Az okostelefon, mint csírahordozó mobileszköz

/ október 30, 2020/ Oktató

A személyi higiénia különösen felértékelődött napjainkban. Valószínűleg soha annyi kézfertőtlenítő nem volt még napi szinten használatban, mint manapság. Flakon, tubus, vagy kendő minden táskában egy-egy, a kabátzsebben, az íróasztalon, az autóban is egy, vagy éppen a neszeszert visszük mindenhova magunkkal, amiben persze kézápoló is van, hiszen a bőrt igénybe veszi a szokottnál gyakoribb kézmosás és kézfertőtlenítés. Mindennek az igyekezetnek azonban akkor van igazán értelme, ha azokat az eszközeinket is tisztán tartjuk és rendszeresen fertőtlenítjük, amiket napi szinten és gyakran használunk. Ezen eszközök közül is kiemelkedik a használatának gyakorisága és sokrétűsége miatt az okostelefon. Hiába a gondosan fertőtlenített kéz, ha az okostelefon nincs rendszeresen tisztítva és fertőtlenítve, hiszen a vírusok hordozójaként funkcionál. Nézzük meg hát miért is fontos tisztántartani és fertőtleníteni az okostelefont!

Az okostelefon rendszeres tisztítása és fertőtlenítése a kórokozók terjedésének megállítását szolgálja.

Miért szükséges az okostelefon fertőtlenítése?

Ha már a gondolatától is irtózunk annak, hogy megfogjunk egy maszatos kapaszkodót a metrón, megnyomjunk a liftben egy gombot, mert hát ki tudja milyen kezek tapogatták össze előttünk, akkor gondoljuk át, hogy az okostelefont hányszor tesszük le olyan helyre, amit előttünk mások használtak. Ettek, dolgoztak, ültek rajta.

Amíg abban biztosak lehetünk, hogy a saját kezünk és ruházatunk tiszta, addig mások személyi higiéniája felől már nem lehetünk bizonyosak. Ahogy abban sem, hogy a környezetünk eszközeit, felületeit az azokért felelős személyek valóban előírásszerűen tisztítják és fertőtlenítik. Ezek felett nincs kontrollunk. 

Ami felett viszont van, az a saját életünk és annak használati tárgyai. Az okostelefonnak és egyéb hordozható okoseszközeinknek legalább akkora szükségük van a rendszeres tisztításra, mint az informatikai karbantartásra és a vásárlói gondoskodásra.

Minden alkalommal ugyanis, amikor felvesszük a telefont és a fülünkhöz, arcunkhoz emeljük, egyben növeljük a fertőződés kockázatát és ez különösen most, a koronavírus-pandémia idején nem megengedhető rizikó.

Mennyire piszkos egy átlagos telefon?

Egy a Germs folyóiratban közzétett tanulmány tinédzserek tulajdonában lévő telefonokat vizsgált, melynek során megállapították, hogy:

  • Az érintőképernyőn számos vírus- és baktériumtörzs található,
  • Köztük is kiemelkedő az Enterococcus coli, a Staphylococcus aureus telepek és különböző streptococcus baktériumtörzsek száma.

Dr. Charles Gerba, Ph.D., az Arizonai Egyetem Környezettudományi Tanszékének epidemiológia és biostatisztika professzora szerint:

 „A legtöbb influenzavírus néhány órától akár kilenc napig is életben maradhat, a hőmérséklettől és a relatív páratartalomtól függően.”

Az okostelefon felelős használatával és a személyi higiéniával sokat tehetünk a fertőzések számának csökkentéséért.

Dr.Gerba saját kutatásai alapján úgy gondolja, hogy a vírusok és baktériumok átkerülhetnek a telefonról a kézre, majd vissza az otthonunk és az iroda felületeire, például kilincsre, billentyűzetre, széktámlára, kávésbögrére, egyszóval bárhova. Az okostelefon egyfajta csírahordozó eszközként működik ebben az esetben.

Milyen gyakran szükséges az okostelefon tisztítása és fertőtlenítése?

A járványügyi szakértők szerint az okostelefont minimum hetente egyszer le kell fertőtleníteni, normál esetben.  

A CDC – az atlantai járványügyi központ (USA) – javaslata szerint az érintésnek gyakran kitett felületeket rendszeresen, akár naponta többször is fertőtleníteni kell. Az okostelefont is, ha tényleg mindenhol használjuk, függetlenül a körülményektől.

A Reuters jelentése szerint az USA Országos Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének új kutatásai arra utalnak, hogy a műanyag és a rozsdamentes acél felületeken életképes koronavírus három nap elteltével is kimutatható volt, míg a karton 24 óránál hosszabb ideig nem tartalmazott élő részecskéket.

Az oksotelefon tisztításához és fertőtlenítéséhez mikroszálas kendőre és speciális tisztítófolyadékra van szükség.

Az okostelefon tisztításához szükséges eszközök:

  • mikroszálas törlőkendők, minimum két darab,
  • képernyőtisztító hasáb,
  • speciális fertőtlenítő folyadék vagy spray,
  • a telefontok és egyéb kiegészítők tisztításához használhatunk általános tisztítószereket is kivéve a maró és/vagy fehérítő hatású anyagokat és szemcsés súrolószereket.

A fertőtlenítést minden esetben előzze meg a fizikai tisztítás! Ehhez használjunk mikroszálas törlőkendőt.

Hogyan védekezhetünk a kórokozók terjedése ellen?

Természetesen a személyi és környezeti higiéniával, azaz: 

  • Rendszeres és alapos takarítással, az eszközeink, beleértve az okostelefon, laptop, tablet és okosóra tisztántartásával.
  • A hordozható okoseszközök felelős és körültekintő használatával, például a vécére ne vigyük magunkkal a mobilt!

Az okostelefon mint csírahordozó kiemelt kockázatot jelent, főleg, ha olyan környezetben is használjuk, ahol magas a fertőződés kockázata.

Konklúzió

Az, hogy pandémia fejlődhetett ki a SARS-CoV-2 vírusból, a személyi és környezeti higiéniánk hiányosságairól is tanúbizonyságot tesz. Abba az illúzióba ringattuk magunkat, hogy az igazán nagy járványok csak olyan, jellemzően fejletlen országokban alakulhatnak ki, ahol finoman szólva is erős hiányosságokkal küzd a települések infrastruktúrája. A fejlett, nyugati típusú társadalmakban korábban sosem látott kényelemben és biztonságban élünk, éppen csak arról feledkeztünk meg, hogy mikor és miért is kell kezet mosni, és hogy a saját környezetünk tisztasága kizárólag a mi felelősségünk.

Az okostelefon rendszeres tisztítása és fertőtlenítése tehát az influenzaszezon közeledtével rendkívül fontos.