Hogyan nézzünk online tévét, avagy a streaming hatalma – 1. rész

/ május 21, 2020/ Tanácsadás

A mozgástér beszűkülését mindenki másként tolerálja, de még az introvertáltak és ambivertáltak számára sem könnyű ez az időszak. Igaz, számukra az elszigeteltség kevésbé negatív élmény, mint az élénk társadalmi életet pörgető extrovertált embereknek, akiknek a face to face kapcsolatok kiemelt jelentőségűek. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a pandémia pont egy olyan korszakban köszöntött ránk, amikor az online kapcsolattartásnak relatíve nincs akadálya, ahogy az online tévézésnek sem. A StreamElements.com és az Arsenal.gg statisztikai adatai szerint márciusról áprilisra 45%-kal nőtt az élő streaming szektor szerte a világon. Ez éves viszonylattal kalkulálva kis híján 100%-os növekedést jelent.

Az online lehetőségek nem merülnek ki a tévézésben, a le- és feltöltések, a videómegosztások, a streaming aktív részesei is lehetünk.

Vigyázz, kész, online!

Nyilván nem mindenki kattant rá a streaming szolgáltatásokra, és nem mindenki tölti a napjai tetemes részét Twitch és Youtube csatornák, vagy a Facebook Gaming kliens előtt. (Igen, a pandémia másik nagy nyertesei az előfizetéses online filmszolgáltatók mellett a gamer portálok.) Mégis tény, hogy számos művész, előadó és főleg zenész csatlakozott fel a világhálóra online csatornájával és így akár élő koncerteken vehetünk részt, ami nagyon is vonzó lehetőség. Hiszen a streamelés nem merül ki abban, hogy az HBOGO-n vagy a Netflixen kószálunk. De erről még később szót ejtünk.

A Netflix és hasonló streaming filmszolgáltatók hatalmas adatfolyammal várják azokat, akik online akarnak filmet nézni.

Mielőtt rátérnénk a lényegre, pár gondolat a személyes felelősség kérdéséről:

 • Az előfizetői profilok megosztása még abban az esetben is a saját felelősségünk, ha a streaming szolgáltató többszintű titkosítást ígér.
 • Mivel a streaming adatfolyamok okostévén, mobileszközökön, asztali számítógépen és laptopon, notebookon nézhetők, minden esetben győződjünk meg még az online tévézés előtt arról, hogy az eszköz használata biztonságos-e. 

A rosszul rögzített okostévé, a tabletre löttyenő üdítőital, az ölünkből lebillenő laptop csak annak a jéghegynek a csúcsa, amit a körültekintés hiánya okoz. A baleseti garancia tehát legalább annyira alapértelmezett része az online tévézésnek, mint az előfizetés maga. Az eltörött, használhatatlanná vált eszköz ugyanis nem mentesít az előfizetési díj megfizetésének a kötelezettsége alól.

Hogyan lehet online tévézni?

Nyilván előfizetői fiók birtokában. De, ha valaki még nem szeretne döntést hozni, vagy nem akar elköteleződni, annak is terem babér az online térben.

Az ingyenes hozzáférés

Még a kábeltévézés hajnalán, az akkor egyeduralkodó HBO rendszeresen adott ingyenes hozzáférést az adatfolyamához, ezt hívták úgy, hogy kódolatlan HBO. Ilyenkor azok is megnézhették a szolgáltató filmjeit, akiknek nem volt HBO előfizetésük, de a csatorna-kiosztásukban volt HBO is.

Ma már kibővültek a lehetőségeink, hiszen az HBO nemcsak kábelen jut be a nappaliba – lásd a multiplatformos HBO GO-t -, de az interneten keresztül számos egyéb szolgáltató műsorfolyamának tartalmában böngészhetünk. 

Azonban, mielőtt döntést hoznánk arról, hogy melyik szolgáltató csatornájára fizetünk elő, kipróbálhatjuk, hogy megfelel-e az ízlésünknek a kínálat. Az HBO Go, a Netflix és a Hulu egy hónapig ingyenesek.

Ingyenes tévé/streaming webhelyek

Sajnos számos ingyenes, maximum regisztrációt igénylő streaming műsorcsatorna nem érhető el itthon – Yidio, Popcornflix, SonyCrackle, Viewster – de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne online tévézni. Vagy bármi egyebet online megosztani, letölteni.

Videa

Ahogy említettük korábban, a streamelés nem merül ki a passzív tévézésben. A Videa, mint a 2006 óta elérhető, első, hazai közösségi streaming platform nemcsak letöltésre, de feltöltésre is lehetőséget ad.

Itt aztán kedvünkre tobzódhatunk a legkülönfélébb tartalmakban: 

 • a kreatív kézimunkától,
 • a főzőcskézésen át,
 • az otthoni spinning vagy jóga edzésig,
 • ismert közéleti szereplők videócsatornáiba kukkanthatunk bele, 
 • például megnézhetjük, hogy kedvenceink hogyan stresszmentesítik magukat a karanténidőszakban.

Mi magunk is feltölthetjük a saját házi videóinkat, legyen szó balkon-kertészkedésről, a saját guacamole receptünkről, vagy a számítógépes/konzol játékaink végigjátszásáról.

Hajrá, gamerek!

És, ha már a játéknál tartunk, a megosztásokat a Steam, vagy Youtube fiókjainkban is közzé tehetjük, így aktív részeseivé válhatunk egy óriási nemzetközi csapatnak. Számos olyan új játékossal gyarapodtak a gamer közösségek, akik eddig nem játszottak, mert nem volt rá idejük, kedvük, affinitásuk. Most boldog-boldogtalan kontroller és billentyűzet elé ül, és számukra valóságos kincsesbányát jelentenek a tapasztaltabb videójátékosok megosztásai.

Az online megosztásainkkal akár egy nagyobb social media, vagy gamer közösség tagjaivá is válhatunk

Online tévécsatornák

Online streaming a hazai közszolgálati és kereskedelmi tévécsatornák legtöbbje, valamint a Spektrum Home, a National Geographic és a NatGeoWild,  a Fishing&Hunting, a Hit Music, a Music Channel, és a regionális/városi tévék és rádiók adásai online is elérhetők. 

A turpisság annyi, hogy az élő videó formátum (MPEGTS) lejátszása sem Mozilla Firefox, sem Google Chrome alól nem lehetséges. Egy telepített, böngészőn kívüli lejátszót igényel, például:

App hátán app

Az Apple és a Google Play is kínál alkalmazásokat online filmnézéshez. Itt különböző tartalmak között böngészhetünk, melyek teljes terjedelmükben megtekinthetők okostelefonon, tableten, PC-n.

A különböző alkalmazások segítségével, már mobileszközökön is nézhetünk online és streaming tartalmakat.

A teljesség igénye nélkül:

 • A Magyar Telecom előfizetői pl. a TVGO applikációt vehetik igénybe,
 • A Vodafone applikációja a HorizonGo, és a VodafoneTV,
 • Az Antenna Hungária a MindigTV azaz a mindiGo alkalmazást kínálja,
 • A TV24 app 130 tévécsatorna mobil megtekintését teszi elérhetővé,
 • Mobilról is megtekinthető az HBOGO,
 • És természetesen az iTunes és a YouTube sem maradhat ki a szórásból.

A cikk következő részében arról ejtünk szót, hogy a különböző streaming szolgáltatók milyen előfizetői fiók-megosztási lehetőségekkel támogatják az online tévézést.