A megosztott énidő értéke

/ december 23, 2020/ Tanácsadás

Az énidő értéke most, amikor az otthonok osztályteremmé és munkahellyé változtak, fontosabb, mint valaha. Mégis, talán ez most nem kizárólagosan a félrevonulás időszaka, hanem a családi kapcsolatok és kötődés elmélyítésének szentelhető idő. Az énidőt tölthetjük úgy is, hogy a szeretteink társaságában és a magányos elvonultságban töltött órák között egyensúlyt teremtünk. Nézzük hát, hogyan is lehetünk ott mindenhol úgy, hogy közben letesszük a hétköznapok terheit.

A tartalmas pihenést, a családtagokkal megosztott énidő jelentőségét az idei téli szünetben nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A társas magány nem énidő

A családi kapcsolatok megerősítésének egyáltalán nem kedvez, sőt, sokkal inkább egyfajta elidegenedést, társas magányt okoz, hogy az otthonok munkahelyekké váltak felnőttek és gyerekek számára egyaránt. Ezt pedig mindenképpen meg kell előzni. Erőltetni ugyan nem lehet, de ha közös programokat szervezünk, az énidő megosztásában gondolkodunk a téli szünetben, az sokat lendít az igyekezetünkön. Nyilván a tipikus ünnepi balesetek mellőzésével.

Megosztott énidő kint és bent

Aktív beltéri programok

 1. Mindenki számára rémálommal ér fel, amikor elhangzik a felszólítás: gyere, beszélgessünk. És a tapinthatóvá váló feszültségben, naná, hogy senki sem szól egy szót sem. A beszélgetésnek azonban teret adhatnak a társasjátékok, kezdve a hagyományos táblásjátékoktól a kártyajátékokon keresztül az online, PC, vagy konzoljátékokig.
 2. Az Activity, vagy az Xbox Kinect és a VR játékok még a mozgás lehetőségét is megadják. Mindennek persze nemcsak a megfelelő szett a feltétele, de a rendelkezésre álló hely tekintetében is némi szervezést kíván. Még akkor is érdemes egy baleseti garancia szerződést megkötni, ha elég tágas a nappalink. Egy akciódús lézerkardozás, kiélezett teniszparti, vagy akár virtuális szörnyek legyűrése közben adódhatnak olyan véletlenek, amik talán épp a konzol, vagy a mozgásérzékelők épségét veszélyeztetik.
 3. A mozgásnak nem kell feltétlenül a játékra korlátozódnia, már online is elérhetők a videótáras edzésprogramok. Az olyan, zárt térben is használható fitnesz-kiegészítők, mint a kézisúlyzó, gumiszalag, TRX heveder, fitneszlabda, jógamatrac kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy folytassuk korábbi, sportos életmódunkat, vagy belevágjunk az életmódváltásba. Ráadásul a gyerekek online térben töltött időtől befeszült idegrendszerének is szüksége van egy kis fizikai aktivitásra.
 4. Ha így teszünk, még az otthoni torna és edzés előtt győződjünk meg arról, hogy minden komolyabb értéket képviselő dísz- és használati tárgyunk elég messze van a mozgásterünktől. A pandémia első hullámának idején az internet tele volt olyan „vicces” videókkal, amiken banális balesetek történtek a nem elég körültekintő otthoni (edzéseknek éppen nem nevezhető) mutatványok miatt.

A társasjátékok akár hagyományos, akár virtuális formában tökéletes lehetőséget teremtenek a legkülönfélébb témák megbeszélésére.

Intellektuális beltéri programok

 1. Az otthonunkban is felfedezhetjük a fotózás rejtett csodáit, csak egy okostelefon, vagy egy kamera kell hozzá. A makrók készítése, az effektek felpakolása, a vágás és szerkesztés már a mobilról is elérhető, és ezeket akár a terített ünnepi asztalnál el lehet kezdeni gyakorolni. Az pedig igazi bónusz, hogy a fotókat semmibe sem kerül megosztani a nagyival és a papával. Így a rövidke ünnepi beköszönés helyett valódi beszédtémák kerülhetnek elő, és még ha távolról is, de érdemi időt tölthetünk velük.
 2. Az otthoni közös mozimaraton lehetősége is adott, hiszen az HBO GO és a Netflix előfizetés nem egy horribilis összeg. Az elérhető filmek, sorozatok mellett természet- és dokumentumfilmeket is elérhetünk a szolgáltatás igénybevételével, amik szintén kitűnő beszédtémákat vethetnek fel. Talán nem vagyunk képzett filmesztéták, de mindnyájunkban ébrednek gondolatok és érzések, hiszen a filmek célja a szórakoztatáson felül éppen ez. Ráadásul egy-egy film, természetfilm, dokumentumfilm kibeszélése kitűnő alkalom arra, hogy fejlesszük a gyerekek vitakultúráját, megismerjük és színesítsük a világképüket, ellensúlyozva ezzel a közösségi médiából óhatatlanul a viselkedésükbe szivárgott anomáliák hatását.

A nagyszülők kényszerből maradnak távol, de ez nem azt jelenti, hogy ki kell maradniuk a családi életből.

Szabadtéri programok

 1. Nem szól törvény arról, hogy tollaslabdázni, frizbizni kizárólag nyáron lehet. Ebéd után egy kiadós sétára, vagy kutyasétáltatásra elvihetjük magunkkal a kültéri sport- és játékeszközeinket. Ez nemcsak a társas kapcsolatainknak tesz jót, de az egészségünknek is.
 2. Száraz időben egy rövidebb-hosszabb biciklitúra, természetesen a megfelelő felszereléssel, szintén jót tesz testnek-léleknek egyaránt.
 3. A gyalogtúra sem egy utolsó közös program, amit ráadásul feldobhatunk fotózással is. A digitális kamerával és a kiegészítőkkel gyönyörű téli tájfotókat készíthetünk, sőt, ha szerencsénk van, akár megleshetünk néhány vadat és madarat is. Idén a szokottnál jóval több költözőmadár telel át hazánkban, egy okostelefonnal és egy binokulárral felfegyverkezve valódi, életízű élményt szerezhetünk magunknak és a családtagoknak egyaránt.
 4. A fotózás hozzáadott értéke, hogy otthon a számítógép előtt a képek videók utómunkálatai szintén teret engednek az énidő megosztásának, a beszélgetésnek és a készségfejlesztésnek egyaránt.

Egy közös kirándulás kitűnő alkalmat teremt nemcsak a mozgásra, de új, természetközeli élmények szerzésére is.

Tervezzük meg együtt az életmódváltást

 1. A reggeli vagy délutáni futást sem kell egyedül letudni, sőt; egy kis verseny még a hangulatot is feldobja, nemcsak a teljesítményünket.
 2. A kültéri street workout parkokban, kondiparkokban ledolgozhatjuk a bűnös beiglik durva támadásának látható következményeit. Kiváló alkalom arra, hogy egy új, egészségesebb életvitelt alakítsunk ki, ráadásul már a tervezésbe is bevonhatjuk a társunkat, gyerekeinket. Együtt nemcsak jobb, de az edzés nevelő, személyiségformáló ereje is tagadhatatlan. Nem is beszélve arról, hogy egy kiadós edzés tökéletesen levezeti a felgyülemlett feszültséget is.

Vannak olyan elfoglaltságok, amikben szeretteink nem tudnak aktív szerepet vállalni, de nyilván ezeket nem is erőltetjük, ha tényleg közös programot szervezünk. Egy tartalmas nap után azonban a valódi énidőt tölthetjük egy kád, illatos fürdősóval meghintett meleg vízben, egy pohár bor társaságában.