Biztonságos nyaralás, az okoseszközöknek is

/ július 30, 2020/ Okoseszközök

Bár vannak olyan régiók, ahova idén nyárra már nem lehet helyet foglalni, természetesen az utazás felkészítése nemcsak a helyre és az időszakra vonatkozik. Az utas- és csomagbiztosítás mellett arra is fel kell készülnünk, hogy a nyaralás, a zsúfolt tengerpartok, a klasszikus üdülőhelyek sokkal több bonyodalmat tartogatnak számunkra, mint a hétköznapi életvitel. A hordozható okoseszközöknek az utóbbi fél év igazi nagyüzem volt, és nyáron sem fognak pihenni. Nézzük hát, hogyan készíthetjük fel őket az utazásra!

A nyaralás biztonsága a csomag- és utasbiztosítás mellett az okoseszközökre kötött biztosítást és baleseti garanciát is jelenti.

Milyen eszközök jöhetnek szóba egy nyaralás során?

Valójában a nyilvánvalótól a legapróbb kütyüig bármit magunkkal vihetünk, hiszen ez egyéni igény kérdése. Ezért a legalapvetőbb eszközöket vesszük most sorra.

Digitális kamera: bár az okostelefon is több mint alkalmas a fényképezésre, videókészítésre, a digitális kamera, azért mégiscsak sokoldalúbban használható a mobilnál. Érzékenysége okán még a legkisebb sérülése is igen borsos áron javítható.

Okostelefon: a kapcsolattartás, információszerzés, és szórakozás első számú eszköze, mindig kéznél van, ezért jóval nagyobb a lehetősége is annak, hogy megsérül.

Tablet: nem olyan általános, mint az okostelefon, ugyanakkor a nagyobb kezelőfelület miatt sokak számára kényelmesebben használható.

E-book olvasó: akár egy egész könyvtárat magunkkal vihetünk a nyaralásra, ha van egy e-book olvasónk, ami a – tablettel és okostelefonnal ellentétben – akkumulátoridő tekintetében sokkal inkább partenere a medence, vagy tengerpart mellett olvasással töltött óráknak.

Laptop: akad, aki egy kis munkát is visz magával, vagy eleve digitális nomádként éli az életét, tehát számára a kikapcsolódás is részben munka. A laptop számukra elsősorban munkaeszköz, így a védelme és biztonsága elsődleges. Ha meg csupán „csak” azért viszünk laptopot, hogy a megérdemelt nyaralás során végre elmélyülhessünk a kedvenc MMORPG játékunkban, akkor is megérdemli a gép a körültekintő figyelmet.

Milyen veszélyek fenyegetik az okoseszközeinket a nyaralás alatt?

Mechanikai károk

A mechanikai sérülések már akkor veszélyeztetik a gépeinket, amikor még javában tart az utazás. Az a legcélszerűbb, ha ütés- és karcolódásálló védőtokba burkoljuk őket, a laptop számára pedig szerzünk egy tisztességes laptoptáskát. Az autóban a szélvédőre, vagy műszerfalra rögzíthető tartó pedig nemcsak a telefont tartja épségben, de az utazás biztonságát is előmozdítja.

Nyilván a mechanikai károk akkor is gondot jelentenek, amikor már a medence partján pihenünk, még inkább, ha a talpunk alá vesszük a várost, vagy a tájat. A védőtok itt is hasznunkra válik, ahogy egy szelfibot is. Ez utóbbit nem árt még otthon, az utazás előtt letesztelni.

A bicikli kormányára rögzíthető kemény táska biztonságban tartja az okoseszközöket és szemályi iratainkat is a nyaralás alatt.

A nyaralás sokak számára egyet jelent a semmittevéssel, de akik aktívan töltik, azoknak magától értetődő, hogy egy biciklitúrára is magukkal viszik a telefont. Vagy eleve magukkal viszik a saját biciklijüket, vagy a helyszínen bérelnek egy kerékpárt. Bárhogy legyen is, a kormányra rögzíthető stabil mobiltartó, és az úgynevezett kemény táska kétségkívül hasznos.

Vízkár

csodás víz alatti felvételeket készíthetünk, ha egy búvártok gondoskodik az okostelefon védelméről a nyaralás alatt.

A vízisportok során a beázás is potenciális veszélyforrássá válhat, hacsak nem gondoskodunk vízálló tokról, sőt, a profibbak akár egy búvártokban is gondolkodhatnak. Főleg, ha pár víz alatti felvételt is el akarnak kattintani. A vízálló szetteknek egy nyakba akasztható tok is a tartozéka, így nem kell a mobilt a parton hagyni. Ezzel pedig el is érkeztünk a következő veszélyforráshoz, ami a lopás.

A jogtalan eltulajdonítás

Az internet hemzseg a különböző kemping és nyaralós lifehack videóktól. Az ésszerű megoldás nem feltétlenül az, hogy eldobható pelenkába, vagy kiürült naptejes flakonba dugjuk a mobilt. Ez még akkor se okos dolog, ha van nálunk pótakkumulátor. A nyári hőség ugyanis eleve nem tesz jó az okostelefonnak. Ha még jól be is csomagoljuk egy légmentesen lezárt, nem szellőző helyre, az akkumulátor is “szabadságra” fog menni. Ennek pedig a pénztárcánk látja a kárát. 

Az okoseszközeinket nemcsak a mechanikai és vízkár fenyegeti a nyaralás alatt. A parton magára hagyott telefon, vagy tablet könnyen lehet jogtalan eltulajdonítás áldozata is.

Célszerűbb tehát olyan tartót választani, amit magunknál, magunkon tudunk hordani – például egy fitnesz karpántot, vagy derékszíjon, övbújtatón rögzíthető tokot – és egyúttal olyan biztosítást kötni a készülékre, ami nemcsak a fizikai károsodásra érvényes, de lopásra is.

A gyártói garancia érvényessége

Amikor nyaralni készülünk, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy időben ellenőrizzük, érvényes-e még a használni kívánt eszközök gyártói garanciája, azaz a jótállás.

Ez már csak azért is szükséges, mert:

  • nemcsak biztosítást, de
  • baleseti garancia szerződést is érdemes kötni a mobileszközeinkre.

Nyaralás alatt ugyanis gyakoribbak a balesetek és az ebből eredő sérülések, ugyanakkor a gyártói garancia és még a kiterjesztett garancia sem érvényes a baleset okán keletkező károkra.

A baleseti garancia szerződést – ahogy a kiterjesztett garanciát is – azonban csak akkor köthetjük meg, ha a készülékeink gyártói garanciája még érvényes. Az átfutási idővel is számolni kell, ami ez esetben 60 nap.