Mi a teendő, ha vírusos az okostelefon? – 1. rész

/ október 26, 2020/ Tanácsadás

Okostelefon nélkül létezni szinte lehetetlenség, főként, ha városi életmódot folytatunk. Az okostelefonnak természetesen nem kell uralnia életünk minden pillanatát, de fontos, hogy a legoptimálisabban működjön. Egy hétköznapi hackertámadás, vagy felelőtlen letöltés is megkeserítheti az életünket, egy véletlen, vagy meggondolatlan gombnyomással lehúzhatunk egy zsarolóvírust, vagy trójait a telefonra. És az sem biztos, hogy időben észrevesszük! Nézzük meg hát, hogy milyen hétköznapi és észlelhető jeleket hagynak az okostelefonon a kártevő programok.

Az okostelefon kiemelt célpontja a hackereknek, mert a leghasználtabb okoseszköz, amin ráadásul általában nincs kártevő-irtó szoftver.

Miért pont az okostelefon a kiberbűnözők célpontja?

A mobiltelefon, okostelefon a modern generáció alapértelmezett eszköze, és sokak számára munkaeszköz is egyben. A kiberbűnözők a rosszindulatú programjaik célpontjául mindig azt a platformot választják, ahol a lehető legtöbb ember célozható meg, ez pedig jelenleg az okostelefon.

Az is a kiberbűnözők malmára hajtja a vizet, hogy a legtöbben semmilyen vírusirtót, vagy antimaleware szoftvert nem tartunk az okostelefonon, mellőzzük a rendszeres karbantartást, a vásárlói gondoskodásról nem is beszélve.

Pedig sokkal egyszerűbb a megelőzés jegyében:

A fertőződésnek különböző jelei vannak, melyeket nem árt feltérképeznünk, hiszen még a legfifikásabb vírus is idővel felismerhető jeleket hagy maga után.

Milyen vírus települhet az okostelefon operációs rendszerébe?

A vírus egy általános kifejezés a rosszindulatú programokra, amolyan gyűjtőnév.

A vírus az egyik válfaja azoknak a kártevő, rosszindulatú programoknak, amiknek az okostelefon áldozatul eshet.

Maga a kártevő lehet:

 • Böngészőeltérítő: átveszi az irányítást a böngésző beállításai felett, és manipulálja őket a kétes tartalom népszerűsítése érdekében.
 • Adware: rosszindulatú linkeket tartalmazó hirdetésekkel bombázza a telefont.
 • Spyware: a felhasználó tevékenységeit kíséri figyelemmel, és adatokat gyűjt.
 • Trójai: az alapvető alkalmazásokba épül be.
 • Ransomware: titkosítja az okostelefon adatait, hogy a  kártevőkibocsátója váltságdíjat követelhessen azokért.

Végeredményben bármelyik kártevő is fertőzte meg a telefont, minden esetben lépéseket kell tenni az eltávolítása, és az okostelefon feletti uralom visszaszerzése érdekében.

Honnan tudható, hogy megfertőződött az okostelefon?

Ha már a viktoriánus korszakban is lettek volna okostelefonok, a kiberbűnözők talán üdvözlőkártyát küldenek a számunkra, amelyben udvariasan bemutatkoznak és közlik a szándékaikat. Ez a merőben steampunk elképzelés nyilván elég messze áll a valóságtól, bár nem feltétlenül fikció.

A kártevők, ha üdvözlőkártyát nem is küldenek, jeleket hagynak maguk után, csak tudni kell olvasni ezekből a jelekből. A rosszindulatú program ugyanis hozzáfér a könyvtárakhoz, galériához, névjegytárhoz, e-mail fiókhoz.

A rosszindulatú programok sokszor egy e-mailen kerezstül jutnak a telefon operációs rendszerébe.

Gyakori lemaradás, laggolás

 • Normális körülmények között is előfordulhat, hogy a telefon lemarad mögöttünk – például már régen beírtuk a keresőbe a szavakat, de még csak az első pár betűt vette be a szövegdoboz. 
 • Ez attól is előfordulhat, hogy nem töröltünk felesleges duplikátumokat és tele van a tárhely, vagy régen nem frissítettük az oprendszert és az alkalmazásokat. 
 • Ha azonban ezek az esetek nem állnak fent, mégis túl gyakran marad le a telefon, akkor gyanakodhatunk arra, hogy egy rosszindulatú program használja a telefon erőforrásait, ami késést okoz.

Gyorsabban lemerül az akkumulátor

 • Ez is előfordulhat normális körülmények között, például, ha több alkalmazást is egyszerre használunk, például zenét hallgatunk, játszunk, és még az e-book olvasó, vagy a böngésző is nyitva maradt.
 • Mégis, a rosszindulatú programok támadásának legmarkánsabb jele, ha rendellenesen gyorsan lemerül az akkumulátor, mert egy rejtett alkalmazás folyamatosan használja az erőforrásokat.

Ismeretlen alkalmazások megjelenése

 • Ha olyan applikációval találkozunk, aminek nem emlékszünk a telepítésére, akkor joggal gyanakodhatunk vírustámadásra.

Megnövekedett adatforgalom

 • A telefon adatfelhasználásának ellenőrzése során, ha hirtelen felfutást észlelünk, főleg, ha általunk ismeretlen alkalmazásból, az egyértelműen utal egy kémprogram jelenlétére.

Pop-up hirdetések

Az egyre gyakoribb popup ablakok is azt jelezhetik, hogy az okostelefon fertőződött.

 • A felugró ablakok nem szokatlanok, de ha a böngésző bezárás után is megjelennek, akkor kártevővel állunk szemben.

Megnövekedett telefonszámla

 • Egyes rosszindulatú programok spam üzeneteket küldenek a telefonunkról a névjegytárunkban szereplő személyek számára a nevünkben, ez jelenthet akár napi többszáz üzenetet is.
 • Gondoljuk át, hogy volt-e valamilyen ok, esemény, évforduló, születésnap, bármi, ami miatt a szokásásonál többet telefonáltunk. ha nem találunk ilyet, akkor nagy valószínűséggel egy kártevőnek „köszönhetjük” a megnövekedett számlát.

Túlmelegedett okostelefon

 • Az együtt futó alkalmazások, főként a videók és játékok együttes futtatása okozhat túlmelegedést normális esetben is.
 • Ha azonban akkor is túlmelegszik a készülék, ha egyáltalán nem terheltük túl az erőforrásokat, gyanakodhatunk olyan háttérben futó alkalmazásokra, melyeket nem mi, hanem a kártevő indított el.

Gyakori rendszerösszeomlás

 • Ha egy alkalmazás rendszeresen összeomlik, vagy nem frissül, általában fertőzés jelenlétére utal.

Cikkünk következő részében pontról pontra átvesszük a kártevők manuális eltávolításának módszerét.