A számítógép hagyományos és különleges perifériái – 2. rész

/ augusztus 28, 2020/ Számítástechnika

Cikkünk első részében a számítógép hagyományos és különleges perifériáival foglalkoztunk, ezúttal pedig az utóbbiak közül azokat vesszük sorra, amelyek valamilyen formában a kisegítő lehetőségeket és a rehabilitációt támogatják. Mivel ezek rendkívül fontos perifériák a vásárlói gondoskodás szerepe is felértékelődik.

A számítógép különleges perifériái lehetővé teszik a teljes értékű munkavégzést a speciális életvitelt folytató emberek számára is.

Kisegítő perifériák

A leghíresebb kisegítő perifériákat használó személyt talán mindenki ismerte; ő Stephen Hawking a zseniális fizikus. Betegsége, mely saját teste börtönébe zárta, a sors furcsa fintoraként meghagyta szellemi képességeit. A folyamatosan fejlődő technológia pedig hosszú életének évtizedei alatt a segítségére volt abban, hogy a fizikában és kozmológiában is maradandót alkothasson.

Stephen Hawking a különleges, számítógépes kisegítő perifériáknak köszönhetően volt képes élete végéig teljes értékű munkavégzésre.

A kiváló humorérzékéről is ismert Hawking professzor a számítógépes kisegítő perifériáknak köszönhetően volt képes élete javarészét kerekesszékben töltve is dolgozni úgy, hogy valójában sem mozogni, sem pedig beszélni nem volt már képes az utolsó években. Hozzá hasonlóan sokmillió ember élhet teljes értékű életet és dolgozhat a kisegítő perifériáknak köszönhetően.

Képernyő nagyítók

 • Ezek különálló hardverek – például tablethez, vagy okostelefonhoz – vagy az operációs rendszerbe beépített szoftverek. 
 • A képernyő meghatározott területeit felnagyító kisegítő periféria a látássérültek számára biztosítja a számítógép teljes értékű használatát.

Képernyőolvasók

 • Olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik az internetes oldalak és más dokumentumok hangos beolvasását. 
 • Némelyek Braille-kimenetettel is rendelkeznek, azaz a teljes látásvesztéssel együtt élők is képesek használni a számítógépet és az internetet.

Egéralternatívák

 • Létezik olyan „egér” is, ami a szájban tartva, a levegő ki- és befújását vagy a nyelv érintését érzékelve irányítja a kurzort a kijelzőn.

Érintőképernyő fejpálcával

 • A pálcát a képernyőhöz érintve a felhasználó működtetheti a számítógépet. 
 • A képernyőn megjelenő virtuális billentyűzettel is használhatók.

Alternatív billentyűzetek

A Braille-billentyűzet a látásképességük elvesztésével élők számára jelent támogatást a számítógép használatában.

 • Az önálló Braille billentyűzet a látássérült felhasználók számára teszi lehetővé a számítógép használatot, 
 • Vannak olyan billentyűzetek, amelyeket egykezes gépeléshez terveztek,
 • A lábbal vezérelhető billentyűzetek korlátozott számú, ellenben programozható gombbal rendelkeznek.

Szemkövető szoftver

Ilyen például a Tobii Eye Tracking, ami lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy a szem mozgatásával vezérelje a számítógépet.

Hogyan támogatja a számítógép perifériája a rehabilitációt?

A mozgásvezérlésre alkalmas számítógépes perifériák alkalmasak a rehabilitációra, a hangvezérlés pedig egyfajta kisegítő rendszerként működik például abban, hogy a csökkent látási képességekkel, vagy mozgásszervi betegséggel együtt élők is teljes értékű számítógép használatra legyenek képesek.

Ugyanakkor létezik a mozgásszrevrendszeri állapotváltozással együtt élők számára egy még kevésbé ismert és elterjedt lehetőség is: az ergonomikus perifériák alkalmazása.

Az ergonomikus billentyűzet a kéz és a karok természetes tartásának megőrzésével támogatja a számítógép használatot.

A számítógép ergonomikus perifériái

Az ergonomikus kitétel ebben az esetben azt jelenti, hogy az adott eszköz használata tökéletesen megfelel az ember anatómiájának, valamint a természetes mozgás és érzékelés fiziológiájának.

 • Sem kényszertartásra, sem természetellenes mozdulatok elvégzésére és megtartására nem kényszeríti a testet,
 • Ezáltal kíméli az izmokat, ízületeket, az azokat összetartó ízületi és ínszalagokat.

A hagyományos billentyűzet és egér sajnos nem ergonomikus, mégis, az emberek otthon, valamint a munkahelyeken zömmel hagyományos bemeneti perifériákat használnak. 

 • Az ülő munka alapvetően is terheli a gerincet annak teljes hosszán, 
 • A kar, a kezek és az ujjak kényszertartása, 
 • valamint e tartásban való mozgatása fokozza a mozgásszervi betegségek kialakulásának kockázatát.

Ilyenformán az ergonomikus perifériák egyrészt a betegségek kialakulásának elkerülésében játszanak kiemelkedő szerepet, másrészt a már kialakult problémák, például ínhüvelygyulladás és különböző alagút-szindrómák tüneteit enyhítik. 

Az ergonomikus egér az alkart annak természetes tartásában (tenyérrel oldalra néző tartás) támogatva tehermentesíit az ízületeket és idegeket.

Az ergonomikus billentyűzet és egér megkönnyíti a számítógép használatát

A hagyományos egéren és billentyűzeten az ujjaknak és az alkarnak a természetes tartással szemben kell mozogniuk, ami idővel:

 • a csukló- és könyökízület, ezen kívül az alkar, a tenyér és az ujjak izmait beidegző idegek gyulladását okozza, 
 • valamint az idegcsatornák fájdalmas gyulladásával járó állapotváltozását, az alagút-szindrómákat. 
 • A folyamatos terhelés előbb az idegek ingerületvezetési képességének csökkenéséhez, majd 
 • az idegek és izmok visszafordíthatatlan sorvadásához, és elhalásához vezet. 
 • A kényszertartás következtében fellépő folyamatos nyíróhatás az állandó fájdalom és munkaképesség-csökkenés mellett hosszútávon nemcsak az idegek, de a porcok, és a csontfelszín sérülését is okozza. 

Az ergonomikus egér és billentyűzet azonban megadja a lehetőséget arra, hogy a kezet természetesen tartva, a normál mozgástartományban gépelhessünk. Mindez nem helyettesíti a neurológiai kezelést, a gyógytornát és a tehermentesítést, de segít az állapotromlás megelőzésében.

Bár a szék nem a számítógép perifériája, az ülő munkát támogató székek a gerinc, a hátizmok és idegek tehermentesítésével súlyos állapotváltozások megelőzésében van segítségünkre.

A betegségek kialakulásának megelőzésén van/volna a hangsúly, azonban a tünetek jelentkezésekor javasolt teljes tehermentesítés a legritkább – vagy legsúlyosabb – esetben kivitelezhető csak életszerű körülmények között. Tekintve, hogy a munkavégzés feladása a legvégső választás, az ergonomikus perifériák kitűnő választási lehetőséget kínálnak fel.