoz hasonló élményt kapunk.

Kétes minőségű lehetőségek (alacsonyabb felbontású tartalom kiemelése):

A legtöbb 4K UHD TV gyártó él azzal a marketingfogással, hogy a készülékük képes a tartalmat 4K-ra növelni. Technikailag azonban a beépített, csúcskategóriájú videóprocesszorok mérsékelten, vagy egyáltalán nem javítják a nem 4K videó tartalmak minőségét.

Következtetés

A 4K tévé mint óriás kjelző is támogatást nyújt, például házivideók, vagy fotók lejátszásakor, de a technológia már elérhető PC-kijelzőkön is.

A 4K tévé előnyei marginálisak:

 • Irreálisan közel kell ülni ahhoz, hogy a részletek minőségét valóban élvezni tudjuk, nagy képátmérő esetében azonban így nem leszünk képesek az egész kijelzőt befogni a szemünkkel. (Mint amikor a moziban túl közel ülünk a vászonhoz.)
 • 4K felbontású forrásanyagra van szükség, ami nem feltétlenül elérhető egyelőre. Ha azonban hosszú távú befektetésként tekintünk a 4K tévére akkor megéri kivárni, míg a tartalom is felfejlődik.
 • Ugyanakkor, ha 4K képes kijelzőt használunk PC-monitorként nagy felbontású forrásanyag megtekintéséhez, vagy egy kisebb alapterületű helyiségbe kisebb képátmérőjű 4K tévét veszünk, akkor mindenképpen előnyt jelent a nagy felbontás.

A 4K tévé felbontásának előnyei nem feltétlenül észlelhetők nagyobb távolságról, ilyenkor érdemesebb megfontolni, hogy HDR képes OLED televíziót vásároljunk inkább.

A legjobb képminőség és a legkedvezőbb ár kombinációja

Az Imaging Science Foundation (ISF) szerint a képminőség szempontjai fontossági sorrendben:

 • kontrasztarány,
 • színtelítettség,
 • színpontosság,
 • felbontás.

Ha a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező technológiát szeretnénk bevinni a nappaliba, akkor érdemesebb a kontrasztarányra összpontosítani.

A tévé HDR (High Dynamic Range) funkciója

A HDR észlelhetőbb képminőséget nyújt, mint a nagyobb felbontás. A HDR ugyanis növeli a kontrasztarányt a képernyő legfényesebb és legsötétebb területei között, ami a képminőség érdekében a legkedvezőbb. Ahhoz, hogy működjön, HDR forrásanyag szükséges, ami sokkal szélesebb körben áll rendelkezésre, mint a 4K.

OLED tévé LED/LCD helyett

Az OLED közel végtelen kontrasztaránya kiváló minőségű képek továbbítására alkalmas. Egy 1080p OLED tévé általában jobb vizuális élményt nyújt, mint egy 4K képes LED vagy LCD tévé.