A számítógép digitális karbantartása

/ augusztus 12, 2020/ Számítástechnika

Ha nem alakítunk ki egy könnyen és egyszerűen karbantartható rendszert, akkor a számítógép idővel egyfajta digitális porzsákká változik. Fájlmásolatok (duplikációk), akár évekkel ezelőtti, már régen nem használt fájlok sorakoznak különböző mappákban, vagy a letöltések között. Ennek következtében a számítógép idővel egyre lassabbá válik, a dugig telt tárhelyeken egyre nehezebb helyet szorítani az új adatoknak és letöltéseknek. A számítógépen rendet tartani legalább olyan fontos, mint a fizikai karbantartás, és az élettartam optimalizálás érdekében kötött kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződés.

A számítógép mapparendszere, digitális karbantartása és tárhelytisztítása nagyban támogatja a hatékony és gyors használatot.

Hogyan tegyünk rendet a számítógép fájljai között?

A számítógép megtisztítása a felesleges adatoktól, és a mapparendszer korszerűsítése nemcsak a tárhelyet szabadítja fel, hanem javítja a számítógép teljesítményét is.

Keressük meg a duplikátumokat

Általában nem gondolunk bele, hogy mekkora tárhelyet foglalnak el az ismétlődő fájlok.

Ezek nyilván nem maguktól szaporodnak, mi magunk szemeteljük tele a tárhelyeinket, például a következőképpen:

 • Duplikátumok keletkeznek minden képszerkesztés után, amikor az eredetit nem helyezzük Lomtárba, vagy áthelyezzük, de a Lomtár ürítéséről már elfeledkezünk.
 • Előfordulhat, hogy megfeledkezünk arról, hogy már letöltöttük azt a dokumentumot, médiafájlt, amire aktuálisan szükségünk van, ezért még egyszer – vagy az évek során akár többször is – letöltjük azt.

A legmarkánsabb oka a duplikátumok keletkezésének az, hogy nincs fix rendszerünk a fájlok egységes tárolására. 

Egy optimális mapparendszer létrehozása nemcsak a fájlok tárolásában, de az esetleges duplikátumok felkutatásában és törlésében is segítségünkre van.

Annak ellenére, hogy a számítógép fájlkezelője a következő alapértelmezett mappákkal erre lehetőséget teremt:

 • Asztal
 • Letöltések
 • Dokumentumok
 • Képek
 • Videók
 • Zene
 • Játékok

Ehhez képest azonban:

 • Általában közvetlenül az asztalra töltjük le a fájlokat (vagy eleve ott hozzuk létre őket).
 • Mindent a Letöltések mappában tartunk, mindenféle rendszer nélkül.
 • Mindent egy nagy, közös mappába szuszakolunk bele.
 • A másik véglet, hogy átláthatatlan, többlépcsős mapparendszereket hozunk létre, amivel sikerül elérnünk, hogy egy-egy fájlhoz, programhoz akár tíz lépés árán juthatunk csak el. 

Az ember azonban minden igyekezete ellenére a kényelme és szokásai rabja. A mapparendszerek mélyére rejtett fájlokat sosem fogjuk megkeresni. Általában meg is feledkezünk róluk, és… újra létrehozzuk, vagy letöltjük. Ezzel máris újra a duplikátum-mókuskerékben találjuk magunkat.

Ilyenformán a számítógép digitális takarítása egyre inkább sziszifuszi feladattá növi ki magát. Egy okos segédprogrammal azonban töredék idő alatt elvégezhetjük a duplikátumok megkeresését és törlését.

Ilyen duplikátumkereső például:

A fájlkezelő használata

A fájlok, programok nyilvántartásához, rendszerezéséhez, áttekintéséhez, kereséséhez és törléséhez célszerű a fájlkezelőt használni. A Windows Intézője helyett azonban külső forrásból is szerezhetünk fájlmenedzser programokat. Sokan a klasszikus, kétpaneles Total Commanderre esküsznek, vagy annak minimalista változataként aposztrofált Saladin-ra, de az UnrealCommander, az Explorer++ vagy a FreeCommander is ugyanolyan jól ellátja a feladatát.

A nem használt fájlok és duplikátumok törlésére célszerű fájkezelő menedzsret és/vagy tárhelytisztító szoftvert használni.

Nem használt fájlok törlése

Rengeteg nem használt fájl halmozódhat fel az évek alatt, melyekről már azt sem tudjuk, hogy léteznek. Ezek nemcsak általunk létrehozott fájlok lehetnek. Sokan nagyvonalúan csupán a Lomtárba húzzák, vagy az Asztalról kitörlik az ikonokat, ugyanakkor a Vezérlőpult Programok eltávolítása opcióról kényelmesen megfeledkeznek. Ilyenformán valójában a nem használt/nem kívánt programok továbbra is ott szunnyadnak a meghajtókon. Vannak azonban olyan programok is, melyek még törlés után is különféle lábnyomokat hagynak maguk után, olyan helyeken, melyekről nem is gondolnánk, hogy léteznek.

E fájlok felkutatásában és eltávolításában évek óta veretlen az ingyenes és reklámmentes CCleaner, mely:

 • A merevlemez töredezettség-mentesítését is elvégzi, és
 • nemcsak a fizikai gép könyvtárait, de a böngészőelőzmények, a gyorsítótár és a cookie-k törlését is kijelölhetjük, ha szükségesnek látjuk.
 • Számos operációs rendszert, böngészőt és programot támogat,
 • Akár rendszer-visszaállítási pontot is törölhetünk vele,
 • Nemcsak PC, de mobilverziója is létezik.

Mikor szakítsunk időt a számítógép rendszereinek tisztítására, karbantartására?

Az lenne a legjobb, ha mindent eleve a rendeltetési helyén hoznánk létre és oda töltenénk le. 

Ha erre bármilyen okból, de nincs időnk, akkor:

 • Legalább hetente, kéthetente egyszer álljunk neki a fájlok rendszerezésének.
 • Így nem halmozódik fel nagy mennyiségű „szemét” a gépen,
 • és a számítógép teljesítménye is optimális paraméterek között maradhat.

A számítógép digitális kabantartásának egyik alapeleme az adatbázis biztonságos tárolása, a biztonsági mentés létrehozása.

Azok, akik eleve számítógépen dolgoznak, akár otthonról is, általában többet foglalkoznak a rendszerezéssel, és karbantartással fizikai és digitális szinten is, hiszen számukra a számítógép munkaeszköz. Akár munkagépnek, akár csak szórakozásra használjuk a számítógépet, nem tologathatjuk magunk előtt a feladatot a végtelenségig. A mélytisztítás inkább előbb, mint utóbb, de szükségessé válik, amelyben a fájlkezelő rendszerek hatékony segítséget nyújtanak.