Az élelmiszer eltartása pazarlás nélkül – 1. rész

/ augusztus 18, 2020/ Egyéb

A bőség illúziójának terhét cipelő nyugati típusú társadalmak egyik legégetőbb problémája az élelmiszer elpazarlása. Ez több okra is visszavezethető. Könnyen és gyorsan elérhetők akár az egzotikus alapanyagok is, többet vásárolunk a kelleténél, és a megvásárolt/feldolgozott élelmiszerek aránytalanul nagy része, átlagosan 20%-a végzi a szemetesben. Ha mindazt a pénzt – amit így végső soron a kukába dobunk -, számos más, hasznos/szükséges/élvezeti cikkre költenénk, az nemcsak kiegyensúlyozottabb, de takarékosabb életvitel kialakítását tenné lehetővé és egyúttal a fenntartható fejlődést is támogatná. Cikkünkben ezúttal számba vesszük, hányféle lehetőségünk van valójában arra, hogy úgy spóroljunk az élelmiszerekkel, mégpedig úgy, hogy közben semmiben sem szenvedünk hiányt.

A rendszerezett hűtő nemcsak az élelmiszerek optimális tárolását, de a takarékosságot is támogatja.

Az élelmiszerek okos tárolása

Következő listánk tippeket és ötleteket sorakoztat fel a gyümölcsök, zöldségek hatékony tárolására és felhasználására.

Mielőtt azonban belemerülnénk a részletekbe, lássuk az alapvető/általános ismereteket:

 • A hűtőszekrény és a fagyasztó csak akkor alkalmas az élelmiszerek tartós tárolására, és frissen tartására, ha kifogástalan állapotban van. Éppen ezért a rendszeres karbantartás és szervizelés nagyban növeli az esélyét az élelmiszerek energiatakarékos frissen tartásának. A gyártói garancia lejárta előtt kössünk hát kiterjesztett garancia – és baleseti garancia – szerződést, hogy se a karbantartás, se a szervizelés ne sújtsa külön teherrel a havi költségvetésünket.
 • Ellenőrizzük a hűtőszekrény hőmérsékletét, és az élelmiszerek lejárati idejét otthon és vásárlás előtt is.
 • Mérjük fel a kamrakészletet, tervezzük meg az étrendünket előre, és annak megfelelően vásároljunk és tároljunk élelmiszereket otthon.
 • Az ablakpárkány és az erkély is tökéletesen alkalmas saját zöldség-, gyógy- és fűszernövények nevelésére, így a friss vitamin- és ásványianyag-pótlás mindig rendelkezésre áll. 

Az ablakpárkányon, erkélyen nevelt fűszer- és gyógynövények mindig friss vitaminforrásként szolgálnak.

 • Utóbbiakat csokorba kötve megszáríthatjuk, vagy frissen felaprítva lefagyaszthatjuk. Akár egy hónapig is megőrzik vitamin és hatóanyagtartalmukat.
 • Helyi gazdaságoktól, kistermelőktől vásároljunk, ezzel nemcsak valóban friss élelmiszerekhez juthatunk, de a regionális kis- és középvállalkozások életbenmaradását, következésképpen a gazdaság fellendülését is támogatjuk. (Ennek kiemelt hasznosságáról nemrég éppen a pandémia időszaka alatt győződhettünk meg!)

A hűtőszekrényben jól tárolt élelmiszer akár napokkal, hetekkel is tovább friss marad, mint a kamrában.

 • Ne tároljunk otthon óriási készleteket; nemcsak a helyet foglalják, de fokozza kamránkban a rovarok és rágcsálók megjelenésének kockázatát is.
 • Minden esetben rövid időn belül dolgozzuk fel a piacról, termelőktől beszerzett élelmiszereket, a hús, a zöldség, a gyümölcs állagmegóvása érdekében.
 • A hűtőszekrény tárolódobozainak aljára tegyünk papírtörölközőt, ami segít felszívni az esetlegesen keletkező párát és az abból lecsapódó nedvességet.

Tippek a zöldség és gyümölcs típusú élelmiszer tárolására

 • Ha papírtörölközőbe csomagoljuk a salátaféléket és a gombát hűtés előtt, megakadályozhatjuk a nedvesség, nyálka képződését.
 • Ha a paradicsom és paprika kezd megszottyosodni, szeleteljük fel és pörköljük le, majd olivaolajban tároljuk. Egy hétig is eláll így a hűtőben.
 • A bogyós gyümölcsöket mossuk meg, majd permetezzük be enyhe ecetes-vizes oldattal. Ez megakadályozza a penészképződést. Tároljuk légmentesen lezárt dobozban, vagy zárható hűtőtasakban a hűtőszekrény hátsó részében.

A zárható hűtőtasakban tárolt élelmiszer sokkal tovább eláll a hűtőben.

 • A levél- és gyökérzöldségeket – például petrezselyem, zöldhagyma – egy-egy pohár, vagy üveg vízben tároljuk, húzzunk a levelekre lazán műanyag zacskót, így tovább frissek maradnak, mintha szárazon, a kamrapolcon tárolnánk őket.
 • A zöldség- és gyümölcsféléket fel is kockázhatjuk és légmentesen lezárt dobozban a hűtőben, fagyasztóban tárolhatjuk.

A légmentesen zárható dobozok nemcsak a friss/feldolgozott élelmiszer, de az ételmaradék optimális tárolását is megoldja.

 • A tök egészben való tárolására egy régi, dédszüleink idejéből származó módszer a legalkalmasabb. Szárral, vagy szárcsonkkal rendelkező tököt vegyünk, a szárát pedig egészen a terméshéjig pecsételjük be gyertyaviasszal.
 • Mivel az alma etiléngázt bocsát ki, minden más ételtől elkülönítve tároljuk a kamrában és a hűtőben is. Kivéve, ha banánkenyérhez szeretnék otthon megérlelni a friss banánt.
 • A fokhagymát, és egyéb hagymaféléket, krumplit, batátát, csicsókát nyitott, jól szellőző kosárkában tartsuk, egy-két kilónál sose többet.
 • Az avokádó szobahőmérsékleten túlérhet, ezért, ha nem akarjuk azonnal elfogyasztani, tegyük a hűtőbe, ami lassítja az érési folyamatot.

Cikkünk következő részében a hús, hal, tejtermékek, tojás, valamint a kamrában tárolandó élelmiszer típusok hatékony, és takarékos felhasználását támogató ötleteket osztunk meg.