Laptop kiegészítők a home office támogatására

/ szeptember 29, 2020/ Laptop, Számítástechnika, Tanácsadás

Azzal mindenki tisztában van, hogy milyen alapeszközök szükségesek a home office-ban végzett munkához, ugyanakkor olyan laptop kiegészítők is szóba jöhetnek, amelyek nemcsak egyszerűsítik, de kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik az otthonról végzett munkát. Cikkünket ezúttal a valóban hasznos laptop kiegészítőknek szenteljük.

A laptop kiegészítők esetében se feledkezzünk meg a kiterjesztett garancia és baleseti garancia megkötéséről.

A home office alapja

Bár a home office alapja valóban a számítógép – általában laptop – és a csatolt perifériák, de nem mehetünk el szó nélkül eme eszközök fizikai biztonsága mellett. A home office többórányi plusz terhelést jelent nemcsak a villanyhálózatnak, de magának a számítógépnek is. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy céges géppel dolgozhat, illetve sokan eleve otthonról dolgoznak szabadúszóként, a saját gépparkjukat használva. Esetükben a laptop igényli a vásárlói gondoskodás keretében megkötött kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződést is.

Hatékonyságnövelő laptop kiegészítők 

Mivel a home office leglényegesebb szempontja a hatékonyság, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyek azok a kiegészítők, amelyek használatával gyorsabban és biztonságosabban dolgozhatunk.

Az ethernet adapter a laptop egyik legfontosabb kiegészítője

Alapesetben a laptop wifin vagy hálózati kábelen keresztül csatlakozik fel az internetre. Igen ám, de mi van abban az esetben, ha nem egyedül birtokoljuk a teljes hálózatot, hanem rajtunk kívül még legalább három másik gép/telefon/tablet is igényli a router kitüntető figyelmét? Amikor a társunk és a gyerekeink is otthonról tanulnak, vagy dolgoznak, a gépek mondhatni megküzdenek a jelért.

Az a laptop, amelyik nem rendelkezik ethernet porttal, ethernet adapter segítségével tud kábellel csatlakozni a routerhez.

Bár a wifi kitűnő lehetőség a stabil internetkapcsolat versenyében, még mindig az ethernet kábel viszi el a pálmát, és az a gép, amelyik ezzel csatlakozik a routerhez, elsőbbséget élvez a wifivel szemben. Ráadásul a legmodernebb laptopok esetenként már nem is rendelkeznek ethernet porttal, tehát a kábeles csatlakozás eleve lehetetlen. Vagy mégsem?!

E probléma áthidalására tervezték az úgynevezett ethernet adaptereket, amelyek többféle porttal – lightning, thunderbolt, USB – is képesek összeköttetést létrehozni. A kicsiny szerkezet másik végén pedig egy hagyományos ethernet port található, így a közvetlen router csatlakozás szó szerint egy mozdulattal megoldható.

A külső meghajtó

Az adattárolás különösen fontos, főleg, ha céges adatokról van szó. A felhőszolgáltatások és projektmenedzsment szoftverek világában ez már nem jelenthet gondot, ugyanakkor van egy vetülete az informatikának, amit egy home office-ban dolgozó embernek számításba kell venni, ez pedig az IT-biztonság.

Egy kitűnő jelszómenedzser szoftver és a teljes hálózatot lefedő vírusvédelem is egyfajta laptop kiegészítőként szolgál, éppen csak nem fizikai formában.

Ha az otthonunk nem rendelkezik megfelelő informatikai védelemmel, „csak” a saját adataink kerülnek veszélybe. Természetesen ez is gondot jelent. Ugyanakkor, ha céges adatokról van szó, az már klasszisokkal súlyosabb eset. Az egy dolog, hogy esetenként céges laptopot kapunk az otthoni munkához. Arra azonban nem igazán akad példa, hogy a cég rendszergazdát küld, hogy térképezze fel, rendelkezik-e az alkalmazottak otthoni hálózata megfelelő informatikai védelemmel. Éppen ezért nekünk magunknak kell gondoskodni az adatok védelméről.

Ebben nyilván egy biztonságos, védett hálózat a legalapvetőbb támogatónk, valamint a stabil és profi jelszómenedzsment szoftver. Ugyanakkor nem elhanyagolható szerepet játszanak a fizikai adathordozók: a külső merevlemez és az SSD-meghajtó. Ezek ugyanis az internet hálózattól függetlenek, csak ideiglenesen kötjük össze őket a laptoppal, ezért az illetéktelen behatolás esélye is jóval kisebb. Az otthoni munka során tehát nem árt, ha a felhő mellett egy független fizikai hordozóra is mentjük az adatokat.

A kiterjesztett képernyő

Egy vagy két plusz monitor drasztikusan növeli a home office hatékonyságát, ám ez esetben biztosítanunk kell nemcsak a megfelelő méretű és pozíciójú kijelzőket, de a kompatibilis kábeleket, vagy adaptereket, hubokat.

A laptophoz általában még egy monitort tudunk csatlakoztatni, általában HDMI, vagy VGA porton keresztül, ehhez nyilván egy kompatibilis be- és kimenettel rendelkező kábelre van szükség. Ha több kijelzőt szeretnénk csatlakoztatni, akkor a laptop portjait kell bővíteni egy többportos adapterrel, vagy hub-bal. Az a legcélszerűbb, ha olyat használunk, amely többféle csatlakozó kiszolgálására is alkalmas, tehát rendelkezik HDMI és VGA porttal.

A kijelzőknek természetesen tápkábelre is szükségük van, ami egy többcsatlakozós elektromos elosztót, vagy hosszabbítót jelent általában. És ez az a pont, ahol már gondot okozhat a kábelrengeteg, amiben a kábelrendező és/vagy vezetősín hathatós támogatást nyújt.

Ergonomikus laptop kiegészítők

Az ergonomikus billentyűzet a hosszútávú egészségkárosodást előzi meg.

Az otthoni munka nem nélkülözheti az ergonomikus eszközök jelenlétét sem, ilyen például az ergonomikus egér és billentyűzet, mely a kéz és a kar ízületeinek és izmainak épségét támogatja a hosszútávú egészségkárosodás megelőzésével.