Karácsonyi timeline, 2020

/ november 20, 2020/ Tanácsadás

Ha van valami, amit megtehetünk magunkért és a békés karácsonyért, akkor 2020-ban a profi időgazdálkodás legyen az. Az eleve rossz közhangulat robbanásveszélyes közeggé változtatta a boltokat és bevásárlóközpontokat, de még a sarki kisbolt és a piac családias, otthonos légköre is feszültebb, mint eddig bármikor. Szükségünk van a karácsony igazi hangulatára és értelmére, hiszen pont most kell, hogy megerősítsük magunkat és egymást mindannak fontosságában, ami összefűz minket. Nézzük hát, hogyan segíthet a profi timeline úgy, hogy közben az ünnep hangulata sem sikkad el a karácsonyfa-állítás és az ünnepi menü elkészítése között félúton a stresszben, hajszában.

A karácsonyi készülődéshez állítsunk össze egy profi timeline-t, és tartsuk be az idővonalon meghatározott teendőket.

Timeline#1 A karácsonyi előkészületek

Változtassunk a korábbi tendenciákon, hackeljük meg a karácsonyi előkészületeket!

Az ajándékvásárlás

Kitolhatjuk egész évre akár, de ha ez a gondolat túlságosan távol áll tőlünk, akkor legalább az október-novemberi szezont szánjuk rá. A Black Friday-jel kalkulálva, valószínűleg sokkal nagyobb megtakarítással számolhatunk, mintha szigorúan a decemberi időszakra tartogatnánk az ajándékvásárlást.

A karácsonyi timeline egyik legfontosabb része, hogy mindenről írjunk listát az ajándékoktól kezdve a beszerzésen át a menün kerezstül a fenyőfa beszerzéséig.

Arról se feledkezzünk meg, hogy ha személyesen járunk utána mindennek, a kijárási korlátozással is számolni kell. Online viszont nemcsak a beszerzést tudjuk elintézni, hanem a vásárlói gondoskodást is.

A karácsonyi menü megtervezése

Szintén novemberi programpont, főleg, ha valami újjal készülünk:

 • Időben beruházhatunk azokra az új eszközökre, amikre szükségünk lehet, a habszifontól, muffin sütőformáktól kezdve a grillen keresztül az indukciós tűzhelyünkhöz passzoló új főző edényekig.
 • Ha kipróbáljuk a menüt, pontosan tudni fogjuk, hogy mi mennyi időt vesz igénybe.
 • Ha különleges hozzávalókat kívánnak az ételek, akkor derítsük fel, hogy hol és hogyan szerezhetjük be azokat, majd rendeljük meg online. Így nem kell érte személyesen elmenni, viszont még a nagy karácsonyi csomagszállítási szezon előtt megérkezik.
 • A sütemények esetében kiváltképp hasznos ez a tudás, hiszen így pontos „teszteredményeket” kaphatunk arról, hogy mennyi ideig maradnak frissek a sütis dobozban.
 • És nem utolsósorban, ha a meglepetés menü valamelyik része nem ízlik a családnak, nem az utolsó pillanatban, a karácsonyi vacsora felett kell kínosan feszengenünk.

A karácsony fénybe öltözve szép

Szintén a november az időszaka az elektromos díszek és fények ellenőrzésének:

 • Lehet, hogy korábban ez decemberi programpont volt a karácsonyi timeline-on, de tekintettel arra, hogy idén a nehezített pálya korlátozza a pótégők, kábelek, kül- és beltéri díszek, LED-sorok beszerzését, inkább előbb, mint későn kapjunk észbe.

Timeline#2: A decemberi készletfelmérés és beszerzés

 • Készítsünk listát az alapvető élelmiszerekről, tartós élelmiszerekről, nyersanyagokról, alapanyagokról, hozzávalókról, és priorizáljuk ezek beszerzésének sorrendjét, helyét és időpontját, kalkulálva a csomagszállítással is.

A csomagolóanyagok beszerzése és az ajándékok becsomagolása ne az utolsó pont legyen a karácsonyi timeline-on.

 • Ha nem csomagoltatjuk be az ajándékokat, akkor ideje ennek is nekilátni, mielőtt eltűnik a boltok polcairól az alkalomhoz illő csomagolóanyag és ajándéktasak, illetve
 • Számoljunk azzal is, hogy ez nem kevés időt vesz igénybe, és ha valakinek még be kell szerezni valamit, az ne az utolsó pillanatban derüljön ki.
 • Az adventi koszorú és a naptár elkészítése sem várathat tovább magára.

Timeline#3: Karácsony előtt egy héttel

Ha eddig még nem tettük, most jött el az idő a karácsony előtti néhány nap és a Szenteste megszervezésére:

 • Haladjunk időben visszafelé a tennivalókkal, és jegyezzünk fel mindent a tálalástól az ajándékozáson, gyertyagyújtáson keresztül a karácsonyfa-állításon át a burgonyahámozásig.
 • Az ételek esetében a főzési idő mellé a pihentetéssel is számoljunk, főleg, ha kelt tésztából készítünk süteményt készítünk, vagy pácolni kell a húst sütés előtt.
 • Az aprósüteményeket már napokkal korábban elkészíthetjük, hiszen a jól lezárt süteményes dobozokban akár egy hétig is elállnak a sós és édes teakekszek és a mézeskalácsnak sem árt meg 2-3 napnyi pihenés.

Végül, de nem utolsósorban: szerezzük be a karácsonyfát:

A fenyőfa beszerzésével ne várjunk túl sokáig, mert elfogynak a szép, formás darabok.

 • Ha a dézsás változat mellett döntünk, akkor keressük meg a későbbi helyét a kertben, hogy ne kelljen kapkodni Vízkeresztkor.
 • Ha élő, de nem gyökeres fa mellett döntünk, akkor is hagyjunk magunknak időt a szemlére,
 • és találjuk ki hol fogjuk tárolni díszítésig.

Timeline#4: A karácsony előtti napok izgalma

December 22

 • A friss zöldségekért, gyümölcsökért most már elmehetünk a piacra személyesen. Persze még jobb, ha még november végén, december elején online megrendeltük a kistermelőtől és erre a napra kérjük a házhozszállítást.
 • Legkésőbb ezen a napon csináljunk helyet és rendet, hogy a szokásosnál nagyobb mennyiségű friss élelmiszert egészséges és biztonságos körülmények között tudjuk tárolni:
  • a hűtőszekrényben,
  • kamra és szekrénypolcokon.

December 23

A karácsony talán legstresszesebb időszaka ez a nap. Ha viszont az előkészületekkel és a timeline követésével rendben haladtunk, akkor ezen a napon sokkal kevesebb munka vár ránk, mint korábban.

Pácoljuk be a húst, ha szükséges, és szintén lesüthetünk pár tepsi süteményt, így másnap már tényleg csak azokkal az ételekkel kell bíbelődni, amiket frissen kell tálalni.

Ezen a napon felállíthatjuk a karácsonyfát is:

 • Nem ördögtől való az sem, ha átvesszük az angolszász szokást és már december első hetében karácsonyfát állítunk. A gyerekek számára is örömöt jelent, másrészt ezzel a szép gesztussal megtanulhatják, hogy a várakozásnak is megvan a maga értéke. Ami pedig minket illet, legalább ezt a pontot kipipálhatjuk a timeline-on.
 • Sokan nem akarják megtörni a karácsony hagyományát, ugyanakkor elgondolkodhatunk egy új családi hagyomány teremtésén.
  • Például, azzal, hogy korábban állítunk fát, hogy bevonjuk a gyerekeket a díszítésbe.
  • Ott, ahol a karácsonyfa is a misztikum, a varázslat része, legalább az otthoni dekorációk elkészítését és kihelyezését hagyjuk a gyerekekre, hogy ők is kivehessék a részüket a hangulat megteremtéséből.

Timeline#5: A nagy nap

Ha mindennel jól számoltunk, erre a napra már csak a karácsonyi vacsora elkészítése maradt. Ezt sem kell azonban egyedül végig csinálnunk, amíg a többiek a nappaliban játszanak, és Kevint nézik a tévében.

A karácsonyi, közös, családi vacsora megkoronázza az ünnepet.

Hiszen, hogy máshogy vezethetnénk be a gyerekeket egy komoly hagyomány tiszteletének megőrzésébe, mint azzal, ha megtanítjuk nekik az egyik legfontosabb dolgot, függetlenül attól, hogy tartjuk-e az egyházi hagyományokat, vagy sem.

Minden előkészület és tett a timeline felállításától és a listáktól a bevásárláson át az ajándékozásig ehhez a ponthoz vezetett. A családtagokat összefűző szeretetet jelképezi ezt az este.