A mosógép szagtalanításának titkai

/ május 12, 2020/ Karbantartás, Mosás, mosógép, mosószer

Valószínűleg mindannyian találkoztunk már olyan mosógéppel, ami igencsak kellemetlen szagokat árasztott magából. Ez a probléma különösen gyakran fordul elő az elöltöltős mosógépek esetében. A víz és energiatakarékosság jegyében tervezett mosógép hatékony ugyan, de körültekintőbb bánásmódot igényel, mint felültöltős, vagy hagyományos, forgótárcsás társai. Nézzük, hogy mi okozza a mosógép szagosodását és hogyan vehetjük elejét egy olyan a problémának, ami nemcsak a komfortérzetünket befolyásolja negatív irányba, de a mosógépünk élettartamát is.

A mosógép rendszeres karbantartást igénylő partnerünk, mely meghálálja a törődést, de csak akkor kerülhetjük el a szagosodását, ha valóban körültekintően használjuk.

Miért szaglik a mosógép?

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy mivel a mosógép mos – és ehhez mosószert, valamint gyakorta forró vizet is használ -, mosás közben önmagát is tisztítja. Ez sajnos, nem így működik, sőt. A mosógépből áradó kellemetlen szagok hátterében a túladagolt mosószertől, öblítőtől eltömődött adagoló, szűrő és lefolyócső áll, azaz a rendszeres karbantartás hiánya és az emberi figyelmetlenség.

Miért az elöltöltős mosógép esetében fordul elő gyakrabban a szagosodás?

Ha elöltöltős mosógépet használunk, azzal vizet és energiát takarítunk meg, valamint ez a típus finomabban kezeli a ruhákat is.

Ugyanakkor ez az előny egyben hátrány is lehet, a következők miatt:

 • Kevésbé jó minőségű mosószereket használunk, és ezeket ráadásul indokolatlanul nagy mennyiségben.
 • A nagy hatékonyságú mosószerek a kisebb vízmennyiségben is optimálisan mosnak, a kevésbé jó minőségűeknek azonban a víztakarékos mosógépek esetében kifejezetten rossz a mosási hatékonyságuk.
 • Ugyanez fokozottan érvényes az öblítőkre.
 • A gyakorta használt alacsony hőmérsékletű rövidmosás programokkal csak tetézzük a problémát.

Az optimális program nem automatikusan a rövidprogram. A mosógép akkor tudja rendesen kimosni a ruhákat, ha a szennyezettségnek megfelelő programot használjuk.

A helytelen mosási technika, a rosszul adagolt mosószerek mellett elöltöltős mosógépek esetében hajlamosabbak vagyunk arra is, hogy csukva tartsuk az ajtaját, hiszen zavar a közlekedésben, belemászik a macska, telepakolja legoval a gyerek, és még baleset forrása is lehet. 

Figyeljünk oda arra, hogy ne csak mi magunk, de a családtagjaink se használják szennyesledoboónak, ruhalerakatnak a mosógépet.

Ez utóbbiból adódó meghibásodásra, sérülésre a baleseti garancia gyógyírt ad, de a szagok elleni küzdelemben nem a vásárlói gondoskodás, hanem a felelős fogyasztói attitűd a „partner”.

Az elöltöltős mosógép ajtajának gumitömítésében megbúvó pára és lerakodó mosószer-maradványok a penész és a baktériumok kiváló táptalaja. Ennél már csak az a rosszabb hír, hogy a bűz, a penésztelepek és a bacik mosás közben a ruhához keverednek.

A titok: a rendszeres tisztítás

A mosógép tisztításának első lépése tehát, az, hogy hetente minimum egyszer alaposan töröljük át a mosógép ajtaját és a gumitömítést. Ezzel eltávolíthatjuk a mosószerek lerakódását, és megakadályozhatjuk, hogy a penész és a baktériumok elszaporodjanak a mosógépben.

Az elöltöltős mosógép ajtajának és gumitömítésének tisztítása nem feltétlenül igényel speciális tisztítószereket. Az ecet és az ecetesszencia, mint hagyományosan használt házi vízkőoldó- és tisztítószer, bár kétségkívül hatékony, hosszú távon nem tesz jót a mosógép gumitömítéseinek.

A szódabikarbóna sokkal kíméletesebb megoldás:

 • A negyed csésze szódabikarbóna és negyed csésze víz keverékéből készített pasztával alaposan dörgöljük át az üveget, és a belső tömítőgyűrűt, majd öblítsük le.
 • A tömítőgyűrű bordáinak szenteljünk fokozott figyelmet.
 • Ugyanezt a keveréket a mosógép adagolójába is tölthetjük. A 90 fokos mosóprogramon átfuttatva a mosódobból is eltávolítja a penészt és a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat, mosószermaradványokat.

A mosógép szagosodásának megelőzése

Nagy mennyiségű mosószer és öblítő helyett inkább használjuk nagy hatékonyságú anyagokat, melyek a víztakarékos programon is tisztára moss a ruhákat.

 • Használjunk nagy hatékonyságú (HE) mosószert, és kövessük az adagolási utasításokat. A normál mosószerek több habot képeznek, mint amennyit az elöltöltős mosógép kezelni tud.
 • Az ilyen típusú mosógépek esetében kevesebb öblítőt adagoljunk, illetve mellőzzük a parfümözött, magas viszkozitású öblítőket. Használjunk inkább vizesebb, átlátszó, fertőtlenítő hatású öblítőket.
 • Két mosás között tartsuk üresen, szárazon és tisztán az adagolót is, ne csak a mosódobot.
 • A mosógép nem szennyes ledobó, ruhatároló.
 • A konyhai páraelszívót segítségül hívhatjuk a mosás végén. A nyitott mosógépajtó mellett működtetett páraelszívó segít kiszárítani a mosódobot.
 • Hetente egyszer tisztítsuk meg a szűrőt is.

Mint az látható, a szagos mosógép problémájának hátterében egy többszereplős dráma áll, melynek minden szereplője bűnös, és a fogyasztó a főszereplő. Az orrbavágó élmény elkerülése érdekében a rendszeres tisztítás, karbantartás és felelős használat mellett arra is figyeljünk oda, hogy a mosógépbe pakolt holmik minél kisebb anyagveszteséggel hagyják el a mosódobot. Ha olyan ruhát mosunk, ami erősen szöszöl, használjunk olyan mosási kiegészítőket, melyek összegyűjtik a textilszálakat.