Párásítás és páramentesítés alapjai

/ szeptember 25, 2020/ Tanácsadás

A párásítás és a páramentesítés/párátlanítás létfontosságú folyamat a légkondicionálás, fűtés/hűtés során, hiszen ezzel szabályozhatjuk a helyiségek levegőjének nedvességtartalmát. A légkondicionálás alapvető célja, hogy akár otthon, akár a munkakörnyezetben kényelmesebb tartózkodást tegyen lehetővé, utóbbi esetben növeli a hatékonyságot és a produktivitást is, valamint karakterisztikától függően a gyártás/termelés folyamatában használt alap- és nyersanyagok, valamint elektronikus eszközök kiváló minőségét is biztosítja.

A párásítás és páramentesítés otthonunk optimális levegőjét biztosítja.

Miért fontos a párásítás és a páramentesítés?

A hőmérséklet, a levegő tisztasága és a levegő mozgása mellett a relatív páratartalom teszi teljessé a légkondicionálást. Az emberek gyorsabban reagálnak a hőmérséklet, a szagok, a magas porkoncentráció és a huzat változásaira. Ha a relatív páratartalom 35-60% között van, az emberek jól érzik magukat a megfelelő hőmérséklet mellett. Ha száraz a levegő, a nedvesség gyorsabban párolog el a bőrből, amit hűvösnek érezhetünk, illetve nemcsak a bőr, de a szem és a légutak kiszáradását is előidézi. Az optimális páratartalom fenntartása érdekében célszerű naponta ellenőrizni otthonunk páratartalmát.

Hogyan ellenőrizhető a levegő páratartalma a lakásban?

Az érzékszerveinken túl is vannak hatékony lehetőségeink a páratartalom ellenőrzésére.  A klasszikus módszer a barométer, a legújabb pedig akár az okostelefonunk is lehet. Ez utóbbi leginkább a meteorológiai szolgálat jelentéseivel szinkronizált applikáción keresztül a külső környezet páratartalmáról ad információt, nem arról a helyiségről, ahol éppen tartózkodunk.

A digitális technológia természetesen ezúttal sem hagy cserben, hiszen kiváló ár- érték arányú digitális páratartalommérő eszközöket ad a kezünkbe. Innen már csak egy lépés, hogy a kapott értékek alapján eldöntsük, hogy aktuálisan párásítani, vagy páramentesíteni kell-e otthonunkat.

A páratartalom ellenőrzésére szolgáló eszközökre ugyanúgy érdemes kiterjesztett garancia szerződést kötni, mint a páramentesítőkre, vagy párásítókra, valamint vásárlás előtt ellenőrizzük a gyártói garancia és a hazai szervízhálózat meglétét.

Miért szükségesek a párásító berendezések?

Főként a téli hónapokban, fűtés szezonban, vagy kivételesen aszályos nyáron fordulhat elő, hogy kifejezetten száraz a lakás levegője.

Az alacsony páratartalom egészségügyi problémákat okozhat, például:

 • orrvérzést,
 • fejfájást,
 • allergiás tüneteket,
 • száraz bőrt,
 • kiszáradt légutakat.

Ezenkívül otthonunk bútorai is megsínylik az alacsony páratartalmat, főként a fából és egyéb növényi összetevőkből, például, nád, rattan, szizál, fűzfavessző készült dekorációs elemeket vagy bútorokat. A párásító berendezések segítenek a levegő nedvességtartalmának növelésében, és csökkentik az egészségügyi kockázatot.

A párásító berendezések különösen a téli fűtési szezonban enyhítik a száraz levegő miatt gyakran előforduló légúti panaszokat.

A párásító berendezések típusai

Két típust különböztetünk meg, a hidegpárásítót és a melegpárásítót. Ahogy arra nevük is utal, a hidegpárásító nedves, hűvös gőzt bocsát ki, a melegpárásító pedig meleget. Működésükkel kapcsolatban a legfontosabb kiemelendő tény, hogy rendszeres és körültekintő tisztításuk nélkülözhetetlen a valóban egészséges levegőjű környezet fenntartásához.

A nem kellőképpen tisztántartott párásító ugyanis kontraproduktívvá válik:

 • Mint minden pangó víztér, a piszkos párásító is kiváló közeget teremt súlyos légúti fertőzéseket okozó kórokozók elszaporodásához.
 • A penésztelepek szintén könnyen megtelepedhetnek benne, ha nem tisztítjuk rendszeresen.

Miért szükségesek a páramentesítő berendezések?

Különösképpen az átmeneti évszakokban, tavasszal és ősszel lehet szükségünk páramentesítő berendezésekre, vagy egy csapadékosabb nyáron, amikor az alapvetően magas hőmérséklet is kedvez a pára kialakulásának.

A meleg levegőjű, magas páratartalom:

 • magas hőérzetet kelt,
 • a légzés nehezítetté válik, ami különösen légúti betegségekben, keringési megbetegedésekben szenvedőknek és allergiával együttélőknek rendkívül kellemetlen,
 • a magas páratartalom asztmás rohamot is kiválthat.

Ugyanakkor nem elhanyagolandó hogy a hideg, párás levegő az elektronikus eszközeink működését is befolyásolja, egészségügyi vonzata kifejezetten a városlakók számára okozhat gondot, hiszen a városok levegőjének jóval magasabb a szennyezőanyag koncentrációja, mint a vidéki településeknek. A hideg párás levegő szintén lehet kiváltója egy allergiás/asztmás rohamnak.

A levegő magas páratartalma allergiás reakciót válthat ki, ezt párátlanító berendezésekkel megelőzhetjük.

A házi páramentesítő, párátlanító berendezések kivonják a levegő nedvességtartalmát, segítenek a poratka, a penész elszaporodásának meggátolásában.

Milyen típusú párátlanító/páramentesítő berendezésekre számíthatunk?

Otthonunk optimális páratartalmának biztosításában nyújtanak segítséget a párátlanító, páramentesítő berendezések, készülékek.

Számos különféle párátlanító létezik, például:

 • Hűtő/mechanikus
 • Szárító,
 • Ionos membrán,
 • Elektronikus.

A párátlanító berendezések különböző típusúak lehetnek, mindegyikük célja az, hogy megkösse/eltávolítsa a levegőből a nedvességet.

A párátlanító berendezések működése

Hűtő/ mechanikus

Az ilyen típusú párátlanító ventilátorral rendelkezik, amely nedves levegőt szív be az egységbe egy hűtőtekercs felületére, ami eltávolítja a vizet a levegőből. Ezután a hűtő párátlanító a száraz levegőt visszaengedi a helyiségbe.

Szárító

A szárító párátlanító egy nedvszívó (deszikkáns) anyagot tartalmaz, amely a rendszeren keresztül forgatott levegőből kivonja a nedvességet. A hőt általában a nedvesség kiszívására használják a szárítószerből. A deszikkáns természetesen időszakos cserére szorul.

Ionos membrán

Ez a típusú páramentesítő az elektrolízis elvén működve távolítja el a vízgőzt. Mivel egyáltalán nem keletkezik víz a párátlanítás folyamata közben, a karbantartása sokkal egyszerűbb, használata biztonságosabb.

Elektronikus

Az elektronikus párátlanító egy hőszivattyú segítségével szívja ki a vízgőzt a levegőből, majd kondenzálja azt. Bár ez a típus nagyon csendes, nem túl hatékony, mert elég nagy mennyiségű kondenzvíz keletkezik, gyakori karbantartást és tisztítást igényel. Főleg ott érdemes használni, ahol nem okoz gondot a tisztántartása és használat után azonnal ki tudjuk takarítani, például a fürdőszobában, konyhában, mosókonyhában.