Szilveszter 2020

/ december 31, 2020/ Tanácsadás

Az óév búcsúztatása általában vidám és hangos esemény, finom ételekkel, italokkal, játékokkal és sok-sok nevetéssel, idén a nagy társasági eseményekre nincs lehetőségünk. Legalábbis élőben! Ellenben tökéletes alkalom adódik idén egy autentikus családi, baráti szilveszter megrendezésére. Vagy, az internetnek köszönhetően online csatlakozhatunk be a rendezvényekre, vagy indíthatunk magunk egy eseményt. Nézzük hát, hogyan búcsúztathatjuk el az óévet egy igazán hangulatos, mókás, vidám szilveszteri partin 2020-ban is!

A szilveszter nagyléptékű társasági összejövetelei helyét idén a szűkebb, bensőségesebb körben rendezett óévbúcsúztatás veszi át.

A hagyományos családi szilveszter

Nem is olyan régen az emberek nagy része otthon töltötte a szilvesztert, előkerültek a társasjátékok, a kártya, és persze a zene, meg a vidám társasági játékok.  A vendégek érkezését hagyományos szilveszteri ételekkel és italokkal, várták. A karácsonyról megmaradt beiglik és zserbók sorát sör- és borkorcsolyák tarkították, az erkélyen, teraszon didergő kocsonyáról is lekerült a fólia. A bólé és az édes italok mellett helyet kértek maguknak a markánsabb ízvilágú röviditalok és persze az elmaradhatatlan pezsgő is előkerült éjfélkor. A hajnalig tartó mulatozás azonban szinte minden esetben csakis a felnőtteknek járt, a gyerekek maximum az éjféli koccintásig lehettek fent. 

Idén elmarad a társasági koccintás, hiszen mindenki a saját jól felfogott érdekében csak minimális mértékben érintkezik másokkal.

A szórakozásra, és az óév méltó búcsúztatására azonban több áthidaló megoldást is találhatunk.

Szilveszter egyedül, de nem magányosan

Itt a kitűnő lehetőség arra, hogy leteszteljük az online kapcsolataink életképességét, ami egyúttal rendkívül tanulságos program is egyben. Kiderül, hogy a közösségi oldalakon szövődött barátságok átmenthetők-e a való életbe, amikor szükségünk van egy-két jó szóra és támogatásra.

A valós idejű videókapcsolat létrehozására alkalmas programokban nemcsak kétszemélyes beszélgetéseket folytathatunk, de nyilván, minden szoftvernek megvan a maga tűrőképesége. A Google Meet például egy 10-12 fős videókonferenciát ugyan még elbír, de számíthatunk arra, hogy az egy helyiségben ülők készülékei zavarni fogják egymást, és előfordulhat némi laggolás is. A Discord is alkalmas videókonferencia megtartására, és általában simán veszi a 15-20 fős csoportok által támasztott kihívást is.

A gamer szilveszter

Ha van olyan „emberfajta”, aki nem esik kétségbe azon, hogy idén otthon kell töltenie a szilvesztert a négy fal között, ráadásul egyedül, akkor az a gamer. A különbség az, hogy ezúttal még a valódi magányos farkasok is hajlamosabbak keresni egy falkát  az online térben, még ha csak ideiglenesen is. 

Felkapcsolódnak egy megaLAN-partira, benéznek egy-egy élőben streamelt végigjátszásba a Steamen, vagy egyenesen ők maguk szerveznek egy kisebbfajta gamerpartit. Természetesen nem kell feltétlenül nemzetközi léptékű eseményekben gondolkodni. Egy szerényebb, hazai játékos közösségben is biztosan találunk a fogunkra való elfoglaltságot még szilveszter este is.

Ha úgy döntünk, hogy magunk is belevágunk egy ilyen szilveszteri buli megszervezésébe, ügyelnünk kell pár „apróságra”.

AFK csak a legszükségesebb esetben

Készítsük be a rágcsát és az italokat, hiszen egy gamerpartin, nem lehet csak úgy AFK-zni. (Az AFK a gamer szlengben az Away from Keyboard kifejezés rövidítése, ami annyit tesz, hogy játék közben a résztvevő ideiglenesen kilép a játékból.) Ha egymagunkban játszunk, ezzel nincs gond, ellenben, ha kooperatív játékban veszünk részt, ahol a csapattársaink számítanak ránk, és a karaktereink képességeire, a többszöri, random AFK-zás meg fogja hozni az eredményét: repülünk a csapatból, mint a sicc.

Aki tehát komolyan veszi a szilveszteri gamerpartit, akár okostelefonon, PC-n, vagy konzolon játszik, az: 

  • Gondoskodik minden műszaki felszerelésről, beleértve a plusz egeret, billentyűzetet, kontrollert,
  • Meggyőződik arról is, hogy a család többi, a szilvesztert szintén otthon töltő tagja nem pont a kritikus csata idején áll neki letölteni a kedvenc sorozata mind a tizensok évadát felölelő megapackot az nCore-ról. 

Ha valóban izgalmas és zavartalan gamerpartira vágyunk akkor a stabil router és a minden eshetőségre beállított switch lesz a legjobb barátunk.

Boardgame parti

A kisebb, családi összejövetelek szervezése magától értetődően veti fel a szilveszteri boardgame parti lebonyolítását, hiszen a táblás társasjátékok általában 5-6 fős játékok. Ezt nyilván mindenki a maga felelősségére vállalja csak be.

Amivel egy boardgame partira készülnünk kell az ételeken és italokon kívül, az egy stabil, nagyméretű asztal, valamit elegendő szék és kézfertőtlenítő. Meg persze sok-sok türelem, hiszen, egy-egy Monopoly, vagy Rizikó csata is komoly ellentétekhez vezethet a játékosok között. Ezúttal azonban senki sem pattanhat fel és rohanhat el este nyolc után a helyszínről, egy szilveszteri boardgame parti tehát egész estére szóló kaland. A házigazdának, vagy a kijelölt játékmesternek kell a diplomácia rögös útján kijárnia a békeszerződést a felek között.

Végül, de nem utolsó sorban

Az óév búcsúztatása egybeesik az újévi fogadalmak megtételével is. Talán Önök közül, kedves Olvasóink éppen ma fogadják meg, hogy leteszik a cigarettát. Hogy több vizet isznak, elkezdenek sportolni. Vagy, hogy a korábbinál rendszeresebben végzik a háztartási nagygépek karbantartásával járó feladatokat. A magunk részéről nem is adatnánk jobb tanácsot annál, minthogy ne halogassák tovább a kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződések megkötését.