A porszívó kiválasztása

/ október 13, 2020/ Takarítás, Tanácsadás

Valószínűleg akkor szembesülünk először azzal, hogy nem is olyan egyszerű kiválasztani egy új porszívót, amikor a kínálat láttán megdöbbenünk. Hiszen csak egy sima porszívót szeretnénk. Kérdés persze, hogy létezik-e még olyan, hogy sima porszívó? Szüleink ősrégi rakétaporszívója, amit otthon egy csavarhúzó segítségével pikk-pakk javítani lehetett, ma már békebeli technológiának számít. Ráadásul, az a porszívó, ami tökéletesen működik egy padlólapozott otthonban, azonnal elbukik a hosszú szálas szőnyeggel fedett nappalikban. És ez csak egy érv amellett, hogy ne kizárólagosan az árkategória határozza meg a porszívóvásárlást. Cikkünkben végigvezetjük olvasóinkat a legfontosabb szempontokon és döntéseken, melynek birtokában már egyszerűbb lesz a választás is.

A különböző típusú porszívók nem csupán a fantázia miatt olyan mások, a különböző felületeken más és más modellek a legideálisabbak.

A porszívó fő típusai

Alapvetően három fő típusra osztható a porszívók világa, valamint altípusokra.

Egyenes/álló porszívó

Jó választás a nagyobb alapterületű házak, lakások számára. Magunk előtt toljuk, nem kell lehajolni a használatához és a legtöbb egyenes porszívó turbókefével is rendelkezik.

 • Ez a porszívótípus nagy padlófelületek, különösen szőnyeggel burkolt padlók száraz tisztítására alkalmasak, valamint függőleges felületeket és kárpitozott bútorokat is takaríthatunk velük.
 • Az egyenes porszívó kifejezetten jó szőrös, szöszös felületek tisztítására, ugyanakkor nehezebben használhatók a lépcsőkön, lépcsőfordulókban, szűk helyeken.
 • A bútorok alatti terület takarítására abszolút alkalmatlanok, legalábbis önmagukban.
 • Kiegészítőkkel persze ezek is megoldhatók, de a kompatibilis tartozékok beszerzése nem egyszerű.
 • Gyakran zajosabbak, mint a hengerporszívók, és elég rövid a tápkábel is; általában 8,6 m.

Hengerporszívó

Ez a hagyományos porszívó, amit magunk mögött húzunk. Hosszú, rugalmas tömlővel rendelkeznek, általában legalább két kiegészítővel, és kedvezőbb az árkategóriájuk is.

a hagyományos, hengerporszívó nem minden esetben alkalmas a hosszú szálú szőnyeg takarítására.

 • A hengerporszívók alkalmasabbak a bútorok alatti területek kitakarítására, a kisebb alapterületű helyiségekben is jó hatásfokkal alkalmazhatók.
 • Hosszabb tápkábellel rendelkeznek (általában 10.1 m.), és jóval csendesebbek az előző típusnál.
 • A rugalmas tömlő, avagy gégecső és az egyenes porszívónál kisebb test megkönnyíti a lépcsőkön való használatot is.
 • A vastagabb egyedi szőnyeg tisztítása nehézkesebb, a rövidszálú padlőszőnyeggel viszont egész jól megbirkóznak.
 • Ha nincs turbókefe rögzítésre lehetőség a szőnyegeket igen nehéz kiporszívózni a hengeres porszívóval.
 • A tárolása körülményes, hiszen bár a porszívó csöve ma már szinte minden esetben teleszkópos, a hosszú tömlőt nem lehet összenyomni. Ez utóbbi használat közben gyorsan amortizálódik, a megtört gégecső pedig ereszt, így a takarítás elégtelenné válik.
 • A hengeres porszívó bosszantó „szokása”, hogy előszeretettel akad bele a bútorokba, a helyiségek sarkaiba.

Vezeték nélküli porszívó

Általában könnyű botporszívóról van szó, ami kézi tisztítóvá alakítható. Bár kifejezetten kényelmes a használata, az akkumulátor minősége beszűkíti az élettartamot. Egyes modellek esetében megoldható az akkumulátorcsere.

A vezeték nélküli porszívó rendkívül könnyű, ám élettartama erősen függ az akkumulátor minőségétől és cserélhetőségétől.

 • Ha tisztességes akkumulátoridővel szeretnénk dolgozni, akkor mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni egy vezeték nélküli porszívóért. (Itt már elgondolkodhatunk azon, hogy talán egy robotporszívóval hatékonyabbak lehetünk mind gazdaságilag, mind higiéniai szempontból.)
 • A vezeték nélküli porszívó egyik legmarkánsabb előnye, hogy rendkívül könnyű, alig 1,2 kg, míg a hengeres porszívó például 7-8 kg.
 • Kompakt, egyszerűen, kis helyen tárolható.
 • Mivel nincs vezeték, sokkal könnyebb vele közlekedni, kifejezetten előnyös lépcsők, lépcsőfordulók, szűk helyek és autók takarítására.
 • A kisebb porkapacitás gyakoribb ürítést és szűrőtisztítást igényel.

Porszívó altípusok

Zsákos porszívók

 • A zsákos porszívó nagyobb kapacitással rendelkezik, ritkábban kell karbantartani, ugyanakkor folyamatos utánpótlást igényel.
 • A hagyományos textilporzsákos porszívók mellett egy ideje már kaphatók papírporzsákos készülékek is. Előbbiek előnye, hogy moshatóak, utóbbaiaké, hogy higiénikusabb a kezelésük. Egyszerűen csak ki kell emelni a helyükről és kidobni őket.
 • Az ismertebb márkás portasakok gyakran extra szűrőréteggel rendelkeznek, hogy megakadályozzák az allergének kiszabadulását, és van olyan is, ami önzáró funkcióval bír.
 • A textilporzsák hátránya, hogy amint nedvességet szívunk fel vele, azonnal ragacsossá válik, és ha nem ürítjük-mossuk azonnal, bizony kellemetlen szagforrássá válhat.

Az autó porszívózása is időszerűvé válik, hacsak nem visszük el kitakaríttatni az autót.

Zsák nélküli porszívók

 • A zsák nélküli porszívók használata rendszerességre tanít. Amellett, hogy akár egyetlen takarítás során is többször kell üríteni a dobozt, gondot kell fordítani a HEPA-filter tisztántartására és cseréjére, valamint nem árt időnként alaposan átmosni és fertőtleníteni a dobozt. 
 • A zsák nélküli porszívó könnyen túltölthető, mivel a maximális szint gyakran alacsonyabb, mint amilyennek kívülről látszik. Ha a doboz belsejében a por és a szöszök beékelődnek, ürítéskor nagymennyiségű por kerül a levegőbe.
 • Alapvetően a hidegburkolatú padlókhoz tervezték ezt a típust – parketta, laminált padlólap, járólap –, de egyes típusaihoz a szőnyegek, kárpitok, hasadékok, lépcsők és autó tisztításához szükséges kiegészítőket is csomagolnak. Ezekről később még szót ejtünk.

Mind a zsákos, mind a zsák nélküli modellek szívóereje lecsökken, amikor megtelnek, ilyenkor a por mellett allergéneket is visszaszivárogtatnak a lakás levegőjébe. Annak ellenére, hogy a gyártók szerint a zsák nélküli modellek ürítése egyszerűbb és higiénikusabb, a tapasztalat azt mutatja, hogy jóval több por kerül a levegőbe ürítéskor, mint amikor a papírporzsákot cseréljük.

A porszívó kiegészítői

A porszívók különféle extra funkciókkal és kiegészítőkkel rendelkeznek, mielőtt megvesszük a készüléket, győződjünk meg róla, hogy tényleg szükségünk van-e rájuk?

Padlótisztító szerszámok

 • A legtöbb porszívó alapfelszereltségként rendelkezik a padló és szőnyegfelületek közti váltás lehetőségével.
 • A forgókefés rudakkal vagy motoros turbókefékkel ellátott fej hasznos lehet az állati szőr és a haj felszedéséhez.

Mini szerszámok

A porszívó kárpittisztító-fej tartozéka kifejezetten a szövettel fedett bútorok tisztítására tervezett kiegészítő.

 • Alapfelszereltség a sarok/réstisztító és kárpit-tisztítófej.
 • Ezenkívül a következő kiegészítőkkel rendelkeznek, vagy vásárolhatók meg külön a porszívókhoz:
 • A mini turbó kompakt tisztítófej forgó keferúddal rendelkezik, és kiválóan alkalmas háziállatok szőrének, a szőnyegek szöszének és elhullott rostjainak felszívására a kanapékról, lépcsőkről.
 • A hajlított fejek lehetővé teszik az ajtók tetejének és a magas polcoknak a porszívózását.
 • A matractisztító-fej könnyebben felszívja a matracban maradt porszemcséket és bőrsejteket.
 • A hosszabbító csövek extra hozzáférést nyújthatnak a mennyezeti pókhálók vagy a hosszú lépcsősorok takarításához.

A robotporszívó

A robotporszívók kicsi, automatikus porszívók, amelyek emberi közreműködés nélkül takarítanak, egyes modellek okoseszközök is egyben, telefonról, vagy tabletről vezérelhetők akár távolról is, egy kompatibilis alkalmazáson keresztül. Leginkább kisebb alapterületű, hidegburkolatú padlóval rendelkező otthonok takarításában vehetjük hasznukat, feltéve, ha nincs túl sok beugró, sarok, hasadék a lakásban, mert ezekkel nem igen tudnak megbirkózni.

Bármilyen porszívót is válasszunk, vásárláskor kössük meg a kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződést, melyekkel a javítás és karbantartás, valamint a szervizköltségeket takaríthatjuk meg.