A minimal home office biztonságos infrastruktúrája

/ július 24, 2020/ Okoseszközök, Számítástechnika

A közelmúlt eseményei alapján nemcsak szükségessé, de egyre népszerűbbé is vált a home office, vagyis az otthonról végzett munka. Ugyanakkor ez a fajta életvitel nem mindenkinek való, sokan nem tudják összeegyeztetni az otthonról végzett munkát a háztartásvezetéssel, illetve sok esetben a kettő összemosódik, amikor otthonról dolgozunk. Az azonban biztos, hogy ha mégis a home office mellett döntünk, akkor az időgazdálkodás mellett a rendelkezésünkre álló gépi és virtuális infrastruktúra lesz a legnagyobb támaszunk a mindennapjaink során. Szinte mindenkinek van otthon hordozható, vagy helyhez kötött számítógépe, de ezeket sok esetben csak szórakozásra használtuk. Természetesen vannak olyan cégek, amelyek biztosítják munkatársaik számára a technikai felszereltséget, de ez sem minden esetben valósul meg teljes körűen. Cikkünkben utánajárunk annak, hogy mire lehet szükségünk a minimal home office-hoz, a nyilvánvalón túl.

A home office az alapvető gépparkon és az időgazdálkodáson túli dimenzióval is rendelkezik, ennek biztosítása a mi feladatunk.

Home office checklist

Sokan esnek abba a hibába, hogy könnyelműen azt gondolják, a már meglévő infrastruktúrájuk minden szükséget kielégítően működik és alkalmas a home office munkavégzésre is. Ez a vélekedés sokszor nem fedi a valóságot. Sajnos előfordul, hogy már a munkavégzés közben derül ki: se a hardveres, se a szoftveres felkészültség nem alkalmas aktív munkavégzésre.

A következő checklist segítséget nyújt abban, hogy ellenőrizzük, valóban megfelelően felkészültünk-e a home office-ra. 

A gép és a perifériák

Általában helyhez kötött, vagy hordozható személyi számítógépen tudunk dolgozni, ugyanakkor egy masszív tablet vagy okostelefon konstrukció is alkalmas lehet a tartós munkavégzésre. Amiről mindenképpen meg kell győződnünk még a munkaeszközzé avatás előtt, az a gép – PC, egér, billentyűzet, kijelző – gyártói garanciája.

A home office-hoz használt géppark a megnövekedett használat miatt igényli a vásárlói gondoskodást is.

Mivel a megnövekedett terhelés miatt nagyobb a rizikója az esetleges meghibásodásnak, vagy balesetből adódó kárnak, a gyártói garancia lejárta előtt kössünk kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződést a home office-ban is használt eszközeinkre.

Szélessávú internet hozzáférés

A nem megfelelő sávszélességgel kínszenvedés a távoli munkavégzés. Érdemes hát a szolgáltatónk segítségét kérni a lakóhelyünkön elérhető leggyorsabb internet bekötése érdekében.

Router

A vezetékes csatlakozás sokkal stabilabb, tehát a munkavégzés szempontjából előnyösebb, mint a vezetéknélküli (Wireless, Wi-Fi). Természetesen ez utóbbi sem feltétlenül elhanyagolható tényező, de egy masszív és stabil router mindenképpen szükséges a precíz munkavégzéshez.

A szélessávú internet és a router elérése is sarkalatos pont, hiszen a wifi nem minden esetben elég stabil.

Abban az esetben, ha a gépeink – laptop, tablet – csak wireless kapcsolódásra alkalmasak, szükségünk lesz egy hordozható ethernet adapterre. Ezt a hordozható portot a gép mikro USB csatlakozóján keresztül a routerhez köthetjük, ha akadozna a jel. Erre korábban leginkább a délutáni és esti órákban volt példa, de amikor a család minden tagja otthonról dolgozik, vagy tanul, a wireless kapcsolódás problémája szinte már legendás.

A tárhelykapacitás

Ha biztosítottuk a nagysebességű internet hozzáférést otthoni irodánk számára, meg kell bizonyosodnunk róla, hogy az adatmentési/tárolási/visszaállítási lehetőségeink is megfelelőek. Legyen szó PC-ről, laptopról, tabletről, vagy akár okostelefonról, minden esetben a tárhely nagysága az egyik legfontosabb paraméter. Nem kell feltétlenül lecserélni a meglévő gépünket egy újra, elég ha beruházunk egy külső meghajtóra, így minden adat rendelkezésünkre áll, helyben, fizikai formában.

A külső meghajtó kiválasztásának fontos szempontjai:

  • tárolókapacitás,
  • írási, olvasási sebesség,
  • csatolófelület minősége, mennyisége.

Több merevlemez használata

A desktopok általában képesek befogadni egynél több merevlemezt. Ilyen esetben be kell állítani, hogy melyik legyen az elsődleges (master), illetve melyik a másodlagos (slave, azaz a kiszolgáló) winchester. 

Hasznunkra lehet az is, ha a mozgó alkatrészeket tartalmazó hagyományos HDD helyett SSD-t telepítünk. Ezzel nemcsak a tárhelykapacitásunk lesz nagyobb, de a gép is gyorsabbá válik.

Home office a felhőben

Az a legoptimálisabb, ha a munkahelyi rendszergazda hatékonyságának köszönhetően az otthoni gépünk csupán egy konzol, a valós munkát a munkahelyi gépen végezzük távoli eléréssel. Ez esetben a munkavégzés során használt korábbi, vagy újonnan létrehozott adatokat is a munkahelyi szerverre tudjuk elmenteni, illetve abba a felhőbe, amit alapvetően is használunk a munkahelyen.

A felhő tökéletes lehetőségewt biztosít az adatok távoli/virtuális környezetben történő tárolására, sőt, eleve dolgozhatunk a felhőben, a saját gépünk tárhelyét kímélendő.

Ha erre nincs lehetőség, az otthoni munkavégzés közben gyakorta mentsük el az adatokat, és ne csak a gépre, vagy az otthoni médiaszerveren egy külön mappába, de egy olyan felhőbe is, amire egy különálló, csak erre a célra létrehozott e-mail címmel regisztráltunk.

A home office rendszerszintű védelme

Bár elvileg, amikor felcsatlakozunk otthonról a munkahelyi szerverre, egy védett kapcsolatot létesítünk, az ördög nem alszik. 

  • A szervezeti/céges szervereket gyakorta éri külső támadás.
  • Abban sem lehetünk biztosak, hogy a munkatársaink kellőképpen védett hálózatról dolgoznak-e, illetve,
  • hogy ők maguk elég körültekintőek voltak-e a múltban a felhasználói adataikkal.

A korrekt jelszómenedzsment szoftver is a home office része kell, hogy legyen, hiszen az érzékeny adato biztonságát is meg kell óvni.

Éppen ezért jól felfogott érdekünk, hogy garantáljuk a teljes, saját otthoni hálózatunk biztonságát a legapróbb okostelefontól a routeren, és a számítógépeken át akár a kijelzőként használt okostévéig. 

A komplex vírus- és kártevőírtók, illetéktelen behatolást megakadályozó, rendszerszintű szoftverek a teljes házi hálózatot lefedik. Mindez egy masszív jelszómenedzser szoftverrel megtámogatva minden szempontból kielégítő otthoni irodát biztosít a számunkra.