Vásároljunk okosan 5 lépésben az internet segítségével

/ november 27, 2020/ Tanácsadás

Az online vásárlás az ezévi pandémiától felerősítve egyre inkább szokássá válik. Az online vásárlás gyakorisága azonban még nem jelent vásárlói tudatosságot. Könnyen befolyásolhat minket egy hamis vagy rosszindulatú véleményezés a kiszemelt bolt vagy vállalkozás közösségi oldalán. A kiadások kordában tartásához azonban nem elég bekövetni a kiszemelt boltok közösségi oldalát, és mások véleményére alapozva eldönteni, hogy a kínálat és az árfekvés megfelel-e az igényeinknek. Nézzük hát, milyen trükköket vethetünk be annak érdekében, hogy az internet, mint piac valóban az érdekeinket – és megelégedésünket – szolgálja.

Az internet felkínálja a lehetőséget arra, hogyan vásároljunk okosan.

Vásároljunk okosan #0

A nulladik lépés még a vásárlás előtt, hogy utánanézünk a kiszemelt termék gyártói garanciájának, szerviz lehetőségeinek, valamint hogy kalkulálunk, a kiterjesztett garancia és a baleseti garancia szerződés megkötésével is. Ugyanez persze érvényes akkor is, ha a már meglévő eszközeink élettartamát szeretnénk meghosszabbítani.

Vásároljunk okosan #1 – Ne dőljünk be a csillagoknak

A közösségi oldalakon vagy a webshopokban a szöveges véleményezésre ritkán szakítanak időt az emberek, gyakrabban elégszenek meg azzal, ha dobnak néhány csillagot. Ebből is kitűnik, hogy az online vásárlás elsődleges oka a kényelem. Ugyanez a kényelem iránti igény motivál akkor is, ha vásárlás előtt a teljes feltérképezés helyett kizárólag más vásárlók értékítéletére hagyatkozunk.

Igen ám, de mi van akkor, ha ezek a vélemények nem igaziak, vagy eleve rosszindulattól fűtöttek?

Kimberly Palmer, a NerdWallet pénzügyi szakértője szerint a véleményezéseket is ésszel kell kezelni. Azok mögött sok esetben úgynevezett fizetett vásárlók vagy fogyasztók állnak, akik az írásos véleményezésért cserébe ingyen terméket kapnak. Ezek az úgynevezett hamis véleményezések, melyek minden esetben pozitívak. 

 • Ha tehát egy termék alatt kizárólag ilyesmit olvashatunk és 
 • az írója teljes mértékben lenyomozhatatlan, 
 • nem rendelkezik releváns, a forgalmazó oldalától független netes lábnyommal, 
 • nagy a valószínűsége, hogy fizetett posztolóval van dolgunk.

A negatív hangú, vagy kifejezetten rosszindulatú, lehúzó véleményezések és „lecsillagozások” mögött pedig – bár ez elviekben etikátlan húzásokkal operáló fekete marketing – a konkurencia embere is állhat akár, nemcsak egy elégedetlen vásárló.

Andrea Woroch fogyasztói megtakarítás-szakértő azt javasolja, hogy a kiegyensúlyozott értékelés érdekében több oldalt is térképezünk fel, hiszen:

 • Máshol is meg fogjuk találni azt a terméket, ami érdekel és
 • máshol is találunk majd róla véleményezéseket. 
 • Ha pedig több oldalon is kutatunk, árnyaltabb, és valószínűleg a igazságnak sokkal inkább megfelelő értékelést kapunk róla.

Kivételt képez persze, ha egy specifikus termékről van szó, aminek kizárólagos gyártója és forgalmazója a kiszemelt weboldal. Ilyenkor érdemes felhívni a gyártót/forgalmazót és személyesen feltenni a kérdéseinket.

Vásároljunk okosan #2 – Használjunk böngésző-bővítményeket

Ugyanazon termék ára eltérő lehet attól függően, hogy melyik kiskereskedő oldalán találunk rá. Az árösszehasonlítás tehát alapértelmezett beállítás kell hogy legyen, mielőtt kosárba teszünk bármit is. Ahhoz, hogy az árak összehasonlítását lássuk, még csak nem is kell elugrani a forgalmazók oldalára, vagy árösszehasonlító oldalakat használni. 

 • Az InvisibleHand Chrome böngésző-bővítmény, ingyenes, könnyen hozzáférhető lehetőséget ad egy kiszemelt termék árainak összehasonlítására, és egy pop-up ablakban tudomásunkra adja, ha azt egy másik forgalmazó kedvezőbb áron teszi közzé.

Az áru és á-rösszehasonlító böngészőbővítmények szintén alkalmasak arra, hogy megtanítsanak okosan vásárolni.

Térképezzük hát fel a böngésző-bővítmények nyújtotta lehetőségeket, ám azt azért ne felejtsük el, hogy a működésüket nagyban befolyásolja, hogy milyen webshopokkal, online piacterekkel kompatibilisek. Csak ezekről a helyekről gyűjtik össze ugyanis az adatokat, a sarki fűszerestől nagy valószínűséggel nem. Hacsak nem áll vele szerződésben.

Érdemes több bővítményt is telepíteni, majd a gyakorlatban megítélni, hogy melyiknek van több, nagyobb haszna és a többit törölni.

Vásároljunk okosan #3 – Szerezzük vissza a pénzünk egy részét

Az online vásárlás egyik előnye a készpénz-visszatérítés lehetősége. A Rakuten böngésző-bővítményt pont erre találták ki. Egyes webshopok és online piacterek ugyanis úgy jutalmazzák a vásárlást, főleg a rendszeresen visszatérő vásárlókat, hogy készpénz-visszatérítést alkalmaznak a vásárlásokból. Persze azt, hogy ez nálunk működik-e, és ha igen, milyen platformokon, azt mindenkinek magának kell ellenőriznie az általa preferált webshopokkal, online piacterekkel.

Vásároljunk okosan #4 – Kupon vadászat

Érdemes az általunk preferált webshopok és online piacterek, kézművesek, és egyéb kisvállalkozók közösségi oldalait bekövetni, valamint feliratkozni a hírlevelekre. Itt ugyanis kuponkódokhoz és promóciós kódokhoz juthatunk hozzá, amelyek kedvezményes vásárlásra adnak lehetőséget. 

A kuponvadászathoz is használhatunk hasznos böngésző-bővítményeket, mint például a Honey, a Coupon Sherpa, vagy CouponCause.

Amikor az interneten vásárolunk, okosan döntünk, ha igénybe vesszük a kuponok kínálta lehetőségeket.

A kuponkód vadászatnak egy hozzáadott értéke is van. Némely webshopok, szolgáltatók nemcsak a megtakarításban segítenek, de a megtakarítást jótékonysági szervezetek, alapítványok számára adományozzák. Így a vásárlásainkkal támogathatunk számunkra fontos kezdeményezéseket is.

Vásároljunk okosan #5 – Időzített vásárlás

A tudatos vásárló okosan vásárol, ennek egyik ismérve, hogy nem sodródik impulzusvásárlásba, sőt, időzítve vásárol.

Stratégiai és költségvetési szempontból sem mindegy, hogy mit és mikor vásárolunk:

 • A nagyértékű elektronikus eszközök vásárlását célszerű Black Friday és CyberMonday idejére betáblázni.
 • Térképezzük fel, hogy az egyes terméktípusokra hol, melyik banknál kaphatunk kedvezőbb részletfizetési kedvezményt futamidő, kamat és részlet tekintetében.
 • Éljünk az állami támogatás nyújtotta lehetőséggel, például háztartási nagygép vásárláskor vegyük számításba az aktuális Otthon Melege pályázatot.
 • Nézzünk utána a szezonális önkormányzati támogatásoknak is, ha például lakásfelújítást, bővítést, modernizálást tervezünk, hiszen az ehhez szükséges holmik, eszközök beszerzését így nem feltétlenül saját zsebből kell megoldanunk.
 • Használjuk ki a szezonális és idény-akciókban, valamint készlet-kisöprésekben rejlő lehetőséget. Az évszakok változása, az ünnepek és új kollekciók érkezése a mi malmunkra hajtja a vizet. És a pénzt is.

Talán indulat horgad bennünk, ha azt tapasztaljuk, hogy a böngésző adatokat gyűjt rólunk. Még akkor is, ha tudjuk, hogy ez a fajta targetálás hosszú távon az érdekeinket is szolgálja. Ugyanakkor a tudatos vásárlással amellett, hogy pénzt takarítunk meg, a böngésző működését a magunk javára fordíthatjuk: adatokat gyűjthetünk mindarról, ami kedvezőbb áron könnyebbé, egyszerűbbé teszi számunkra az életet.