Adatmentés és adat visszaállítás

/ június 12, 2020/ Számítástechnika

Függetlenül attól, hogy adatainkat helyben vagy a felhőben tároljuk, meg kell védenünk azokat az illetéktelen személyektől. A következőkben a biztonsági adatmentés és adat visszaállítás néhány általános módszeréről ejtünk szót.

Az adatmentés és helyreállítás mindneki számára létfontosságú, aki számítógépen dolgozik, hiszen e nélkül egy sérülés, vagy rendszerleállás súlyos adatvesztést okozhat.

Mi az adatmentés és helyreállítás?

Az adatok mentésének veszteség esetén történő biztonsági mentése és a biztonságos rendszerek beállítása, amely egyúttal lehetővé teszi az adatok helyreállítását.

Az adatmentés alapja a számítógépes adatok másolása és archiválása annak érdekében, hogy az adatok sérülés vagy törlés esetén is hozzáférhetőek maradjanak. A korábbi adatokból tehát csak akkor állíthatjuk elő a szükséges és fontos adatokat, ha van róluk biztonsági másolatot.

Az adatmentés kizárólag abban az esetben oldható meg, ha a fizikai eszköz, amin a biztonsági másolat tárolódik, "egészséges". HGondoskodnunk kell tehát arról, hogy mined digitális eszköz rendelkezzen gyártói és kiterjesztett garanciával, és az a legokosabb megoldás, ha a baleseti garanciát is számításba vesszük, mint opciót.

Bár nem informatikai szempont, de tudatában kell lennünk a fizikai gépek és adattárolók, helyi szerverek sérülékenységének. Éppen ezért a lehető legkorábban gondoskodjunk arról, hogy az általunk használt számítógépek rendelkezzenek kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződéssel. Ennek jelentőségére később még visszatérünk.

Súlyos esetben a sérült számítógépnek szakszerviz segítségére lehet szüksége.

Az adatmentés a hétköznapi használaton túlmutatóan, a katasztrófa utáni helyreállítás egyik formája, ezért nélkülözhetetlen része minden ésszerű katasztrófa utáni helyreállítási tervnek. Előfordulhat azonban, hogy az adatok biztonsági mentése nem mindig képes visszaállítani a rendszer összes adatát és beállítását. Például az adatbázis-kiszolgálókra vagy az aktív címtárszerverekre további típusú vészhelyreállításra is szükség lehet, mivel a biztonsági másolatból történő helyreállítás nem biztos, hogy teljes egészében újjáépíti őket.

Az adatmentés módszerei

Adatmentés fizikai eszközre

A szalag

A legrégebbi ismert adatmentési módszer az informatikában a hagyományos szalagos módszer, melynek még mindig vannak előnyei, például olcsó, ugyanakkor a hátrányai miatt érhető módon kiszorult a hétköznapokból. Az adatmentés lassú, az adatok visszaállítása a szalagról talán még lassabb, és a fizikai szalagok kezelése is időigényes, valamint nehézkes, hiszen a szalagok igen sérülékenyek, és hamar elhasználódnak.

Floppy és CD – az adatmentés és visszaállítás hőskora

A mai felnőtt generáció számára minden bizonnyal nem ismeretlen, hogy nemcsak a tárolt adatokról készítettünk biztonsági másolatot – azaz kiírtuk CD-re, egy fél generációval korábban pedig floppyra az adatokat – de egy úgynevezett ghost lemezt is készítettünk, ami tartalmazta az operációs rendszer telepítőjét, és a helyreállításhoz szükséges beállításokat. Ezekről a ghost lemezekről lehetett később életre kelteni a számítógépet.

A merevlemez

Az előzőknél sokkal gyorsabb és biztonságosabb adatmentést és helyreállítást kínál, valamint rendelkezik egy nagyon fontos tulajdonsággal, amivel például a szalag sosem fog: a tömörítés lehetőségével.

A merev lemez például egy külső meghajtó is alkalmas az adatmentés céljára.

Ez az a pont, ahol kiemelkedően fontos, hogy az a fizikai eszköz, amin a biztonsági mentés tárolódik rendelkezzen vásárlói gondoskodás nyújtotta védelemmel. Hiába van elmentve egy médiaszerverre, egyéb központi adattárolóra, desktopra a biztonsági másolat, ha az adatokat nem lehet visszaállítani a fizikai eszköz sérülése miatt. A szerviz természetesen megoldást nyújt, de nem mindegy, hogy mennyi ideig tart és mennyibe kerül ez az opció. Nem is beszélve arról, hogy a számítógépek szinte törvényszerűen akkor „szállnak el”, amikor éppen lejárt a gyártói garanciájuk.

Hibrid felhő biztonsági adatmentés

A hibrid felhő biztonsági adatmentés lényegében biztonsági másolatot készít egy helyi eszközön és biztonságos, helyszíni fizikai adatközpontban, valamint az általunk preferált felhőben. Az adatainkról így mindig van egy biztonságos helyi példányunk, de a felhőben is eltárolódik, valamint elérhető az adatközpontból, ha egy másik gépről szeretnénk hozzáférni.

A felhő egy vituális környezet, mely nemcsak az adatmentés, de a helyreállítás lehetőségét is megteremti számunkra.

Közvetlen felhőből történő biztonsági mentés

A helyi adatközpontot helyettesítheti a felhő, ha közvetlenül oda történik a biztonsági adatmentés. Ebben az esetben az adatokat egy távoli adatközpontban tároljuk, a másolat tehát fizikailag nem elérhető. Az internet sebességétől és a számítógép műszaki jellemzőitől függően ezek a biztonsági mentések sokkal tovább tartanak.

Adat visszaállítás módszerei

Helyreállítás a helyi, fizikai eszközről

Ez csak akkor működik, ha van fizikai eszközünk helyi szinten – akár otthon, akár a munkahelyen -, ami rendelkezik a biztonsági mentéssel. Emellett az úgynevezett virtuális meghajtón tárolt adatokat is elérhetjük. Ez nagyszerű lehetőség lehet, ha szerverhibát tapasztaltunk, vagy egy számítógép biztonsági szempontból „kompromittálódott”.

Az adatmentés és helyreállítás a komolyabb szerverek és egyéb adatbázisok esetében nem minden esetben oldható meg egy szimpla biztonsági másolattal.

Adat visszaállítás a felhőből

A másik megoldás, ha a felhőbe feltöltött biztonsági másolatból állítjuk helyre az adatokat, sőt olyan megoldás is létezik, hogy eleve a felhőből futtathatjuk a munkához szükséges alkalmazásokat. Ennek akkor van jelentősége, ha például a fizikai gép, amin korábban dolgoztunk megsérült. Ilyen esetekben a felhő is egyfajta virtuális gépként funkcionál.

Milyen adatmentés és adat visszaállítási módszereket használjunk?

Minden adatmentési módszernek megvannak a maga előnyei, ugyanakkor kombinálhatók is egymással, attól függően, hogy mire van szükségünk. A mentés és a visszaállítás gyorsasága, a helyi fizikai eszköz elérhetősége, a módszer megbízhatósága mind fontos, illetve el kell döntenünk, hogy helyben van-e szükségünk biztonsági másolatra, vagy elegendő biztonságot nyújt számunkra a felhő/virtuális környezet.

Manapság jelentős mennyiségű adatról készíthetünk biztonsági másolatot a felhőalapú tárolással, ezért az adatok archiválása a helyi rendszer merevlemezére vagy külső tárolójára nem feltétlenül szükséges. A felhőalapú tárolás további előnye, hogy a hordozható okoseszközök, például tablet, vagy mobiltelefon biztonsági mentését és helyreállítását is lehetővé teszi.