8K tévé, avagy mindent, a szemnek!

/ június 29, 2020/ TV

Széles képernyő, síkképernyő, ívelt tévé, 3D, HD, FullHD, 4K, HDR. Mi lesz a következő újítás, amivel a televíziós evolúció a szemünket kényezteti? A 8K. Ezek a tévé modellek a legélesebb, legrészletesebb képet adják, és ezzel általában meg is vagyunk elégedve. Társadalmunk a számok és betűk kombinációjának bűvöletében él, ennél talán csak a mémek vannak ránk nagyobb hatással. A kíváncsiabbaknak azonban szöget üthet a fejébe, hogy mit is takar a 8K, és hogyan működik? Mit tud ez a tévé, amit az eddigi modellek nem?

A 8K paneltechnológia egyelőre tévémodelleken érhető el, de várhatóan az elterjedésével egyre több eszközünk rendelkezik majd vele.

A 8K technológia

A kifejezés alatt azt a vadonatúj technológiát értjük, ami az új fejlesztésű Samsung QLED 8K tévé modellek képernyőfelbontása. Ez jóval magasabb, mint a jelenleg használt Full HD-s 4K televíziók felbontása, ezáltal a televíziók legújabb generációját képviseli.  Míg a 4K mérete 3840 x 2160 pixel, addig a 8K képes tévé esetében ez a mennyiség 7680 x 4320 pixel. A tévé hihetetlen mennyiségű, összesen 33 177 600 apró képkockával kényezteti a szemünket!

A 8K a korábbinál sokkal több pixelt képes megjeleníteni, ugyanakkor a technológia előnye 60 colos kijelzőméret alatt nem észrevehető/élvezhető.

Ez azért már az a minőség, ami abszolút megérdemli a védelmet és a biztonságot. Ne felejtsük hát el, hogy a 8K képes tévét igényli körültekintő gondoskodásunkat. Kössünk rá kiterjesztett garancia szerződést és a baleseti garanciáról se feledkezzünk meg. És hogy miért éri meg a felelős fogyasztói magatartást a 8K tévé? Nézzük most meg.

Mi a különbség a 4K tévékhez képest?

A részletek és a tisztaság jóval meghaladják a 4K tévé vizuális képességeit. Minden egyes képkocka megegyezik egy 33 millió pixeles profi fotóval; összehasonlításként a 4K tévékészülékek által megjelenített képek közelebb állnak egy nyolc megapixeles nem professzionális kamera minőségéhez.

Milyen tartalmakat nézhetünk 8K-ban?

Elvileg bármilyen tartalmat megtekinthetünk ebben a minőségben, mert a Samsung 8K QLED tévé modelljei az Upscalling technikával feljavítják a vizuális tartalmak képminőségét, még akkor is, ha a műsorokat nem 8K technológiával készítették.  

Mit találunk még, a paneltechnológián túl?

A hihetetlen magas pixelszám nem az egyetlen  paneltechnológiai újítás, amivel a Samsung QLED 8K tévé modellek megörvendeztetik a tulajdonosaikat. A HDR 4000 féle verhetetlen fényerőt és kontrasztot kínál. A Samsung tévémodelljének egyedülálló QLED panel technológiával rendelkezik, melynek köszönhetően a tévét bármikor, nappal vagy éjszaka is élvezhetjük, mégpedig bármilyen szögből, a képminőség romlása nélkül. Emellett a tévé automatikusan beállítja a fényerőt ahhoz a környezethez, ahol éppen használjuk, valamint automatikusan optimalizálja a hangot is jelenetről-jelenetre.

A technológia egyik előny,e hogy az adott képernyőt bármilyen szögből is nézzük, tökéletes minőségű képet fogunk látni.

A 8KA a technológiai ökoszisztéma fejlesztésének és minőségbiztosításának felügyeletére alapított ipari testület, létrehozott egy szabványt, ami az e szabvány  szerint minősített tévé modellek alapvető specifikációit körvonalazza:

 • 7680 x 4320 pixel felbontás,
 • bemeneti képkocka sebesség: 24p, 30p, 60p;
 • fényerősség: nagyobb mint 600 nit
 • HEVC támogatás,
 • HDMI 2.1

A minőséget a szabvány logója tanúsítja, azaz, ha nem találjuk ezt a logót a 8K képesnek mondott tévékészüléken, akkor az valószínűleg vagy nem is rendelkezik szabvány által megkívánt paraméterekkel, vagy a gyártó nem tartozik ahhoz a 22 gyártóból álló csoporthoz, amelyek már elfogadták és használják termékeiken a logót.

Kik gyártanak már most 8K képes tévéket?

Nem meglepő, ha a legnagyobb cégek már dolgoznak a saját 8K paneltechnológiával rendelkező tévékészülékeiken. Nézzük hát, hogy kik „fenyegetik” a Samsung dicsőségét?

 • Az LG mellett a Sony is előállt egy teljes méretsorozatnyi új LED tévével, amit a 8K X-Reality fantázianévvel láttak el. A gyártó OLED és QLED tévéi 4K paneltechnológiával futnak továbbra is.
 • A TCL, mint a világ egyik legnagyobb tévé gyártója, a Rokuval együttműködve szintén kínál egy 8K képes tévé modellt.

Ez a technológia valószínűleg nemcsak a tévé, de a teljes kijelző piacot át fogja alakítani. Várhatóan  – idővel – meg fog jelenni a számítógép monitorokon, a laptopok, netbookok képernyőin és talán az okostévék és tabletek is kapnak majd ezzel a technológiával gyártott panelt.

A minőségbiztosítás jegyében létrehozott 8K szabvány logóját 22 gyártó használja az általuk gyártott tévékészülékeken.

Miért van szükség ekkora felbontásra?

A kérdés jogos, hiszen a 4K HDR elvileg szinte tökéletes képet ad. A 8K mögött az óriás méretek iránti igényünk kielégítése áll. Ahogy megjelennek az egyre nagyobb tévék, azokat egyre többen vásárolják meg. 

 • Alig 15 évvel ezelőtt egy 28 colos tévé volt vágyaink netovábbja, most 55 alatti kínálat előtt nem állunk meg, és 
 • Várhatóan a jövőben a 65 colos tévék iránti kereslet csak nőni fog. 
 • 4K képes tévét akár már 85 colos méretben is kaphatunk, az ennél nagyobb méretű tévékészüléken azonban már nem áll meg tökéletesen a 4K. 
 • A 2019-es 98 colos tévémodellek pontosan mutatják az irányt: itt valóban a méret a lényeg.
 • 60 col alatt a 8K nem működik tökéletesen, ekkora méretben ennyi pixelt összezsúfolni technikailag ugyan lehetséges, éppen csak a felbontás adta lényeget nem fogjuk látni.