Egészségtámogató okoseszközök

/ december 8, 2020/ Okoseszközök, Tanácsadás

Az egészséges életmód fenntartásában sokféle tényező játszik szerepet, és nem mindig egyértelmű, hogy a megőrzése érdekében tényleg jó úton járunk-e. A divatdiéták és persze az internet közösségek mindenhatósága korábban sosem látott károkat képes okozni. Az aktivitásmérők, fitneszkarkötők az elmúlt két év legnépszerűbb hordozható okoseszközei, ugyanakkor nem nyújtanak kellő áttekintést az egészségi állapotról. Szerencsére ma már komplex okoseszközök állnak rendelkezésünkre, cikkünk ezekből ad egy kisebb merítést.

Az okoseszközök egészségtámogató, betegségmonitorozást támogató tulajdonságaikkal számos ember életét tehermentesítik.

Vonjunk be kezelőorvost az okoseszközök eredményeinek kiértékelésébe

Alig két évtizeddel ezelőtt a zsírszegény kifejezés volt a hívószó szinte minden divatdiéta esetében, meg is lett az eredménye. Valóban jelentős súlycsökkenést értek el a követői – főleg, ha a low carb étrenddel együtt alkalmazták. Azonban szignifikánsan nőtt az olyan, elmaradott régiókra jellemző hiánybetegségekben szenvedők száma, melyekkel Európában utoljára az ipari forradalom, majd a nagy világégések idején találkoztunk.

A zsírban oldódó vitaminokat ugyanis képtelen volt hasznosítani a szervezet:

  • Súlyos A-, D-, és E-vitamin hiány, és
  • ebből kifolyólag bőrbetegségek, látásromlás, farkasvakság, csontlágyulás, csontritkulás, reflexcsökkenés, izomgyengeség, idegbénulás alakult ki.
  • Hölgyek esetében a vitaminhiányos állapotot súlyosbította, hogy a megfelelő mennyiségű zsírszövet hiányában az elégtelen ösztrogéntermelés a reprodukciós ciklus elmaradását okozta, és konkrétan a fogamzás problémáit eredményezte.

Az öndiagnosztika és „kezelés” igen durva következményekkel járhat, még egy olyan hétköznapi jelenség, mint a karcsúság hajszolása esetében is. Talán egy kalkulátor képes kiszámolni az alapanyagcserét, megállapítani a BMI-számot. A kapott eredményeket dietetikai, diabetológiai, obezitológiai és neuroendokrinológiai háttértudás nélkül elemezni azonban, több mint felelőtlenség. 

Nyilván nem kell minden okoseszköz mellé kezelőorvost állítani, de ha valóban van alapbetegségünk, értesítsük a háziorvosunkat, kezelőorvosunkat az okoseszköz, és a kompatibilis applikációk használatáról. A gyártó és forgalmazó ugyanis csak termék szavatosságot és jótállást vállal – azt is korlátozott ideig – az egészségünkben okozott károkért csak magunkat hibáztathatjuk. Ahogyan a kiterjesztett garancia vagy baleseti garancia megkötése is a saját felelősségünk.

Okoseszközök a mindennapi életvitel támogatásához

Az egész világon súlyos gondot jelent a cukorbetegség és a magas vérnyomás, melyek napi szintű monitorozáshoz is támogatásra lelünk az okoseszközök körében.

Vércukorszint-mérés

Az elhízásnak sajnos egyenes következménye az inzulinrezisztencia, majd a 2-es típusú, úgynevezett nem inzulindependens cukorbetegség. A 2-es típusú diabétesz sajnos progresszív, azaz, ha nem ügyelünk a testsúlyunkra és a szénhidrátbevitelre, akkor inzulinfüggő cukorbetegséggé alakul.

Az iHelath vércukormérő rendszer valódi egészségtámogató okoseszközök egyike.

Az étkezésekhez kötött vércukorszint-mérés tehát az inzulinrezisztensek és cukorbetegek napi szintű monitorozásának alapja. Ebben nyújt támogatást például az iHealth vezeték  nélküli okos vércukormérő rendszer, amit iPhone vagy más okostelefonnal integrálva tudunk használni.

Étkezési profil

Szintén a monitorozásban segít az étkezési profil felállítása, nemcsak cukorbetegek esetében. A korunkra egyre inkább jellemző lisztérzékenység (cöliákia), azaz manapság „divatos” nevén a gluténérzékenység rengeteg embert érint, ahogy számos egyéb ételallergia is. Míg a világ egészséges emésztőrendszerrel és anyagcserével élő tagjai hajlamosak luxushisztiként aposztrofálni az ételallergia jelenséget, és egyesek afféle divatdiétaként tartják az étrendi előírásokat, addig azok, akik valódi ételallergiában szenvednek, minden egyes napot kihívásként élnek meg. Főleg akkor, ha egy étteremben szeretnének étkezni, és/vagy nem, egy, hanem többféle ételallergiában is érintettek.

Az étkezési profil felállításában és az ételek tápanyagösszetételének megállapításában is támogat az okoseszköz

  • A Food Marble a napi étkezések alapján képes megállapítani azt, hogyan is működik az emésztőrendszerünk. Természetesen, ahogy az online, vagy applikáció alapú kalkulátorok, úgy a Food Marble is naplózza az étkezések számát és mennyiségét, valamint makrotápanyag összetételét. Azokkal ellentétben azonban a Food Marble valós időben követi le az anyagcserét, így segítségével valóban felállítható nemcsak az étkezési, de az emésztési profil is, ami egy anyagcsere betegségben, például diabéteszben szenvedő ember számára valódi támogatást jelent.
  • Nem az étkezési profil felállításában, hanem annak követésében nyújt támogatást a Nima hordozható gluténteszter és a TellSpec összetevő-azonosító rendszer. 

A gluténmentes és egyéb mentes ételek előállításának ugyanis nagyon szigorú konyhatechnológiai, élelmiszer-higiéniai követelményei vannak:

  • Nem elég, ha magában az ételben nincs glutén,
  • Olyan konyhában sem szabad főzni, amiben éppen egy másik tűzhelyen glutént tartalmazó ételt főznek, vagy
  • Olyan edényben, olajban sütni, párolni, főzni, amiben előzőleg glutént tartalmazó ételt készítettek.

Egyes kirívó esetekben annyira minimális a tűrőképesség, hogy még egy tisztességesen elmosogatott edény szó szerint mikroszkópikus allergén-maradványa is heves, életveszélyes reakciót válthat ki.

Az étellalergiákkal együtt élők számára érdembeli és hatékony támogatást nyújtanak az okoseszközök.

A Food Marble és a TellSpec kétségtelenül hasznos egészségtámogató okoseszköz, minden ételallergiás ember számára.

Kardiológiai támogatás

A magas vérnyomás önmagában is lehet betegség, de kialakulhat szövődményként, vagy kísérő tünetként is. A hipertóniában szenvedők számára a napi vérnyomásmérés és szükség esetén az EKG vizsgálat fontos, a terápiához nélkülözhetetlen adatokkal szolgál.

  •  Az AliveCor KardiaMobile EKG Monitor annyira kicsi, hogy elfér egy zsebben, és képes valós időben követni a szívritmust, pusztán az ujjunk érintése nyomán. 
  • A Withings Bluetooth-on keresztül iOS és Android rendszerű okostelefonra küldi el a vérnyomás valósidejű adatait. További előnye, hogy ezek az adatok megoszthatók a kezelőorvossal is, így a távoli konzultáció kérdése sem lehet probléma többé.

Az AliveCor a Withings vezeték nélküli vérnyomásmérővel kiegészítve már komplex adatokkal szolgál a kezelőorvosunk számára és nem kell bejárnunk a rendelőbe sem, ami a pandémiás helyzetben több mint előny.