Ventilátor vs. légkondicionáló

/ július 23, 2020/ Klímaberendezés, Légkondicionálás

Bár a korábbiakhoz képest, az idei nyár nem a kánikula évszaka, azért akadnak forróbb napok. Főként a városba, panellakásokba szorultak számára okoz kényelmetlenséget és kellemetlenséget, hiszen itt a házak között megreked a forró levegő, és még az aszfaltból is sugárzik a hőség. Ez az oka annak is, hogy az otthonok mesterséges hűtése már szinte alapvetővé vált a városokban. Egyre többen ruháznak be a légkondicionáló nyújtotta kényelemre, ám a ventilátor egyszerű praktikuma is sokak számára ad enyhülést. Cikkünkben utánajárunk annak, hogy a légkondicionáló vagy a ventilátor miként tudja kiszolgálni a komfortérzetünket.

A ventilátor a gyorssegélyt, a légkondicionáló a tartós enyhe hőmérsékletű levegőt biztosítja, valamint fordított ciklusban fűtésre is használható.

Ventilátor – gyorssegély, bárhol, bármikor

A ventilátor alapvetően nem egy bonyolult szerkezet, nagyszerűsége éppen abban rejlik, hogy bárki számára elérhető, ár-érték aránya kiváló, és pillanatok alatt elérhetjük vele a kívánt hatást. A mai modellek már nem csak a levegőt keringtetik, de egyúttal párásítanak is. Sőt, számos modell távirányítóval működtethető, többsebességes, beépített világítással, és időzítő funkcióval rendelkező eszköz.

A talpon álló ventilátor különféle méretekben és kivitelezésben kapható, asztali, padló és oszlopformájú kivitelezésben.

Az igényeink tekintetében is számos ventilátor modell közül választhatunk:

 • Számos hagyományos, álló ventilátor már teleszkópos.
 • Az asztali modell közvetlenül ott keringteti a levegőt, ahol éppen dolgozunk.
 • A kisméretű, hordozható ventilátor modellek némelyike akár egy laptop USB portjáról is tölthető.
 • Az oszlopventilátor elegáns, karcsú, esztétikus modell, ami egy sarokban is elfér. Gyerekszoba hűtésére kifejezetten előnyös, hiszen az önmaga körül forgó, ráccsal védett lamellasor nem veszélyezteti a kíváncsi apróságok ujjait.
 • A padlóventilátor ezzel szemben leginkább a floridai Everglades mocsárjáróira emlékeztető méretes példány, kapacitását tekintve a hőség elleni küzdelem csatacirkálója.
 • A mennyezeti ventilátor felszerelése némi plusz kiadást igényel, de fűtési szezonban is jó szolgálatot tesz, hiszen meggátolja a levegő rétegződését, ezzel biztosítja az egyenletes hőmérsékletet.
 • Az akkumulátoros ventilátor hasznát leginkább nyaralás közben élvezhetjük, akár a sátrat is komfortosabbá teszi.

A menyezeti ventilátor haszna nemcsak nyáron, de télen is jelentős.

A ventilátor hátrányai

A ventilátor elérhetősége, költséghatékonysága és egyszerű karbantartása széles körben népszerűvé teszi, ugyanakkor nem éppen a legcsendesebb eszköz. Az évek előrehaladtával az idő és az amortizáció megkínozza a mozgó alkatrészeket, így ráadásul egyre hangosabbá válik. (Az élettartamot maximalizálhatjuk rendszeres karbantartással és a kiterjesztett garancia is a partnerünk ebben.)

A ventilátorok által keltett légmozgás felkeveri az otthonunkban, vagy a munkahelyen megtelepedett allergéneket, ami egy allergiás ember számára maga a pokol.

Légkondicionáló – beépített, hosszútávú kényelem

Ha a ventilátort rövidtávfutóként aposztrofáljuk, akkor a légkondicionáló a maratonista. Tény, hogy költségesebb, mint egy ventilátor, de egyedi jellegzetességei miatt hatékonyabb annál. Valóban nagyobb beruházást igényel, beszereléséhez pedig szakember segítségére is szükség lehet. Mára egy egész szolgáltató iparág épült fel a légkondicionáló iránt megnövekedett igények kielégítésére. Költsége ellenére mégis egyre többen választanak akár mobil „légkondit”, melynek oka a hosszútávú előnyökben rejlik. Nézzük, melyek ezek az előnyök.

A légkondicionáló komoly anyagi előnyökkel is jár, hiszen egészségügyi hatásai mellett a lakás/ház értékét is növeli.

A hőség egészségügyi kockázata

A légkondicionáló nem kizárólagosan kényelmi eszköz, bár kétségkívül ez az első, ami eszünkbe jut róla.

A tartós hőség ugyanis egészségügyi kockázattal jár:

 • A hőség negatívan befolyásolja az ellenállóképességünket,
 • A tartós hőség a koncentrációs problémáink forrásává válik,
 • Munkabírásunk, teherbírásunk folyamatosan csökken,
 • Egyre kevesebbet tudunk aludni, és alvásunk sem pihentető igazán,
 • Idővel a regeneráció lehetetlenné válik.
 • A túlhevülés, majd a hőguta egyenesen életveszélyessé válhat, ha a szervezet hőháztartása nem képes érdemben alkalmazkodni, például idősek, gyermekek esetében.
 • A helyesen beszerelt, karbantartott és alkalmazott klímaberendezés viszont enyhíti, akár meg is szüntetheti ezt a kockázatot.

A légkondicionáló, mint a komfort és praktikum élharcosa

A fenti megállapítás csakis abban az esetben helytálló, ha felelős használattal gondoskodunk a klímaberendezésről.

A légkondicionáló rendszeres karbantartást igénylő eszközünk.

 • A légkondicionáló optimális beállítása szerint maximum 8-10 fokkal legyen hűvösebb a belső hőmérséklet a kintinél. A klíma helyének meghatározása után ez a második legfontosabb szempont.
 • A nyári megfázások, melléküreg-gyulladások ugyanis 90%-ban a túlhűtésre, valamint a légkondicionáló rossz pozicionálására vezethetők vissza, az elhanyagolt karbantartás pedig súlyos légúti fertőzést okozhat.
 • A túlhűtés hosszabb távon még komolyabb problémát okozhat, a krónikus felső légúti megbetegedések mellett az úgynevezett klímareumát.
 • A helyesen beállított és elhelyezett klíma amellett, hogy enyhíti a hőséggel együttjáró kényelmetlenséget, úgynevezett fordított ciklusban télen akár fűtésre is használható.
 • Emellett, gazdasági szempontok szerint is hasznos befektetés, ugyanis nagyban növeli egy lakás/ház komfortfokozatát, egyúttal az ingatlan értékét.

 Végső soron akár ventilátorról, akár légkondicionálóról van szó, a rendszeres karbantartás alapvető érdekünk. A klíma komfortosabbá tételéhez használt eszközeink élettartamának a felelős fogyasztói attitűd az alapja, amelyhez a vásárlói gondoskodás is hozzátartozik.