Ételek, amelyek tárolására a hűtő nem alkalmas

/ szeptember 10, 2020/ Hűtőszekrény

Sokszor azt sem tudjuk, hogy pontosan mi van a hűtőben és még azelőtt lejárnak, megromlanak az élelmiszerek, hogy felhasználhattuk, elfogyaszthattuk volna. A hűtő önmagában csakis akkor képes jól eltartani az élelmiszereket, ha gondoskodunk a hosszútávú védelméről, például vásárlói gondoskodás formájában, és azzal, hogy nem terheljük a kapacitásánál nagyobb mértékben. A hűtő férőhelyének és tartalmának optimalizálását kezdjük a legegyszerűbb módszerrel: távolítsuk el a hűtőből azt, ami nem odavaló. Cikkünkben annak járunk utána, hogy melyek ezek az élelmiszerek, illetve nyersanyagok.

A hűtő nem alkalmas minden eltárolására, mégis számos ételt, élelmiszert, és alapanyagot, nyersanyagot tartunk benne.

Miért szükséges a hűtő tartalmának optimalizálása?

Világszerte évi 1,3 milliárd  tonna élelmiszert pazarolunk el, Magyaroroszág “részesedése” ebből 2-3 millió tonnát tesz ki. Az egyéni felelősségünket 40-70 kilogrammnyi elpazarolt élelem terheli évente, és ez nem hárítható át másra. A pazarlás mérséklésére a legjobb módszer, ha feltérképezzük azt, hogyan is kell tárolni az élelmiszereket, nyersanyagokat, alapanyagokat, és hogy ezek közül melyek azok, amik nem valók a hűtőszekrénybe.

Kenyér és egyéb pékáru

A kenyér gyorsabban kiszárad a hűtőszekrényben, tároljuk inkább hűvös, száraz helyen, például kenyértartóban, vagy kenyérzsákban.

A hagymafélék se terheljék a hűtő kapacitását

A hagyma egészben, bontatlanul száraz, sötét, jól szellőző, hűvös helyen áll el a legtovább. Ha mégis többet vágtunk fel belőle, légmentesen lezárt dobozban tároljuk a hűtőben és használjuk fel 24 órán belül.

Avokádó

Szintén jól szellőző, sötét helyen tartsuk, például a kamra egyik alsó polcán, hogy késleltessük az utóérés folyamatát.

Paradicsom

A paradicsom szobahőmérsékleten sokkal finomabb és az állaga sem válik kásássá.

Sok olyan étel akad, amit a hűtő kapacitására bízunk, pedig nem oda való.

Méz

A méz természetes tartósítószernek is mondható, egyáltalán nem igényel hűtést.

Dinnye

Az egész, még felvágatlan sárga és görögdinnyének semmi keresnivalója a hűtőben. A felszeletelt dinnyét légmentesen, szorosan lefóliázva tároljuk egy hűvös kamrapolcon. Közvetlenül fogyasztás előtt fél órával tegyük csak a hűtőbe, de tartsuk a csomagolásában, mert a hideg/párás levegőtől kásás lesz az állaga.

Kávé

Légmentesen lezárt, sötét dobozban, száraz helyen tartsuk a konyhaszekrényben az őrölt kávét, a babkávét jól szellőző textil vagy papírzsákban.

Tojás

A jól szellőző kamrában tárolt tojás sokkal finomabb, sütemények és krémek, de akár az omlett vagy a rántotta elkészítésében is jobb minőséget érhetünk el vele.

Friss fűszernövények

A friss fűszernövények jól érzik magukat az ablakpárkányon a cserépben, ha vágott fűszert veszünk, akkor tegyük azt egy üveg vízbe a felhasználásig.

Paprika

Mint minden zöldség és gyümölcs, úgy a paprika is rendelkezik egy külső viaszos réteggel, melynek célja a kórokozók távoltartása. Ha nem használjuk fel azonnal a paprikát, ne mossuk meg, és hűvös, száraz helyen tároljuk. A hűtő hőmérsékletén tárolt paprika a finom, ropogós állagát is elveszíti.

Uborka

Minden uborka és tökféle a hideg, nedves, párás közegben felpuhul, kásás, szivacsos állagúvá válik. Ha nincs más lehetőségünk, akkor legalább tekerjük papírtörölközőbe és dobozoljuk be az uborkákat, mielőtt a hűtőbe tesszük, és mihamarabb használjuk fel.

A tartósított savanyúság sem a hűtő gondja

A savanyúság konzervipari termék, eleve tartósítóval kezelt, így teljesen felesleges a hűtő kapacitását terhelni vele. Még bontott állapotában is eltartható egy hétig hűvös, napfénytől és hősugárzástól védett kamra- vagy szekrénypolcon.

Krumpli

A burgonyát a legjobb papírzacskóban, vagy jó légáteresztő közegű tárolóban, például vesszőkosárban tartani. A hűtőszekrényben tárolt burgonya magába szívja a nedvességet és a párát, szemcsés, érdes, kásás állagúvá válik.

Többek között a krumpli, az olivaolaj, és a különböző ételízesítő szószok sem valók a hűtőbe.

Bogyós gyümölcsök, csonthéjasok és citrusfélék

A gyümölcsök sokkal tovább maradnak frissek és az állagukat is tovább megőrzik, ha szobahőmérsékleten tároljuk őket, és csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg.

A hűtő nem alkalmas az olívaolaj tárolására

Az olívaolajat hűvös, sötét helyen kell tartani, a hűtőben tárolt olívaolaj állaga besűrűsödik, és az ételek ízén is érződik a helytelen tárolás hatása.

Csípős szósz, ketchup, mustár

Minél magasabb egy ételízesítő savtartalma, annál biztosabban tárolható szobahőmérsékleten vagy annál némileg alacsonyabb hőmérsékleten. A hűtést egyáltalán nem igényli, csak ha egy hónapnál tovább tart a felhasználása.

Vaj            

A vaj egy hétig is eltartható szobahőmérsékleten, így a konzisztenciája is barátságosan kenhető marad. A hűtőben a nedvesség hatására könnyen megpenészedik, megavasodik, ráadásul a kenhető állagát is elveszíti.

Mogyoróvaj

A mogyoróvaj és nutella akár három hónapig is eltartható hűtés nélkül és az állaga is krémes, kenhető marad.

Diófélék

Légmentesen lezárt edényben tároljuk a dióbelet, a bontatlan diót pedig jól szellőző textilzsákban, vagy szétterítve egy papírral fedett tárolórekeszben száraz, hűvös helyen.

A hűtő és a maradék sütemény

A maradék sütemény tárolására a legalkalmasabbak a süteményes dobozok, melyeket béleljünk ki sütőpapírral, zsírpapírral. A nem túl puha és képlékeny papírzacskók is alkalmasak a sütemények tárolására.