Vásárlási kisokos: a hűtőszekrény kiválasztása – 2. rész

/ június 5, 2020/ Hűtőszekrény, Tanácsadás

Cikkünk első részében a hűtőszekrény kiválasztásának általános szempontjait tárgyaltuk, ezúttal pedig kitérünk a hűtő- és fagyasztókapacitás, a háztartási nagygépcsere programok fontosságára, az energiaosztály, az ár-érték arány, a házhoz szállítás, valamint a túlfeszültségvédelem szempontjaira is, hiszen ezek éppúgy hozzátartoznak a hűtőszekrény kiválasztásának előkészítéséhez, mint maga a tényleges vásárlás.

A hűtőszekrény kiválasztásának szempontjai túlmutatnak a vételáron. Ezen kívül számos egyéb tényező játszik szerepet abban, hogy valóban a számunkra legideálisabb méretű és kapacitású hűtő kerüljön a konyhánkba.

A hűtő kapacitása

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy számszerűsítve mekkora hűtő- és fagyasztókapacitásra van valójában szüksége a háztartásnak. 

 • Egy szóló, vagy kétszemélyes háztartásnak 70-100l kapacitású hűtőre van szüksége, ez az alapvetés nagyobb családok esetében személyenként 40-50literrel nő. 
 • A fagyasztókapacitás minimális/átlagos felhasználás esetében: 50-80l/ fő, nagy mennyiség/hosszabb fagyasztási igény esetében: 130l/fő.

A hűtőszekrény kiválasztásakor számoljunk az optimális kapacitással, melynek kiszámolásához családunk méretét vegyük alapul.

 Háztartási nagygép-csere programok

Ha van lehetőségünk, akkor vegyük igénybe az állami pályázatokat. Ezek sok esetben támogatást nyújtanak új háztartási nagygép vásárlására, de általában 40% önrésszel azért kell rendelkezni.

A hűtőszekrény ár-érték aránya az energiaosztály és karbantartás tekintetében

A háztartási nagygépek, így a hűtőszekrény vásárlásakor is alapvető tévedés, hogy azt hisszük, annyiba kerül, amennyi az ára. Ez sajnos nem így van. Bármennyire is kedvező áru egy hűtőszekrény, legalább az energiacímke alapján fontoljuk meg, hogy az ár-érték aránya valóban illeszkedik-e az anyagi lehetőségeinkhez. 

A hűtőszekrény pont annyiba kerül ugyanis, amennyivel a vételi árat a hűtőgép fenntartására havonta fordított pénzösszeg terheli, beleértve: 

 • a karbantartáshoz szükséges eszközöket, szükség esetén cserealkatrészek plusz a szervizköltségek, 
 • az általa fogyasztott energiát, és 
 • a vásárlói gondoskodás havi összegét.

Magyarul, a valós ár-érték arány nem az olcsó, hanem:

 • az energiatakarékos, minimum A energiaosztályú hűtőgépet jelenti, 
 • amit hazánkban is zökkenőmentesen lehet szervizelni, 
 • van rendelkezésre álló cserealkatrész, és nem külföldről kell behozatni, 
 • valamint gyártói garancián felül lehet rá kötni kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződést is.

A hűtőszekrény házhoz szállítása

A házhoz szállítás díját még vásárlás előtt mérjük fel.

A pandémia ideje alatt felértékelődött a házhoz szállítás szerepe, és sajnos alaposan el is szálltak a díjak. Alapvetően praktikusabb a házhoz szállítás, főleg akkor, ha nemcsak a kapuig hozza el a szállító a hűtőszekrényt, hanem fel is hozza, és a beszerelésben/beüzemelésben is partner. Ugyanakkor, mielőtt azonnal rábólintunk a házhoz szállításra, ellenőrizzük, hogy mennyibe fog kerülni, nehogy a számla benyújtásakor érjen minket a meglepetés.

A hűtőszekrény házhozszállításakor érdkelődjünk arról is, hogy vállalják-e a beüzemelést is.

A régi hűtőszekrény elszállítása

Ami szintén afféle rejtett költség, az a régi hűtőszekrény elszállíttatásának díja.

Az elöregedett hűtőszekrényt:

  • Nyilván nem parkoljuk le a ház előtt, ezt alapvetően a törvény sem engedi.
  • A lomtalanítás sem oldja meg minden esetben a problémát, hiszen előfordulhat, hogy az önkormányzat nem teremt lehetőséget a háztartási nagygépek lomtalanítás során történő kiselejtezésére, elszállíttatására.
  • Hulladékudvarokban van lehetőség a háztartási fehér áru leadására, de az elszállításról nekünk kell gondoskodni.

 

 • Nincs hely számára otthon sem:

 

  • A társasházak, lakótelepi lakások esetében pedig az épület sem rendelkezik tárolásra alkalmas helyiséggel. 
  • Családi ház esetében nem csupán esztétikai szempontból ártalmas, ha a hátsó kertben parkoltatjuk akár évekig a kiszolgált készüléket, de környezetvédelmi szempontból is káros. 

Tehát, célszerű még az új hűtőszekrény megvásárlása előtt tájékozódni arról, hogy hova vihetjük/vitethetjük el a régi hűtőgépet, utóbbi esetben mennyibe kerül az elszállítása, és hogy vállalja-e a cég a kiszerelést is.

A hűtőszekrény túlfeszültség védelme

Ahogy minden elektromossággal működő eszközünk, úgy a hűtőszekrény is érzékeny a túlfeszültségre. 

A túlfeszültség-védelem a hűtőszekrényre is terjedjen ki, ezzel a maximális élettartamot biztosíthatjuk.

 • Amennyiben rendelkezünk túlfeszültség-védelemmel, ellenőrizzük még a vásárlás előtt, hogy a védett hálózatra telepíthető-e még a hűtőszekrény is. 
 • Ha nem rendelkezünk ilyen eszközzel, akkor viszont fontoljuk meg a beruházást, hiszen nemcsak a hűtőszekrényt, de az érzékeny adatokat tároló, esetleg otthoni munkához használt számítógépeket, és az okostévét is levédhetjük nemcsak a viharok és a villámcsapás, de a hálózati áramingadozásból eredő túlfeszültség ellen is.