iPhone tippek és trükkök

/ április 17, 2020/ Inspiráló, Mobiltelefon, Okoseszközök, Tanácsadás

Nyilván nem mondunk újdonságot azzal, hogy az iPhone okostelefon, mint beruházás abszolút túlmutat az átlagos telefonhasználat szintjén. Elvégre telefonálásra, üzenetküldésre, közösségi platformokon való kommunikációra, e-mailek, hírek olvasására bármilyen más okostelefon alkalmas. Az iPhone hozzáadott értékei egyszerűbbé, kényelmesebbé és hatékonyabbá varázsolják a munkát, a szórakozást, a tanulást, a vásárlást, és a jelenlegi krízishelyzetben a mindennapi/vészhelyzeti kapcsolattartást egyaránt. Nézzük hát, hogyan vehetjük hasznát mindezeknek a mindennapi életben.

Az iPhone segítségével túlléphetünk az alap felhasználói szinten, különleges tulajdonságainak köszönhetően nemcsak a munkában, tanulásban, szórakozásban nyújt támogatást, de akár a lakberendezésben, vagy kerttervezésben is.

Az okostelefon védelme elsőbbséget élvez

Pillanatnyilag az iPhone a szokottnál intenzívebb terhelésnek van kitéve, ezért a biztonsága és védelme fontosabb, mint eddig bármikor. A rövid és hosszú távú biztonság tudatos tervezése tehát nélkülözhetetlen. Előbbiről a megbízható védelmet nyújtó iPhone kiegészítők gondoskodnak, utóbbiról pedig a vásárlói gondoskodás keretében megkötött baleseti garancia.

Mielőtt azonban fejetlenül belevágnánk a költekezésbe:

 • térképezzük fel, hogy milyen kiegészítőkre van/lehet szüksége a készüléknek,
 • ellenőrizzük a gyártói garancia érvényességét – szükség esetén kössünk kiterjesztett garancia szerződést,
 • ügyeljünk a baleseti garancia érvényességét megelőző 60 napos átfutási időre is.

Egyébként ez az a pont, ahol az iPhone egyik speciális funkciójának azonnal hasznát vehetjük: nincs az az apróbetűs rész a szerződésben, gyártói/forgalmazói garancialevélben, amit ne vehetnénk szó szerint górcső alá. Az iPhone ugyanis nagyítóként is kiválóan működik.

Home office az iPhone segítségével

Azok, akik most kénytelenek beletanulni az otthonról végzett munka, azaz a home office szépségeibe, sok esetben küszködnek az időbeosztás kialakításával. Normális esetben nem visszük haza a munkát és a munkába se visszük be a háztartás, a gyerekek, a személyes kapcsolattartás gondját. 

Ahhoz, hogy:

 • a projektekben résztvevő kollégákkal való kapcsolattartást, 
 • a munkafolyamatokat, és 
 • a háztartás feladatait 

egymástól ésszerűen elválasztva tudjuk kialakítani a napirendet, az iOS rendszerű eszközökön érdemes kihasználni a vezérlőközpontból elérhető „Ne zavarjanak” funkció előnyeit.

A dokumentumkezelést megkönnyítő funkciók, például:

 • az egyszerűbb kurzormozgatás, 
 • a vágás-másolás-beillesztés funkciók

hatékonyan támogatják az otthonról végzett munkát.

Ennek különösképpen akkor vehetjük hasznát, ha a digitális oktatás miatt a gyerekek „befoglalják” a laptopot, desktopot. Az iPhone, vagy iPad ilyen esetekben tökéletes munkaeszközzé válhat akkor is, ha nem rendelkezünk kompatibilis billentyűzettel és az érintőkijelzőn kell megoldanunk a dokumentumkészítést, kezelést.

Az iPhone, mint stylist

Számos mém kering a neten a pizsamás home office-ról, ám a valóban hatékony otthoni munkát érdemesebb munkahelyi öltözékben végezni, ami többek között profi attitűdöt sugall és mentális támogatást is nyújt. 

A hölgyek számára a Tükör funkció és a Perfect365 make up desing alkalmazás is segítséget nyújthat abban, hogy otthoni körülmények között is higgadt, profi benyomást keltsenek, akár egy jelentős téttel járó online konferencia lebonyolításakor.

Az almás telefon, mint mérőszalag

Annak ellenére, hogy a legfejlettebb technológia lapul a zsebünkben, az első, ösztönös mozdulataink analóg beidegződésről tanúskodnak.

Az iPhone naptárfunkciója mindig kéznél van, ráadásul összeköthetjük az általunk hazsnált levelezőprogram naptárrával is, így minden rögzített időpont azonnal megjelenik a telefonunkon is.

Papírért, ceruzáért, térképért, mérőszalagért, post it tömbért nyúlunk, pedig:

A kamerák ugyanis nem csak arra jók, hogy pazar ételszelfiket, városképeket, panorámafotókat készítsünk velük. Bármi lemérhető a használatukkal, és nagyban megkönnyítik a tudatos, körültekintő vásárlást. 

Persze az sem árt, ha előtte átállítjuk a Magyarországon használt metrikus mértékegységre a Beállítások menüben a kiterjesztett valóság mérőapplikációt (Augmented Reality Measuring Tool).

Jegyzetelésre az iPhone saját telepített verziója mellett természetesen használhatunk letölthető jegyzetappokat, ezek közül is az egyik legkiválóbb az Evernote

Az iPhone, mint jegyzettömbben komplex feladatok, projektek vázlatait rögzíthetjük, memókat készíthetünk, vagy akár bevásárlólistát, ha még nem töltöttünk le shopping applikációt.

Az iPhone, mint lakberendező

Bár az iPhone kamerái alkalmasak arra, hogy lemérjük vele a kiszemelt kanapét, az erkélyre szánt napellenzőt, a gyerekek energiáit lekötő ugrálóasztalt, mindez nem sokat ér, ha elmulasztjuk vásárlás előtt lemérni a rendelkezésünkre álló teret/helyet.

A tudatosan megtervezett vásárlás kivitelezésében tehát jelentős támogatást nyújt:

 • az iOS rendszerű okoseszközökre is letölthető Homestyler Interior Design applikációval egészen pontos terveket készíthetünk még otthon is,
 • melyeket összevethetünk az áruházak kínálatával, offline és online egyaránt.

iPhone a kertben

A kerttervezésben is hasznunkra lehet az iPhone, és átengedhetjük magunkat a hagyományos, vagy balkonkert kialakításával járó jóleső izgalomnak, valamint a kétkezi munka stresszoldó hatásainak.

Az iPhone kerttervezőként is képes funkcionálni, a megfelelő applikáció letöltése után nemcsak a növényeket, és azok helyét választhatjuk ki, de azt is, hogy milyen építményeket és hova szeretnénk majd tenni.

 

 • A növényfelismerő applikációk telepítésével megállapíthatjuk, hogy milyen növényeink vannak a kertben.
 • A kerttervező szoftverek segítségével a nulláról tervezhetjük meg a kertünket, vagy a meglévőt alakíthatjuk át a rég áhított álmaink szerint, például tervezhetünk és építhetünk grillezőt, szaletlit, pergolát.
 • Mivel a kertészeti árudák házhozszállítása zökkenőmentesen működik, a kínálat és a kerttervező szoftver kombinálásával pár héten belül örülhetünk az új pihenő- vagy haszonkertnek.
 • A kertszelfik megosztásával pedig bezsebelhetjük az elismerést, megoszthatjuk tapasztalatainkat.

Az iPhone skilljeinek használatával tehát az átlagos felhasználói szintről az expert színtre léphetünk, legyen szó akár vásárlásról, munkáról, tanulásról, lakberendezésről, vagy kertészkedésről.