Az élelmiszer eltartása pazarlás nélkül – 1. rész
A bőség illúziójának terhét cipelő nyugati típusú társadalmak egyik legégetőbb problémája az élelmiszer elpazarlása. Ez több okra is visszavezethető. Könnyen és gyorsan elérhetők akár az egzotikus alapanyagok is, többet vásárolunk a kelleténél, és a megvásárolt/feldolgozott élelmiszerek aránytalanul nagy része, átlagosan 20%-a végzi a szemetesben. Ha mindazt a pénzt – amit így végső soron a kukába dobunk -, számos más, hasznos/szükséges/élvezeti cikkre költenénk, az nemcsak kiegyensúlyozottabb, de takarékosabb életvitel kialakítását tenné lehetővé és egyúttal a fenntartható fejlődést is támogatná. Cikkünkben ezúttal számba vesszük, hányféle lehetőségünk van valójában arra, hogy úgy spóroljunk az élelmiszerekkel, mégpedig úgy, hogy közben semmiben sem szenvedünk hiányt.
Az élelmiszerek okos tárolása
Következő listánk tippeket és ötleteket sorakoztat fel a gyümölcsök, zöldségek hatékony tárolására és felhasználására.
Mielőtt azonban belemerülnénk a részletekbe, lássuk az alapvető/általános ismereteket:
- A hűtőszekrény és a fagyasztó csak akkor alkalmas az élelmiszerek tartós tárolására, és frissen tartására, ha kifogástalan állapotban van. Éppen ezért a rendszeres karbantartás és szervizelés nagyban növeli az esélyét az élelmiszerek energiatakarékos frissen tartásának. A gyártói garancia lejárta előtt kössünk hát kiterjesztett garancia – és baleseti garancia – szerződést, hogy se a karbantartás, se a szervizelés ne sújtsa külön teherrel a havi költségvetésünket.
- Ellenőrizzük a hűtőszekrény hőmérsékletét, és az élelmiszerek lejárati idejét otthon és vásárlás előtt is.
- Mérjük fel a kamrakészletet, tervezzük meg az étrendünket előre, és annak megfelelően vásároljunk és tároljunk élelmiszereket otthon.
- Az ablakpárkány és az erkély is tökéletesen alkalmas saját zöldség-, gyógy- és fűszernövények nevelésére, így a friss vitamin- és ásványianyag-pótlás mindig rendelkezésre áll.
- Utóbbiakat csokorba kötve megszáríthatjuk, vagy frissen felaprítva lefagyaszthatjuk. Akár egy hónapig is megőrzik vitamin és hatóanyagtartalmukat.
- Helyi gazdaságoktól, kistermelőktől vásároljunk, ezzel nemcsak valóban friss élelmiszerekhez juthatunk, de a regionális kis- és középvállalkozások életbenmaradását, következésképpen a gazdaság fellendülését is támogatjuk. (Ennek kiemelt hasznosságáról nemrég éppen a pandémia időszaka alatt győződhettünk meg!)
- Ne tároljunk otthon óriási készleteket; nemcsak a helyet foglalják, de fokozza kamránkban a rovarok és rágcsálók megjelenésének kockázatát is.
- Minden esetben rövid időn belül dolgozzuk fel a piacról, termelőktől beszerzett élelmiszereket, a hús, a zöldség, a gyümölcs állagmegóvása érdekében.
- A hűtőszekrény tárolódobozainak aljára tegyünk papírtörölközőt, ami segít felszívni az esetlegesen keletkező párát és az abból lecsapódó nedvességet.
Tippek a zöldség és gyümölcs típusú élelmiszer tárolására
- Ha papírtörölközőbe csomagoljuk a salátaféléket és a gombát hűtés előtt, megakadályozhatjuk a nedvesség, nyálka képződését.
- Ha a paradicsom és paprika kezd megszottyosodni, szeleteljük fel és pörköljük le, majd olivaolajban tároljuk. Egy hétig is eláll így a hűtőben.
- A bogyós gyümölcsöket mossuk meg, majd permetezzük be enyhe ecetes-vizes oldattal. Ez megakadályozza a penészképződést. Tároljuk légmentesen lezárt dobozban, vagy zárható hűtőtasakban a hűtőszekrény hátsó részében.
- A levél- és gyökérzöldségeket – például petrezselyem, zöldhagyma – egy-egy pohár, vagy üveg vízben tároljuk, húzzunk a levelekre lazán műanyag zacskót, így tovább frissek maradnak, mintha szárazon, a kamrapolcon tárolnánk őket.
- A zöldség- és gyümölcsféléket fel is kockázhatjuk és légmentesen lezárt dobozban a hűtőben, fagyasztóban tárolhatjuk.
- A tök egészben való tárolására egy régi, dédszüleink idejéből származó módszer a legalkalmasabb. Szárral, vagy szárcsonkkal rendelkező tököt vegyünk, a szárát pedig egészen a terméshéjig pecsételjük be gyertyaviasszal.
- Mivel az alma etiléngázt bocsát ki, minden más ételtől elkülönítve tároljuk a kamrában és a hűtőben is. Kivéve, ha banánkenyérhez szeretnék otthon megérlelni a friss banánt.
- A fokhagymát, és egyéb hagymaféléket, krumplit, batátát, csicsókát nyitott, jól szellőző kosárkában tartsuk, egy-két kilónál sose többet.
- Az avokádó szobahőmérsékleten túlérhet, ezért, ha nem akarjuk azonnal elfogyasztani, tegyük a hűtőbe, ami lassítja az érési folyamatot.
Cikkünk következő részében a hús, hal, tejtermékek, tojás, valamint a kamrában tárolandó élelmiszer típusok hatékony, és takarékos felhasználását támogató ötleteket osztunk meg.