Hogyan nézzünk online tévét, avagy a streaming hatalma 2. rész

/ május 22, 2020/ Tanácsadás

Cikkünk első részében általánosságban beszéltünk az online tévézés, és streamelés lehetőségeiről. Ezúttal arról lesz szó, hogy a prominens streaming csatornák engedik-e és ha igen, miképpen teszik elérhetővé az előfizetői fiók megosztását több eszköz/profil között.

Az online tévézés korában elemi kérdés, hogy a streaming csatornák előfizetői fiókjai biztonságosan megoszthatók-e másokkal.

Online tévézés per kopf

Réges-régen, amikor még csak kapisgáltuk a műholdas és kábeltévé előnyeit, egy vásárló egyetlen modemet kapott. Bizony, ha nagy ritkán több tévé is akadt a családban, mindenki csak ugyanazt az adást nézhette. Ha valaki átkapcsolt, akkor mindenki másnál is váltott a tévé. Szerencsére ennek a felállásnak nagyon gyorsan leáldozott. Ma már teljesen természetes, hogy minden helyiségben más csatornát tudunk nézni… alapvetően már az is természetes, ami korábban elképzelhetetlen volt, hogy sok háztartásban két, három tévé is van.

Biztonságos-e az előfizetés megosztása?

Magától értetődik, hogy az elektronikus eszközökre sérülékenységük okán megkötjük a baleseti garancia szerződést, ugyanakkor a vásárlói gondoskodás nem teszi IT-szempontból is biztonságossá a streaming előfizetés megosztását.

Amikor úgy döntünk, hogy megosztjuk előfizetésünket másokkal, minden esetben körültekintően járjunk el, nehogy illetékteleneknek adjunk hozzáférést egyúttal a teljes infrastruktúránkhoz, pl. a gmail fiókhoz kapcsolódó felhőszolgáltatások esetében.

Adódnak tehát a kérdések; ha előfizetésünk van egy streaming szolgáltatónál, vajon:

  • Hány eszközről léphetünk be?
  • Hány profilt hozhatunk létre?
  • Milyen típusú eszközökről nézhetjük meg?
  • Amikor másoknak hozzáférést/profilt hozunk létre az előfizetői fiókunkon belül, vajon ők hozzáférnek-e az egyéb adatainkhoz is?!

A streaming előfizetést általában élvezhetjük okostévén és mobilplatformokon – okostelefonon, tableten és laptopon – is. A szolgáltatók többnyire óvják az előfizetői profilokat, de a személyes felelősség nem tagadható. Mindenképpen körültekintően kell tehát eljárni, ha másokkal, főképp, ha idegenekkel – például egy albérletben lakókkal – osztjuk meg az előfizetésünket. Egyes esetekben ugyanis nemcsak az adott előfizetői fiókba, hanem a perifériális infrastruktúrába is bejárást enged a megosztás, mint a Google kapcsolt szolgáltatásai esetében.

Előfizetés-megosztás

Amikor eldöntjük, hogy előfizetünk egy streaming szolgáltató csatornájára, magától értetődik a kérdés, hogy a gyakorlatban hogyan fog működni a tartalmak megtekintése. A legtöbb szolgáltatónak van olyan portfóliója, ami lehetővé teszi, hogy egy előfizetés több eszközön fusson, és olyan is akad, ahol több profilt lehet létrehozni egyazon előfizetés alatt.

Amazon Prime

Az egy háztartásban értsd egy előfizetői cím alatt élők számára az Amazon lehetővé teszi a Prime Video és a Piactér streaming elérését. Az adatfolyam megosztható egy másik felnőttel és maximum négy gyermekkel egyazon háztartásban.

AZ Amazon prime online szolgáltatására egy előfizetői fiók alatt több profilt is létrehozhatunk, akár a gyerekeknek is.

Az online filmezésen kívül:

  • elérhetik az Amazon piacteret, ahol vásárolhatnak,
  • beolvashatnak fájlokat az Amazon felhőalapú tárolójába,
  • elolvashatják az e-könyveket stb..

Éppen ezért, ha nem a saját családtagjainkkal osztozunk az Amazon prime előfizetésen,  körültekintően kell eljárnunk.

Netflix

A Standard és a Premium Netflix előfizetői csomagok biztosítanak hozzáférést a különböző számú, de egyidejű adatfolyam-továbbításhoz. A Standard két különböző kijelzőt engedélyez, a 4K képes Premium már négyet.

A Netflix online szolgáltatása három csomagajánlattal járul hozzá az unaloműzéshez és szórkaozáshoz.

Egyetlen fiók alatt több profil is létrehozható, amelyek megoszthatók egymással. Hivatalosan az adatok nem megoszthatók előfizetői címen kívüli hozzáférés céljára, nem hivatalosan – a sajtóvisszhangok alapján legalábbis -, a Netflix nem csap különösebb patáliát, ha ilyen jellegű utalást talál az adatfolyamában.

Hulu

A Netflixhez hasonlóan a Hulu is lehetővé teszi több profil beállítását egyetlen fiókon belül a család összes tagja/egy előfizetői címen élők számára. Szigorúbb azonban, ha az egyidejű adatfolyamok megosztásról van szó, az egyidejű megtekintést ugyanis legfeljebb két képernyőn teszi lehetővé.

A Hulu Live további 10 dollár ellenértékért hozzáférést ad a Korlátlan Kijelző kiegészítéshez, ami lehetővé teszi, hogy annyi készüléket/kijelzőt csatlakoztassunk egy fiókhoz, amennyit csak szeretnénk.

A Hulu említés szintjén figyelmeztet ugyan a jelszavak megosztásának problémakörére, de minden ezzel kapcsolatos felelősséget áthárít a fogyasztóra.

YouTube TV

A YouTube TV havi 50 dolláros előfizetéssel elérhetővé teszi, hogy az általa közvetített tartalom egyszerre három különböző eszközön is futtatható legyen. Egy előfizetői fiók öt további családtaggal osztható meg. Mindenki eltérő gmail fiókkal jelentkezik be, de hozzáférhet a megosztott szolgáltatásokhoz, adatokhoz és a YouTube TV szolgáltatásához.

HBO

A hivatalos közlemény szerint az HBO GO  előfizetői jelszó a háztartáson kívül élőkkel nem osztható meg. Az egyidejű adatfolyam elérése is korlátozott. Ha két különböző eszközről nézzük ugyanazt az online tartalmat, bizony előfordul, hogy az egyik eszközt leválasztja a streaming szolgáltató. Az HBO streaming szolgáltatása okostévén, PC-n és mobileszközön egyaránt megtekinthető a kompatibilis applikáció letöltésével. problémát okozhat azonban a platform népszerűsége. Különösképpen hétvégén és este, amikor egyszerre többen is fellépnek a szolgáltató oldalára, előfordulhat, hogy kilépteti a felhasználót az HBO GO és bár vissza lehet lépni, hibakódot ad, és nem nézhetők meg a tartalmak.


Mondhatni a pandémia velejárója a digitális túlterheltség, amire a streaming szolgáltatók figyelmeztetnek is már a főoldalon, illetve arról is tájékoztatnak, hogy az internetszolgáltatók ennek elkerülése érdekében csökkentik/csökkenthetik a sávszélességet.