Az élelmiszer eltartása pazarlás nélkül – 2. rész

/ augusztus 20, 2020/ Egyéb

Cikkünk első részében az általános tudnivalók mellett a zöldségek és gyümölcsök takarékos felhasználásával és tárolásával ismertettük meg Olvasóinkat. Ezúttal a hús, hal, tejtermékek, tojás, valamint a kamrában tárolandó élelmiszer hatékony, és takarékos felhasználását támogató ötleteket osztunk meg.

Az élelmiszer nemcsak a hűtőben, hanem a kamrában is akkor tartható el takarékosan, ha mindent úgyrendszerezünk és a típusának megfelelően csomagolunk.

A hűtő és fagyasztó, mint az élelmiszer tárolásának stratégiai partnere

A hűtőszekrény és a fagyasztó a legfontosabb stratégiai partnereink a hűtendő élelmiszerek tárolásában, éppen ezért nemcsak a rendszeres karbantartása, de a szervizelése is igényli a figyelmünket. A kiterjesztett garancia szerződés megkötésével nagyban csökkenthetjük, vagy akár teljes egészében leredukálhatjuk ennek költségeit.

Tippek hús, hal, és tojás típusú élelmiszer tárolásához

 • A friss halat minél hamarabb fogyasszuk el, vagy fagyasszuk le.
 • A tojást a saját dobozában tároljuk, hűvös, száraz helyen. Ha a kamránk nem elég hűvös, akkor a hűtőben tároljuk, de felhasználás előtt mossuk meg!
 • A lefóliázott húsféléket tartsuk az eredeti csomagolásban a felhasználásig, ha egy-két napon belül elfogyasztjuk. Ellenkező esetben dolgozzuk fel és fagyasszuk le.

A húsféle élelmiszer tárolása légmentesen lezárt fóliában a legcélszerűbb, melyet le is fagyaszthatunk, ha nem használjuk fel egy napon belül a húst.

 • Ma már nem igazán alkalmas a lakások kialakítása a füstölt húsfélék tárolására. Ha nem fogyasztjuk el őket egy-két napon belül, szintén lefagyaszthatók egy apró trükkel. 
  • Nedvesítsünk be vizes-ecetes oldattal egy kendőt, tekerjük bele a füstölt sonkát, szalonnát, majd csomagoljuk sütőpapírba, zsírpapírba.

Kenyér, liszt és egyéb, kamrában tárolandó élelmiszer

A hűvös kamrapolc tökéletes megoldása a fűszerek, száraz hüvelyesek, gabonatermékek eltárolásának.

 • A liszt tárolása komoly feladat főleg a nagyobb lakóközösségekben, például városi bérházakban, panelekben. A rovarok hamar meglepik a liszteszacskókat, dobozokat, de ennek is elejét vehetjük. A lisztet ugyanis 48 óráig minden károsodás nélkül fagyasztani lehet, ez az időtartam pedig elegendő ahhoz, hogy az esetlegesen megtelepedett rovarok minden formáját elpusztítsa. Fagyasztás után lezárt dobozban tárolható.
 • A liszten kívül a dara, zsemlemorzsa, rizs, bulgur, hajdina, köles, zabpehely, só és cukor is tárolható légmentesen lezárt üvegedényben, akár a konyhaszekrényben is.
 • A kenyér frissességét megőrizhetjük, ha egy tasakban szorosan lezárva tároljuk. A kenyeret nem célszerű hűtőben tartani, ugyanakkor minden probléma nélkül fagyasztható.
 • Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy szert tettünk igazi kávébabra, azt légmentesen záródó, átlátszó dobozban, üvegben tárolhatjuk maximum 3-4 napig. Ha nem használjuk fel ennyi idő alatt, fagyasszuk le.

Száraz élelmiszerek

 • A rizs- és tésztafélék, szárazbab, lencse, sárgaborsó tárolása is gondot okozhat, főleg, ahol nedves a kamra, hiszen a száraz élelmiszerek magukba szívják a környezet páratartalmát. Nemcsak a pára és a penész, de a rovarok is megtelepedhetnek a kamrakészletben. 
 • A rovarok ellen a legegyszerűbben úgy küzdhetünk természetes módszerekkel, hogy babérlevelet teszünk a tárolódobozokba, vagy egy csokorba kötve a babért fellógatjuk a kamrában.
 •  A nedvesség ellen is felvehetjük a harcot páraelszívóval, és az optimális szellőzés kialakításával.

Méz

A méz hihetetlen tartóssága a magas cukortartalomnak köszönhető, valójában önmagát tartósítja. A kikristályosodás egy természetes folyamat, mely cseppet sem von le a méz értékéből. 

 • Meleg vízfürdőben a méz újra cseppfolyós állagúvá válik. 
 • A mikrohullámú sütő is alkalmas a kristályok eltüntetésére, ehhez apró, 30 másodperces etapokban, közepes teljesítményen melegítsük fel a mézet.

Tej, tejtermékek és sajtfélék tárolása

 • A tejet a saját dobozában, zacskójában a hűtőben tároljuk, de ne az ajtóban, ott ugyanis sokkal melegebb, van, mint a hűtő belső részében.
 • A túrót és a tejfölt is frissen tarthatjuk, ha a dobozát fejjel lefelé tesszük a hűtőbe. Az így keletkező vákuumban ugyanis nem tudnak megtelepedni se a baktériumok, se a penész.
 • A vajtartók reneszánszát éljük, ami azonban csupán esztétikai funkcióval bír. A vaj és a margarin a saját csomagolásában sokkal tovább eltartható frissen, állagromlás nélkül. Kevesen tudják, hogy a vaj – nem a margarin! – akár hat hónapig is eláll a fagyasztóban minőségromlás nélkül.

A tejtermékek és a tejből készült élelmiszerek, például a vaj és a sajt is lefagyasztható, a hűtőben annyit tartsunk belőle, amennyit rövid időn belül felhasználunk.

 • A sajtokat sokan légmentesen lezárt dobozban, vagy műanyagzacskóban tárolják, ami azonban a sajt savanyodását okozhatja. A sajtnak egyenletes szellőzésre van szüksége ahhoz, hogy állaga és íze minél tovább élvezhető maradjon. Ennek érdekében inkább tekerjük a sajtot zsírpapírba, sütőpapírba, ami lehetővé teszi a levegő áramlását, ugyanakkor megakadályozza, hogy a sajt kiszáradjon. 
 • A reszelt, vagy felkockázott sajtot légmentesen lezárt tasakban a fagyasztóban tároljuk. Ha szeretnénk minél tovább megőrizni a frissességét, keverjünk hozzá egy kis kukoricakeményítőt.

Reméljük, hogy ezzel a pár hétköznapi, egyszerű, ám hatékony tippel sikerül Önöknek is megőrizniük élelmiszereik és alapanyagaik frissességét, és közvetve a család egészségét, valamint csökkenteniük a háztartás költségeit.