Hogyan működik az indukciós főzőlap?

/ október 14, 2020/ Oktató, Tanácsadás

A tűz idővel már nemcsak a fényt és a meleget szolgáltatta, nemcsak a ragadozókat tartotta távol, de egy igazi őskori találmányt, a sütés-főzést is megalapozta. A sütés-főzés, azaz az étel feldolgozás a könnyebb emészthetőség kedvéért, a baktériumok elpusztításának igénye mit sem változott az eltelt több ezer év alatt. Csupán a felhasznált technológia változik, a végeredmény ugyanaz: a biztonságos, tápláló és ízletes étel. Napjainkra azonban a főzés technológiája eljutott egy olyan szintre, ahol már nem elég azt tudni, hogy milyen hozzávalók és receptúra, valamint metódusok szükségesek az ételkészítéshez. Azt is tudnunk kell, hogyan működnek a különböző tűzhelyek. Cikkünkben ezúttal az egyik legfejlettebb technológia, az indukciós főzőlap tulajdonságait vesszük górcső alá.

Az indukciós főzőlap a mai ismert leggyorsabb és leghatékonyabb, és egyben legbiztonságosabb főzési technológia.

Mi az indukció?

Mielőtt rátérünk az indukciós főzőlap ismertetésére, röviden vázoljuk az indukció lényegét. Valójában a kifejezés az elektromágneses indukció rövidítése. Dióhéjban az indukció azt jelenti, hogy mágnesességgel állítunk elő elektromos áramot. Ez abból az egyszerű tényből fakad, hogy az elektromosság és a mágnesesség ugyanazon jelenség, az elektromágnesesség két különböző aspektusa.

Az indukciós főzőlap

A könnyen tisztítható edzett üvegből készült indukciós főzőlap nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a kerámia főzőlap. Fontos tudni azonban, hogy az indukciós főzőlap kizárólag mágnesezhető fém, leginkább vasalapú edényekkel működik csak. Mivel az igény is növekszik az indukció, mint új főzéstechnológia használatára, újabban már feltüntetik az edényeken, hogy alkalmasak-e indukciós főzőlapon való használatra.

Az indukciós főzőlap tekerccsel ellátott edzett üvegfelülete elektromágnesként működik.

Mivel igen kifinomult a technológia és ennek megfelelően nagyobb befektetést is hoz magával, az indukciós főzőlap egyidejűleg vásárlói gondoskodást is igényel a részünkről, melynek kiterjesztett garancia és baleseti garancia formájában tehetünk eleget.

Hogyan működik az indukciós főzőlap?

Az indukciós főzőlap dióhéjban egy olyan elektromágnes, amit főzésre használunk.

 • Az üveg főzőlapon belül van egy elektronikus vezérlésű tekercs.
 • Az áramellátás beindításakor villamos energia áramlik át a tekercsen, amely mágneses teret hoz létre körülötte és közvetlenül fölötte.
 • Az indukció a főzőedényeket változtatja minitűzhelyekké: magában az edényben hozza létre a hőenergiát, ahelyett, hogy kívülről kéne azt melegíteni.
 • Az edény és az indukciós főzőlap kölcsönhatásának az eredményeként vagyunk képesek főzni az indukció segítségével.

Egy kis fizika az indukciós főzőlap megértéséhez

Míg az egyszerű egyenáram – amely mindig ugyanabban az irányban folyik – állandó mágneses teret hoz létre, az elektromágnesesség egyik törvénye szerint ingadozó mágnesességet csak a váltakozó áram képes létrehozni. Tehát váltakozó áramot kell használni olyan ingadozó mágneses mező létrehozásához, amely közvetett módon hőt termel.

Az indukciós főzőlap pont ezt teszi: 

 • Folyamatosan változó mágneses teret generál. 
 • Nem termel közvetlenül hőt, akár rá is tehetjük a kezünket, és nem fogunk semmit sem érezni, nem égetjük meg, ellentétben például a villanytűzhellyel. 
 • Kivételt képez az az indukciós főzőlap, amin éppen főzünk, mert az bizony forró, de nem önmagától az, hanem a rajta elhelyezett edény alapjától forrósodik fel.

Az indukciós főzőlapon csakis kompatibilis edénnyel lehet főzni.

Ha kompatibilis főzőedényt állítunk a bekapcsolt indukciós főzőlapra, a főzőlap által létrehozott mágneses mező behatol az edény fémszerkezetébe. Ekkor az ingadozó mágneses mező kezd el ide-oda mozogni az edény alja és oldala között, miközben elektromos áram keletkezik. 

Ez az áram nem azonos azzal, amit hagyományos értelemben elektromos áramként ismerünk. Az ugyanis egy vezeték mentén áramlik. Ez egyfajta örvénylő, kavargó elektromos áram, rengeteg energiával, amit örvényáramnak is hívunk. Miközben a fém kristályszerkezetében kavarog, szétoszlatja az energiáját, melynek következtében az edény felforrósodik és hőenergiáját a benne lévő étel felé továbbítja.

Miért hasznos az indukciós főzőlap?

Míg a szabadtűzön való sütés-főzés leginkább kikapcsolódás és szórakozás célját szolgálja, és azt az igényt, hogy valami emberibb léptékű és hagyományosabb, természetesebb úton állítsuk elő az ételt, addig a modern tűzhelyek legkívánatosabb erénye a gyorsaság és a hatékonyság.

Az indukciós főzés a hagyományos módszerekhez viszonyítva sokkal gyorsabb és biztonságosabb is egyben.

A hagyományos tűzhely használata közben iszonyatos a hőveszteség, ezzel mindenki tisztában van, aki csak egyszer is odaállt a tűzhely mellé nagyüzem, például húsvéti-karácsonyi sütés-főzés idején. Ilyenkor a tűzhely által termelt hő valósággal beteríti nemcsak a konyhát, de kisebb alapterületű otthonokban az egész lakást is akár. Hőveszteség tekintetében a gázüzemű és a villanytűzhely is igen előkelő helyezést ér el, ez utóbbi a főzés után még hosszú percekig ontja magából a forróságot és ez az egyik legnagyobb rizikótényezője is: könnyen balesetet okozhat.

Ezzel szemben az indukciós főzőlap energiahatékonysága a hagyományos főzőlap 71 százalékával szemben 84 százalék, valamint 20-25 százalékkal gyorsabb is egyben.

Az indukciós főzőlap további előnyei

Az indukciós főzőlapot könnyű tisztán tartani.

 • Kényelmesen, gyorsan és biztonságosan tisztán tartható.
 • Beépített időzítője automatikus ki- és bekapcsolást tesz lehetővé.
 • A kompatibilis alkalmazásokkal távolról vezérelhető, akár egy mobiltelefonnal.
 • Nincs nyílt láng, ezért nem tűzveszélyes.

Az indukciós tűzhely egy különleges erénnyel is rendelkezik: csak pár centiméter vastag, ezért bármilyen pultba felszerelhető. Ez pedig kivételes segítséget jelent a mozgásában korlátozott, esetleg kerekesszékes felhasználó számára, aki egy hagyományos magasságú tűzhelyet nehézkesen tud kezelni.