Vásárlási kisokos: a hűtőszekrény kiválasztása

/ június 4, 2020/ Hűtőszekrény, Tanácsadás

Bármennyire is ragaszkodunk szinte családtaggá vált háztartási gépeinkhez, eljön az ideje annak is, amikor érzékeny búcsút kell vennük a kiszolgált mosógéptől és a hűtőszekrény élettartama sem tart örökké, még a legkörültekintőbb gondoskodás mellett sem. A kiterjesztett garancia természetesen hasznos partnerünk, de még a rendszeres karbantartás ellenére is lejár az életciklusa minden háztartási nagygépnek. Amikor pedig új gépet kell választani, a kínálat bőségének zavarában nem biztos, hogy valóban jó döntést hozunk. Sokan csupán az ár alapján ítélnek, és van, aki a márkához ragaszkodik, miközben felülemelkednek a valóban fontos tényezőkön. Cikkünkben utánajárunk annak, hogy mik a hűtőszekrény kiválasztásának valódi és lényeges sarokkövei.

A hűtőszekrény kiválasztásakor valójában nem az ár és nem is a márka a legfontosabb szempontok. Sokkal többet számít a hűtő mérete, ergonómiája, konfigurációja, és természetesen a fogyasztása.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a hűtőszekrény kiválasztásakor?

Az első és legfontosabb dolog, amit észben kell tartanunk, hogy nem sodorhatjuk magunkat az impulzusvásárlás csapdájába. Soha ne vásároljunk első látásra, szerelemből háztartási nagygépet, se szórakoztató elektronikai eszközt.

Az ilyen választásokkal – bár jól esnek a léleknek, és megerősítést kap az egónk is – valójában egy kényszerítő erejű, lefelé húzó spirálba kerülünk:

 • Akkor is ragaszkodni fogunk a döntés helyességéhez, ha minden praktikus észrevételünk bizonyítja annak ellenkezőjét, márpedig ez egyfajta kognitív disszonanciához vezet. 
 • Az ilyen döntések válhatnak akár egy heves családi vita okává, ami sok esetben a vásárláshoz szükséges, ám gazdasági válságba sodró, hosszú távú anyagi elköteleződés – például az áruhitel törlesztése – talaján gyökerezik.
 • Mindezeken felül még az sem biztos, hogy az így vásárolt hűtőszekrény gyártói garanciája megfelel az igényeinknek, és hogy egyáltalán van lehetőség kiterjesztett garancia megkötésére, amivel az élettartam maximalizálását biztosíthatnánk.
 • Végül a megvásárolt gép több gondot okoz, mint amennyi hasznot hajt.

Talán túlzásnak tűnik egy hűtőszekrény vásárlásból ekkora ügyet csinálni, de nem, nem az, hiszen ez a disszonancia állandó belső feszültségforrássá válik, aminek a munkánk, a magánéletünk és a pénztárcánk is a kárát látja.

Tippek a hűtőszekrény kiválasztásához

Még otthon, a tényleges vásárlás előtt térképezzük fel az igényeinket és lehetőségeinket.

A hűtőszekrény típusa

Egy kisebb családnak nincs szüksége óriási hűtőre, sokkal praktikusabb egy fagyasztótérrel is rendelkező hűtőszekrény, mint egy óriási french door hűtő.

Milyen típusú hűtőgépet szeretnénk vásárolni és milyen típusúra van valójában szüksége a családnak:

 • Egy kis, kétszemélyes család számára az óriási kétajtós hűtőszekrény nem a legpraktikusabb választás.
 • Rendszeresen vásárolunk friss nyersanyagokat, vagy készételekre költünk inkább?
 • Milyen gyakran fagyasztunk le maradékot?
 • Szükségünk van-e speciális hűtési zónákra, (például frissentartó rekeszre)?

Ergonómia és konfiguráció

A hűtőszekrény ergonómiája nagyban hozzájárul a kényelmes és hatékony használathoz, ezért olyan belső elrendezésű hűtőt válasszunk, ami jobban illik a saját igényeinkhez. Ez azonban nem merül ki abban, hogy alul, vagy felül van-e a fagyasztórész, és hogy rendelkezik-e a hűtőszekrény frissentartó rekesszel.

Amennyiben van jégkocka-készítője a hűtőszekrénynek, nem mindegy, hogy milyen vizet használunk. Ha rendelkezünk házi víztisztító-rendszerrel, nyilván szeretnénk a tisztított vízre rákötni a jégkocka-készítőt is. Az ehhez szükséges vezetékek beszerzése is fontos szempont, főleg az anyagválasztás tekintetében.  

A jégkockát is készítő hűtőszekrény esetében járjunk utána annak is, hogyan köthetjük rá a házi víztisztító rendszerre.

 • A műanyag vezeték természetesen olcsóbb, könnyebben és gyorsabban telepíthető. 
  • Ugyanakkor ha egy öreg házban lakunk, ahol számíthatunk rágcsálóvendégekre éjszakánként, nem biztos, hogy praktikus megoldást jelentenek, ráadásul a műanyag vezetékek hamar elöregszenek. 
  • Mindkét esetben váratlan meglepetést okozhat egy heveny áradás, ami komoly károkat okozhat. 
  • Nemcsak a közületi számlánkat terheli, de – főleg, ha akkor történik, amikor nem vagyunk otthon – megrongálhatja a ház szerkezetét is, hiszen felázik a fal, és a hiányos, vagy az évek során megrongálódott padlófugákon keresztül a járólap alá szivároghat a víz.
 • Ennél egy fokkal praktikusabb a bevont, lágy rézcső-vezeték, de annak telepítése nehézkesebb és ridegsége miatt könnyen törik.
 • A legjobb választás a fonott, rozsdamentes acélcső-vezeték, mert:
  • tartós,
  • hajlékony, 
  • könnyen és egyszerűen beszerelhető, valamint tisztítható, 
  • a gumitömítések biztosítják a szivárgásmentes csatlakozást, 
  • az acélburkolat pedig védelmet nyújt a rágcsálók és egyéb környezeti hő/nyíróhatások ellen is.

A hűtőszekrény mérete

Mekkora a rendelkezésre álló hely, ahova a hűtőgépet tenni fogjuk, elfér-e a kiszemelt új modell a régi hűtőgép helyén, akár nyitott ajtóval is? Főként beépített konyhaszekrény esetén fontos szempont a kiválasztott hűtő magassága és szélessége, beleszámítva természetesen az ajtó nyitásának és a hűtőkondenzátor szellőzésének helyigényét.

Amikor a kiszemelt hűtő méretét a konyhánk adottságaihoz igazítjuk, számoljunk a szellőzőtérrel és az ajtó nyílásával is.

 • Balra, vagy jobbra nyílik a kiszemelt hűtő ajtaja? 
   • Mivel a hűtőgép legelőnyösebb helye a konyhapult mellett van, praktikus, ha nem abba az irányba nyílik az ajtó. 
   • Kivételt képez nyilván a french door, azaz kétajtós hűtőszekrény.
   • Tekintve, hogy a hűtő ajtajának átszerelése nem kis vesződség és anyagilag is terheli a családot, ez egy fontos szempont.
 • El tudjuk-e úgy helyezni, hogy nincs hőforrás – tűzhely, sütő, radiátor – a közelében?
  • Előfordul – főleg gépesített lakótelepi albérletekben -, hogy a mosógép és a szárítógép is a konyhában kap helyet a szűkre méretezett fürdő helyett, így ezek is hőforrásként funkcionálnak, ne tegyük a közelükbe a hűtőszekrényt.
 • A hűtőszekrény tervezett helyén megfelelő-e a szellőzés ahhoz, hogy a kompresszor ne járjon huszonnégy órában folyamatosan? 
  • Minimum 200 cm² szellőzőtérre van szüksége a hűtőszekrénynek, de nyilván minél nagyobb a szellőzőtér, annál jobb a készülék energiahatékonysága.

A rendszeres karbantartás alapvetően szükséges ahhoz, hogy a hűtőgép minél tovább támogassa a hétköznapjainkat, de időnként szükség lehet szakszervizre.

A cikk következő részében utánajárunk annak, hogy a hűtőszekrény kiválasztásánál miért fontosak az energiaosztály, az ár-érték arány, a karbantartás és szervizköltségek, valamint a házhozszállítás szempontjai.