Karácsonykor főszerepben a konyha

/ december 21, 2020/ Tanácsadás

A karácsony valójában egy egész periódus, ami magába foglalja a már október-novemberben megkezdett ajándékvásárlást – kihasználva a Black Friday előnyeit –, és az egész adventi időszakot. Miközben persze továbbra is dolgozik mindenki. Ahogy telnek a napok, úgy válik a karácsony az év legstresszesebb időszakává. Az amúgy is balesetveszélyes konyha valódi aknamezővé változik, amit egy rendkívül paprikás hangulatú szakács próbál felszámolni. De ennek nem feltétlenül kell így lennie.

Karácsonykor a konyha igazi varázslat központja, feltéve, ha minden flottul halad és a háztartási gépeink is tökéletesen működnek.

Csak a tökéletesen működő konyha készülhet fel a karácsonyra

Sokak szerint a díszbe öltöztetett fenyő a karácsony főszereplője, de mind tudjuk, hogy a konyha az, ahol ősi varázslat zajlik a rotyogó lábosok, forró tepsik között. Étel készül. Testet és lelket is jóllakató étel, ami ebben az időszakban a tradíciókról is szól.

A varázslathoz azonban kellenek a megfelelő, modern konyhai eszközök, tökéletes állapotban lévő kisgépek és nagygépek egyaránt. Erről nyilván nem karácsony előtt egy héttel kell gondoskodni, hanem már jóval előtte.

 • Ha ilyenkor derül ki, hogy a fagyasztó elromlott, hogy a tűzhely rózsái, lapjai közül egy-kettő nem működik, ha a sütő alul vagy felül nem süt, elromlott a hőlégkeverés, etc… akkor ne is számítsunk arra, hogy zökkenőmentes lesz a karácsony.
 • Szervizhez nem igen jutunk hozzá már ilyenkor, és bizony alaposan betesz a karácsonyi költségvetésnek, ha hirtelen „ajándékba” kell venni egy új tűzhelyet, vagy hűtőgépet magunknak. 

Amit azonban megtehetünk, az az, hogy felmérjük a konyhai apparátust, a gyártói garanciák időkeretét, és a még tökéletesen működő eszközeinkre megkötjük a kiterjesztett garancia szerződést. Biztos, ami biztos.

A konyha biztonsága, a család biztonsága

Mielőtt még elkezdődik a nagyüzem a konyhában, tegyük azt biztonságossá: 

 • A totyogók mellé rendeljünk ki valakit, valakiket, akár váltásban is, hogy lekössék a figyelmüket; a kicsiknek nincs helyük a konyhában. 
 • Ahogy a kutyának és a macskának sincs. Senkinek nem hiányzik egy baleset pont most.
 • Az érintésvédelem szintén kivételesen fontos, kizárólag olyan konyhai eszközökkel dolgozzunk, amiknek minden csatlakozójuk és kábelük ép.

Legyen-e karácsonyi dekoráció a konyhában?

A konyhában is elfér természetesen némi karácsonyi dekoráció, de azt korlátozzuk például az ablakok üvegfelületére.

A konyha is lehet karácsonyi díszbe öltöztetve, ám azt korlátozzuk az ablaküvegre.

 • A függönyre, vagy a függönykarnisra aggatott égősorok és girlandok Murphy törvénye szerint pont akkor fognak lepotyogni, amikor a legnagyobb bajt okozhatják.
 • A csempékre és egyéb felületekre ragasztott díszek pedig úgyis leolvadnak a hő és a pára hatására.
 • Nincs szükség sem füstölőre, sem aromamécsesre a konyhába, sem a pultokon, sem a hűtő vagy a mikro tetején.

A konyha alapvetően is a legveszélyesebb területe az otthonunknak, ne kockáztassuk a karácsonyt csupán a dekoráció kedvéért.

A karácsonyi előkészületek

Korábban már beszámoltunk a karácsonyi időgazdálkodás fontosságáról, az ajándékvásárlásról és a nagybevásárlásról, a listák és az időkeret tartásának jelentőségéről, ezért erre most nem térünk ki külön.

A teendők listáját osszuk el a karácsonyt megelőző egy hétre, valamint a teljes karácsonyi időszakra és a két ünnep közötti időszakra.

Éppen csak emlékeztetőül pár tanács:

 1. A bevásárlás és a teendők listáját az egész karácsonyt megelőző hétre és a két ünnep közti időszakra állítsuk össze, ne csak karácsony napjára és az ünnepekre.
 2. Ebben az évben különösen fontos lehet, hogy elkerüljük az extra kiadások mellett a soron kívüli bevásárlásokat és ezzel együtt a sorbanállást is.
 3. Alaposan gondoljuk át, hogy hány napra kell felkészülni, hány emberre kell felkészíteni a kamrát és a konyhát.
 4. Érdemes a fagyasztó, a hűtőgép, a kamra- és konyhaszekrény polcainak tartalmát átvizsgálni, ami lejárt eltávolítani, ami a lejárathoz közel áll felhasználni minél előbb, a hely felszabadítása érdekében.
 5. Vegyük számításba, hogy egyes üzletek korlátozhatják bizonyos tartós élelmiszerek kivihető mennyiségét, ezért a bevásárlást el kell osztani két-három hétre is akár. Megrendelés esetében ügyeljünk a kiszállítások időpontjának befoglalására.
 6. A tradicionális karácsonyi ételekhez szükséges alapanyagokra most nagyobb a kereslet, ezért időben kezdjük el a beszerzésüket.
 7. A költségvetésbe ne csak az ételek hozzávalóinak, de az italok, gyümölcslevek, kávé, kakaó, tea, olaj és fűszerek, valamint az alufólia és a sütőpapír számára is különítsünk el egy keretet.
 8. Amikor megtervezzük a menüt, abba ne csak a hagyományos karácsonyi vacsorát kalkuláljuk, de számoljunk az összes többi főétkezéssel és kisétkezéssel is, természetesen karácsony minden napjára.
 9. A speciális igényű családtagok számára készüljünk fel a diabetikus, gluténmentes, laktózmentes és alkoholmentes karácsonyra is, hogy mindenkinek öröm legyen a közös vacsora elfogyasztása.
 10. Itt az ideje a sütemény vagy torta rendelések leadásának is, ha még nem tettük meg.

Nem minden hagyományt kell megtartani

A tapasztalat azt mutatja, hogy rendszeresen túlvállaljuk magukat, majd a Terülj-terülj asztalkám mellett kifakad a felgyülemlett feszültség. Ezt a “hagyományt“ azonban nem kell tartani.

A konyha igazi csemegéket ont magából karácsonykor, ám a maradékok felhasználásával a hétköznapokra is juthat némi különleges finomság.

A szakácsok és szakácsnők tehermentesítése érdekében:

 • Célszerű napi egy főétkezést betervezni, amikor az asztal mellett összeül a család.
 • A kisétkezéseket, az előételeket, salátákat, vendégvárókat svédasztalos formában vezessük fel.
 • A maradékok újrahasznosítása ilyenkor különösen fontos, minden ételt fel lehet használni valahogy, például:
  • a sültet hússalátának,
  • a krumplipüréből lehet krokett, vagy nudli, 
  • a bolognai átalakítható húsos palacsintává, betölthetjük pitébe, vagy használjuk pizzafeltétként,
  • a pecsenyelevet, ragulevest besűrítve kitűnő szószt és feltétet kapunk rizs- és tésztaételekhez a hétköznapokra.
  • Ha nagyobb mennyiség maradt, fagyasszuk le; karácsony és szilveszter között nagyon jól jön majd.

Ha vendégeket várunk, nyugodtan javasoljuk nekik, hogy járuljanak hozzá valamivel a karácsonyi asztal bőségéhez. Legyen az egy tálka mártogatós, gyümölcsök, egy tepsi sütemény, vagy egyéb desszert. 

Ha esetleg túl sokan állítanak be egy-egy palack borral, az sem gond, jól jön majd a szilveszteri bóléhoz.