Hogyan támogathatja a hűtő az élelmiszer beosztását?

/ április 22, 2020/ Hűtőszekrény, Tanácsadás

Az aktuális egészségügyi krízishelyzet olyan ösztönöket szabadított fel bennünk, amiket csak a kritikus időszakok közben enged meg magának az emberek többsége. Ennek egyike például a felvásárlási láz, amit egyesek bolondságnak titulálnak, mások viszont okos előrelátásnak. Bárhonnan is nézzük, a beszerzett élelmiszereket, főként a romlandóakat okosan kell tárolni és felhasználni annak érdekében, hogy tényleg beosztható legyen. Ehhez viszont a korábbinál takarékosabb és körültekintőbb hozzáállással kell viseltetnünk a készleteink iránt. Nézzük hát, hogyan támogathatja a hűtő és a fagyasztó az élelmiszerek beosztását.

A hűtő karbantartása, tartalmának rendszerezése és a tárolt élelmiszerek beosztása és felhasználása különösképpen felértékelődik a jelenlegi krízishelyzetben.

Nemcsak az élelmiszer, a hűtő is rendelkezik lejárati idővel

Azt általában figyelmen kívül hagyjuk, hogy nemcsak az élelmiszereknek, a hűtőnek is van lejárati ideje. A hűtő és a fagyasztó karbantartását sosem szabad mellékvágányra helyezni, ezekben az időkben pedig különösen fontos szerephez jut, ahogy a kiterjesztett garancia szerződés megléte is. Az ördög nem alszik, nem hiányzik, hogy pont akkor mondja fel a szolgálatot a hűtő, amikor a legnagyobb szükség volna rá. Ha még minimum 60 nap van hátra a hűtő gyártói garanciájából, minél hamarabb döntsünk a vásárlói gondoskodás mellett, hiszen a hűtő és a fagyasztó stratégiai jelentőséggel bír.

A hűtő rendszeres tisztítása, karbantartása most még nagyobb jelentőséggel bír, ne feledkezzünk meg arról, hogy a hűtő egészségügyi szempontból kiemelkedő jelentőséggel bír.

Hogyan használjuk fel a fagyasztó és a hűtő tartalmát?

Nem minden háztartás engedhet meg magának méretes fagyasztószekrényt, sokan kénytelenek a kombinált hűtő fagyasztórészével kalkulálni.

A rendelkezésre álló hely igen szűkös lehet, ezért:

Rend a lelke mindennek, ez alól a hűtő sem kivétel. Az élelmiszereket hűtődobozokban, légmentesen lezárva tároljuk, így átláthatóbbá válik a hűtő tartalma, és jobban kihasználhatjuk a rendelkezésre álló helyet..

A hűtő se legyen a „takarékosság” áldozata

A takarékosság sajnos átfordulhat fukarságba, azaz a megvásárolt élelmiszerkészletet bespájzoljuk, és nem engedjük ki a kamrából, hűtőből. Ennek az lesz a következménye, hogy nemcsak az étel romlik meg, de a hűtő is bepenészedik, a zöldségek és gyümölcsök megrohadnak, a sajt magától ugrik a tányérba, a szószok beszáradnak, a margarinok és vajak megavasodnak. Ezt megelőzendő, okosan kell bánnunk a kamrában, hűtőben, fagyasztóban tárolt készletekkel, tartalékokkal és a maradékokkal is!

A maradékok felhasználása

Magától értetődik, hogy a húsokat lefagyasztjuk. A növényi eredetű alapanyagokat beszerezhetjük eleve gyorsfagyasztott állapotban, vagy egyfajta „mentés másként” opcióval kimenekíthetjük őket a kamrából. A szószokat se hagyjuk a flakonba ragadva.

  • A maradékok okos felhasználása ezúttal is értékes élelmiszerforrásokat takaríthat meg számunkra. 
  • Ne várjuk meg, amíg ehetetlenné barnulnak a gyümölcsök, zöldségek kamrapolcon, ha pár napon belül nem fogynak el, fagyasszuk le őket.

A citrusfélék levét kifacsarhatjuk és sötét üvegben tárolhatjuk, de a lefagyasztott citromlé akár 3 hónapig is eláll.

  • A citrusfélék maximum 3-4 hétig állnak el hűvös helyen tárolva. Ha a végóra jeleit mutatják, csavarjuk ki a levüket. Sötét üvegbe töltve 2-3 napig még tovább tárolhatók a hűtőben. A kicsavart citruslevet jégkockatartóba is tölthetjük és lefagyaszthatjuk, így akár 3 hónapig frissen marad. A mandarint bontsuk gerezdekre és légmentesen fagyasszuk le. Gyümölcslevesekhez kitűnő adalék.
  • Vágjuk le egy éles sniccerrel a flakonok alját és használjuk fel a maradék szószokat, amit már nem lehet kinyomni a flakonból.

A hűtő frontvonala

Vannak alapélelmiszerek, melyeknek mindenképpen helyet kell hagynunk a hűtőben, hiszen sokféleképpen variálhatók, önmagukban, vagy hozzávalóként, és okosan tárolva több hétig, akár hónapig is elállnak.

A tojás igazi aduász

Önmagában, vagy hozzávalóként is fogyasztható. Rengeteg különböző variációja létezik a tojásból, vagy tojással készült ételeknek, amiket ráadásul fantáziadúsan lehet fűszerezni, és egyéb élelmiszerekkel társítani. Így sosem válik unalmassá, és a tojás ráadásul 3 hétig tárolható a hűtőben, de akár egy évig is megőrzi a frissességét, ha lefagyasztjuk.

A hűtő karanténhősei: a sajtok

A sajtok kreatívan használhatók fel a mindennapi étkezéshez, a keménysajtok pedig akár fagyaszthatók is.

Ha van olyan élelmiszer, ami szinte bármilyen ételt képes feldobni, akkor az a sajt. Reszelve, darabolva, olvasztva, zöldséghez, húshoz, de még gyümölcsökhöz is tökéletes kiegészítő frissen, vagy feldolgozva.

  • Parmezán, gouda, ementáli: a keménysajtok nagyjából 4-6 hétig maradnak frissen a hűtőszekrényben. A felkockázott/szeletelt/reszelt kemény sajtokat három hónapig fagyaszthatjuk.
  • Feta, mozarella, camambert: a lágy sajtfélék a saját csomagolásukban tárolhatók a feltüntetett időpontig. Ne fagyasszuk őket, mert a jégkristályosok tönkreteszik a lágy sajtok állagát.

A vaj második élete

Ne várjuk ki, amíg megavasodik, inkább készítsünk belőle szendvicskrémet. Keverhetjük sajtkrémekkel, hagymafélékkel, főtt tojássárgájával, aprított tonhallal, túróval, fűszerekkel, majonézzel, vagy készíthetünk édes vajkrémet darált dióval, mogyoróval, mákkal, és mézzel.

A hűtő optimális kihasználásnak titka: lista és rendszerezés

Készítsünk listát, és rendszerezzük a cikk elején hivatkozott módon azokat az élelmiszereket, amiket általánosan használunk. A körültekintő hűtő használat lényege, hogy minden élelmiszert, amire pénzt adtunk ki, tekintsünk befektetésnek, azaz bánjunk velük olyan okosan, mint ahogy azt a pénzértékükkel tennénk.