Víztakarékosság a mindennapokban kezdő és haladó szinten

/ október 20, 2020/ Oktató, Tanácsadás

Egy átlagos háztartás rengeteg vizet használ fel csak beltéri használatra. Szerencsére a víztakarékosság számos módon megvalósítható, ami hozzájárulhat a vízszámla és a környezeti terhelés csökkentéséhez. Ha felelősen gondolkodunk, meg kell találnunk az arany középutat, hiszen nem kizárólagosan a vízszámla redukálása a cél. A fenntartható környezet biztosítása jóval nagyobb léptékű távlat, mint a havi rezsiköltség. Cikkünkben egyszerű, hétköznapi módszerek megosztásával szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy mindenki a saját életvitelébe illeszthetően találja meg a megoldást.

A víztakarékosság nemcsak vizet, de energiát is megtakarít a háztartásokban.

Víztakarékosság kezdő szinten

A lista első tippjei egyszerű, alapvető dolgok, amelyeket bárki könnyedén megtehet a ház körül, csak némi környezettudatosságot igényelnek.

Zárjuk el a csapot tisztálkodás és a háztartási munkák végzése közben

Miközben kezet mosunk, mosogatunk, fogat mosunk, borotválkozunk, vagy tusolunk zárjuk el a csapot. Csak ezzel az egyszerű lépéssel több vizet takaríthatunk meg, mint az elsőre gondolnánk.

A mosogatógép rendeltetésszerű használata

A mosogatógép használata a legtöbb esetben fenntarthatóbb, mint a kézmosás! A mosogatógépek kevesebb vizet használnak, mint amikor a család minden tagja, naponta több alkalommal is folyóvíz alatt mos kezet.

Kézmosás, fogmosás közben se folyassuk a csapvizet.

 • A mosogatógépet mindig teljes terheléssel indítsuk be, ne félig bepakolva.
 • Az ehhez szükséges lehető legrövidebb ciklust válasszuk.
 • Ha nem szükséges, ne végezzünk előöblítést.

A víztakarékosság jegyében minden esetben optimalizáljuk a mosógép betöltését, ne indítsuk el félig bepakolva.

Rövid mosógép programokat válasszunk

 • A mosogatógéphez hasonlóan használjuk a rövid ciklusokat.
 • Ha a ruhák szennyezettségi foka megengedi, a 30-40°C fokos mosásprogramot válasszuk, főzőprogramot csakis akkor, ha feltétlenül szükséges.
 • Ne használjunk a szükségesnél több öblítő programot.
 • Ne terheljük túl a mosógép dobot, és használjunk megfelelő mennyiségű és nem több! mosószert és öblítőt.
 • Ha szükséges végezzünk el kézi folteltávolítást a makacs szennyeződéseken, beleértve a gallérokat, mandzsettákat, zoknikat is. Ez talán több időt vesz igénybe, de hosszú távon megéri.

Csak akkor mossunk, ha tényleg szükséges

Míg a tornaruhákat, az edzőruhát, a fehérneműt, zoknit és minden olyan ruhát, ami összegyűjti az izzadtságot valóban minden viselés után ki kell mosni, addig például a kardigánokat, farmereket nem szükséges mindaddig, amíg nem szennyeződik.

A mosógép rendeltetésszerű használata alapvetően is a víztakarékosság egyik leghatékonyabb módja.

Változtassunk a tusolási szokásainkon

A közhiedelemmel ellentétben, a tusolás egyáltalán nem víztakarékos. Egy átlagos gyors tusolás 10-15 perc, és minimum 16 liter vizet fogyasztunk el közben. Ez nem tűnik soknak, de ha a család minden tagja ugyanennyit fogyaszt személyenként, vagy hosszabb ideig tusol, esetleg reggel és este is tusol, kiszámolható, hogy akár 90-120 liter víz is elmehet egy nap, csakis tusolásra.

 • Tusolás szakaszai között zárjuk el a csapot, nem szükséges folyatni a vizet, amíg a tusfürdőt, vagy a szappant használjuk.
 • Ugyanez hatványozottan érvényes a hajmosás szakaszaira (előmosás, mosás, hajápolás, hajpakolás).

A napi tisztálkodás során redukáljuk az elhasznált víz mennyiségét.

Hideg vizet a hűtőszekrényből, ne a csapból vegyünk

Annyira egyszerű megoldás, hogy eszünkbe sem jut, pedig sokkal takarékosabb megoldás a hűtőben tárolt palackból hidegvízhez jutni, mint addig engedni a vizet a csapból, amíg az ízlésünk szerinti hőmérsékletet el nem éri. 

 • Főleg nyáron gondoljunk erre, amikor amúgy is nagyobb a vízfogyasztásunk mértéke. 
 • Így mindig van elég hideg innivaló víz, és nem kell akár napi több litert a lefolyóba engedni, elpocsékolni.

Optimalizáljuk a főzővíz mennyiségét

 • Inkább pároljuk a zöldségeket, mint főzzük. Ez nem csak víztakarékos megoldás, de sokkal egészségesebb is, hiszen a párolás kíméletesebb, több vitamin marad a zöldségekben és a rostanyagok sem sérülnek olyan mértékben, mintha lobogó vízben forralnánk.
 • Igen praktikus megoldás – ha a menüben zöldség és tészta, vagy rizs is szerepel – hogy a főzővíz fölött a kiáramló forró gőzben pároljuk meg a zöldségeket, plusz víz és energia elhasználása nélkül.
 • A tészta, krumpli és rizs főzővíze keményítőt tartalmaz, ezért alkalmas a főzelékek, szószok besűrítésére is.

Víztakarékosság haladó szinten

A következő, haladó szint már komplexebb, és a háztartási eszközök átalakítását is igényli, ám még több vizet takaríthatunk meg.

Víztakarékos alkatrészek használata

A csapfejekre illeszthető szűrők, valamint speciális csap- és tusolófejek jelentősen csökkentik a kézmosás, mosogatás, zuhanyozás közben elhasznált víz mennyiségét, pusztán azzal, hogy kevesebb vizet engednek át. Így alkalmanként több liter vizet is megtakaríthatunk a használatukkal.

Szüntessük meg a vízszivárgást

A csepegő csapok naponta többliter vizet pocsékolnak el, javításukkal megtakaríthatjuk ezt a vízmennyiséget is. Ha percenként csak 60 csepp víz szivárog el, azzal éves szinten 2300 liter tiszta víz tűnik el a csatornában.

A vécétartály cseréje

A régebbi vécétartályok akár 3-7 liter vizet is elhasználnak öblítésenként. A modern, nagy hatásfokkal öblítő tartályok ezzel szemben 1-3 literrel is képesek leöblíteni a vécét, használatukkal tehát megvalósulhat a víztakarékosság.

Energia- és víztakarékos háztartási nagygépek használata

Minden háztartásban elérkezik az a perc, amikor le kell cserélni a korábbi modelleket.

 • Ilyenkor A, vagy A plusz energiaosztályú nagygépeket vásároljunk a víztakarékosság érdekében.
 • Győződjünk meg, hogy a kiszemelt készülék rendelkezik-e szervizhálózattal és cserealkatrész-parkkal Magyarországon.

Pro tippek a víztakarékos háztartás optimalizálásához

Kössünk kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződést az újonnan vásárolt gépekre, valamint a régi gép gyári jótállásának lejárta előtt minimum 60 nappal.

 • Így, ha esetlegesen elromlik a készülék, az alapjáraton költséges szervizfeltételek vagy cserealkatrészek nem sodornak bele egy új gép megvásárlásába. 
 • A vásárlói gondoskodással sokkal kedvezőbbek a kilátásaink, akár teljesen ingyen is megúszhatjuk a javítást.
 • Csak akkor vásároljunk új készüléket, ha a régi már valóban nem javítható, csak egy új, szebb, csillogóbb modell kedvéért ne küldjük a szeméttelepre a még működő, jó hatásfokkal dolgozó háztartási gépeket.