Konyha a kertben

/ július 22, 2020/ Inspiráló, Tanácsadás

A nyár hagyományosan a kerti partik, hétvégi sütögetések ideje. Előkerülnek az állványok,  a bográcsok, a nyársak, és megerősítjük a tűzrakó helyet a kertben. A szerencsésebbeknek egy egész nyári konyha, vagy grillsarok áll a rendelkezésükre, és olyanok is akadnak, akik éppen most gondolkodnak azon, hogy elkülönítenek egy részt a kertben erre a célra. De vajon milyen előnyökkel jár a konyha a kertben?

A szabadtéri konyha a kertben színtere a közösségi élménykenek és az egészségesebb ételek elkészítésére is lehetőséget ad.

Miért jó, ha van kert?

Azoknak a tűrőképességét, akik városlakók, ráadásul még csak nem is a kertövezetben élnek, az elmúlt időszak alaposan próbára tette. A panellakásokba, gangos bérházakba szorulva, főleg, ha még erkély sincs, az életterük pár szobára korlátozódott. A mozgástér beszűkülése, és a tény, hogy a privátszféra és a munkaterület jelentős átfedésbe került egymással, az emberek komfortérzete is sérült. A kuckó, ahol eddig hétvégén a megérdemelt pihenésüket töltötték egy jó könyvvel a kezükben, vagy a nappali, ahol hangulatos mozidélutánokat tartottak, esetleg a srácokkal egy maratoni Monopoly-partit, a kijárási korlátozás és a home office kényszerű elfogadása miatt, munkahelyként és iskolaként funkcionált jónéhány hónapig. A mozgástér beszűkülése keltette disszonancia az egyik legmarkánsabb oka annak is, hogy hétvégente a kirándulóhelyek és zöldövezetek látogatottsága a korábbi sokszorosára nőtt, sajnos akár a tiltás ellenére is. Még azok is a zöldbe ruccantak ki, akik ezt már évek óta nem tették.

A kertészkedés örömei akkor is feltöltik az embert, ha nem haszonnövényeket tart, de a saját zöldségek felülmúlhatatlanul finomabbak a boltinál.

Azok azonban, akik rendelkeznek saját kerttel, még ha az aprócska is, sokkal jobban alkalmazkodtak a pandémia kihívásaihoz. A kert az élettér kiterjesztéseként funkcionálhat, ugyanakkor az aktív és a passzív szabadidő színtere is egyben. Lehetőség a gyerekeknek egy kis mozgásra, a felnőtteknek egy-két órányi nyugodt semmittevésre, ahol élvezhetik a privátszféra örömeit. A kertészkedés pedig azon tevékenységek egyike, melyek több szempontból is hasznosak. A saját kertben termett friss zöldség és gyümölcs íze utánozhatatlan, a kertben töltött munka pedig akkor is feltölti a pszichés ellenállóképességet, ha nem haszon-, hanem dísznövényeket tartunk.

A kerti konyha előnyei

Ha rendelkezünk kerttel, akkor nyáron eleve adott a lehetőségünk arra, hogy a konyhát teljes egészében, vagy legalább részben kiköltöztessük oda, ami jelentős előnyökkel jár.

A kerti konyha lehetőséget ad arra is, hogy főzés közben másokat is bevonjunk az ételkészítés menetébe, így nem kell egyedül álldogálnunk a zárt konyhában, míg a társaság javarésze odakint mulat.

  • Kint tartjuk a szagokat, ami egyes, akár több óráig fővő, sülő ételek esetében kifejezetten előnyös. A páraelszívó persze megoldást ad erre a beltéri konyhában, ugyanakkor egyben plusz kiadást is jelent, hiszen áramot fogyaszt.
  • Az ingatlan értéke is emelkedik, ha van a kertben egy jól felszerelt nyári konyha, vagy grillsarok.
  • A grillezéssel lehetőségünk adódik egészségesebb ételek elkészítésére.
  • Végül, de nem utolsó sorban, a kerti főzőcske szórakoztatóbb, mint a négy fal között, egyedül, bezárva főzni. Igazi családi eseménnyé is válhat akár.

A kerti konyha felszerelése

A nyári konyha felszerelése nagyon ritkán új. Maga a kültéri konyha is gyakorta akkor kerül kialakításra, amikor a lakásfelújítás, vagy a konyhafelszerelés felújítása okán új bútorokat, gépeket veszünk, ám a régiek is működőképesek és nincs szívünk azokat leselejtezni. Ha kerti konyha létrehozásában gondolkodunk, felelős fogyasztói attitűddel is meg tudjuk támogatni az oda szánt eszközeink élettartamát.

A kerti konyha felszerelésének már a tervezési szakaszban nézzünk utána.

Kössünk kiterjesztett garanciát ne csak az újonnan vásárolt tűzhelyre, de arra is, amit a nyári konyhába szánunk. Ehhez persze tudnunk kell, hogy érvényes-e még a gyártói garanciája, hiszen annak lejárta előtt 60 nappal még megköthetjük a kiterjesztett és a baleseti garanciát is. Ez utóbbi különösen fontos, ha szabadtéren használható eszközökről van szó, hiszen nagyobb a sérülésveszély. Márpedig balesetből adódó töréskárra például nem vonatkozik sem a gyártói, sem a kiterjesztett garancia.

Ha mégis abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy teljesen új szabadtéri konyhafelszerelést tudunk megfinanszírozni, akkor is tartsuk szem előtt a következőket:

  • Idejekorán nézzünk körül a piacon, még a tervezési szakaszban, hogy mely eszközök állnak legközelebb az igényeink beteljesítéséhez.
  • Számos különböző grillező, kemence, tűzrakó, füstölő, kültéri mosogató, burkoló és pihenőalkalmatosság van a piacon. A széles választék sok esetben nem megkönnyíti, hanem nehezíti a döntést. A legcélszerűbb a család igényeit a lehetőségekhez és a rendelkezésre álló hely méretéhez igazítani, majd ennek fényében válogatni.
  • Olyan modelleket válasszunk, ami Magyarországon is rendelkezik pótalkatrészekkel, szervizlehetőséggel, és megfelel az Európai Unió által támasztott szabványoknak és követelményeknek.

A konyhakerti vetemény ízletesebbé varázsolja az ételeket.

Végső soron egy jól felszerelt kerti konyha akkor teljesíti be igazán a funkcióját, ha öröm benne, vele dolgozni, ha a család és a vendégeink számára is különleges alkalmat teremt a közösségi kikapcsolódásra.