Az okostelefon rendszerezése

/ augusztus 12, 2020/ Egyéb, Karbantartás, Mobiltelefon

Akár többezer alkalmazást is a kezünkben tarthatunk, csupán egyetlen telefonon. Ha nincsen egy áttekinthető rendszerünk, a túlzsúfolt oldalakon hosszú perceket is eltölthetünk azzal, hogy megtaláljuk, amit keresünk. A hatékonyság és a könnyebb hozzáférés érdekében tehát, egy olyan rendszerre van szükség, ami lényegesen leegyszerűsíti, hogy megtaláljuk a szükséges alkalmazásokat és azok használatát is. Sokan tologatják maguk előtt az okostelefon rendszerezését, a struktúra felépítését, pedig valójában alig félórát vesz igénybe. Feltéve persze, ha tudjuk, milyen módszerek állnak a rendelkezésünkre ehhez a feladathoz. Nézzük hát, hogyan alakíthatunk ki egy otthonos, könnyen kezelhető rendszert a telefonon.

Az okostelefon rendszerezése, karbantartása nemcsak átláthatóbbá varázsolja az ikonok rengetegét, de gyorsabbá is teszi a telefonhasználatot.

Kreatív módszerek az okostelefon rendszerezéséhez

Bármelyik lehetőséget választjuk is az alábbiak közül, mindenekelőtt azt kell tudnunk, hogy melyik módszer fedi le teljes egészében az okostelefon alapértelmezett és az általunk letöltött alkalmazásait. Válasszuk azt, amelyikkel minden alkalmazást egy, maximum két kattintásból elérhetünk, így nemcsak átlátható lesz a rendszer, de időhatékony is. Az egyszerű használathoz nem kell feltétlenül mindent bemappázni, a leggyakrabban használt alkalmazások maradjanak egyenként is elérhetőek. Emellett fordítsunk figyelmet az okostelefon állagmegóvására is, hiszen egy mégoly átlátható és következetes rendszer sem óvja meg a készüléket a mindennapi használattal együttjáró kockázatoktól. A gyártói garancia lejárta előtt kössünk kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződést.

Tevékenység alapú kategorizálás

Gondoljuk át, hogy milyen típusú alkalmazásokat, milyen gyakran és mire használunk, majd erre alapozva hozzuk létre a különböző kategóriákat, mappákat.

A tevékenységek alapú kategorizálás segítségével a legtöbb alkalmazást be tudjuk sorolni, hogy minidg kéznél, de ne elől legyenek.

 • Olvasás,
 • Zenehallgatás,
 • Videó nézés,
 • Munka,
 • Bevásárlás,
 • Ügyintézés,
 • Sportolás,
 • Tanulás.

Színkódolás alapú kategorizálás

A színes kódolás nemcsak a jegyzetek, e-mailek és alkalmazáspanelek rendszerezése, megtalálása és gyors használata szempontjából hatékony. A színkódok a vizuális memóriát támogatják, amellyel az elme és az emlékezet adott színekhez mappákat, kategóriákat társít. Könnyebben megjegyezhetővé válik tehát, hogy melyik színhez, milyen mappákat rendeltünk.

A színek és ikonok segítségével a vizuális memóriánk is könnyebben találja meg az aktuálisan szükséges alkalmazásokat.

ABC alapú kategorizálás

Sokunk számára talán a legegyszerűbb és legkönnyebben hasznosítható rendszer, ha egyszerűen ábécé sorrendbe tesszük az alkalmazásokat vagy a mappákat, ami alá azokat rendeltük.

Hasznoskéz alapú kategorizálás

Az emberek javarésze jobbkezes, ám a balkezesek nemcsak a domináns kézoldalban, de gondolkodásukban is különböznek társaiktól.

A hasznoskéz-alapú kategorizálás lényege, hogy:

 • Számba vesszük, melyik alkalmazásokat használjuk a leggyakrabban,
 • Úgy helyezzük el, a képernyő széleihez közel, hogy egykézben tartva a telefont, pusztán a hüvelykujjunkkal elérjük azokat.

Itt jön a képbe, hogy ki és hogyan gondolkodik, mik a prioritásai. Ennek megfelelően fogja a stratégiailag kiemelt, illetve a hasznos kéz számára könnyen, gyorsan elérhető helyen tartani a számára fontos ikonokat, mappákat.

Tematikus sorok

Ez a módszer már némi gondolkodást igényel. Ha minden egyes sort megfeleltetünk egy adott témának, akkor bizony emlékeznünk kell rá, hogy melyik sornak mi a funkciója. Valójában ez is egyfajta tevékenység alapú rendszerezés, azzal a különbséggel, hogy itt nem készítünk tevékenység mappákat.

Például:

 • Az első sor a kommunikáció: hívás, e-mail fiók, üzenetek, messenger és egyéb chatalkalmazások, böngészők/keresők ikonjai.
 • Második sor lehet a vizuális tartalmak létrehozásához és/vagy megtekintéséhez szükséges applikációk sora: kamera, képszerkesztő, videó és audiófájlok galériája.
 • A harmadik sorba az étkezés, egészség, fitnesz- és sportalkalmazások kerülhetnek.
 • A negyedik lehet a költségvetés, bevásárlás és készletapplikációk sora.
 • Az ötödikbe kerülhetnek a munkához kapcsolódó alkalmazások.
 • A hatodikba pedig a biztonsági applikációk, például jelszókezelő, vírusirtó, esetleges feltörést, behatolást figyelő alkalmazások.
 • A hetedikbe pedig a naptár és a napi tevékenységeket rendszerező todo list és emlékeztető alkalmazások.

És így tovább.

Az okostelefon oldalainak beosztása

Az oldalak beosztásának alapja a fontossági sorrend.

 • Az első oldalon a leggyakrabban használt alkalmazások legyenek,
 • A második oldalon valamelyik fenti rendszert használjuk az ikonok tematikus összesítésére,
 • A harmadik oldalra „száműzzük” azokat az applikációkat – például játékokat -, melyekről tudjuk, hogy elvonják a figyelmünket a munkáról, tanulásról, illetve nagyon ritkán használjuk őket.

Az okostelefon, mint a privátszféra őre

Mindenkinek vannak olyan adatai, fotói, videói, jegyzetei, amelyeket el szeretne zárni a kíváncsi tekintetek elől. 

Az okostelefon biztonsága is igényli a rendszerezést és a rendszer karbantartását.

 • A széfprogramként funkcionáló Privary, Sgallery, Locked Secret és egyéb alkalmazások azonban nemcsak a fenti célt szolgálják, de segítségükkel a telefonunkat feltörni igyekvő kiberbűnözők elé is akadályt gördíthetünk. 
 • Az alkalmazás típusától függően korlátozott, vagy korlátlan mennyiségű, mp4, wmv, mkv, avi, mov, 3gp, mpg, flv, h264, divx, ogv, f4v, m4v vagy dv. formátumú adatot helyezhetünk biztonságba a széfben, melyhez csak egy titkos jelszóval lehet hozzáférni.
 • Biztonsági másolatot hozhatunk létre a széf felhőalapú szinkronizálásával, persze ehhez az is szükséges, hogy maga a felhő is titkosított legyen.
 • További előnyei a széfalkalmazásoknak, hogy teljesen reklámmentesek, és nem láthatók az alkalmazások között. Kivéve, ha Csaliszéfként használjuk őket, esetleges külső nyomásgyakorlás kivédésére.

Az okostelefon rendszeres takarítása

Még a legoptimálisabb rendszer is igényli a karbantartást, ami alatt nemcsak az okostelefon fizikai karbantartását és tisztántartását kell érteni, de az alkalmazások rendszeres frissítését és tárhelyfelszabadítás céljából a szükségtelen fájlok törlését is. Ehhez, ahogy a számítógép esetében is, néha nemcsak az ikont kell eltávolítani, de az alkalmazás minden elemét.

Célszerű minderre egy multifunkciós fájlmenedzser alkalmazást használni, például: