Otthonteremtés és lakásfelújítás 2021-ben

/ január 7, 2021/ Tanácsadás

Az ingatlanpiac az újépítésű lakások vásárlásának nem igazán kedvez, évek óta emelkednek még az igazán kis alapterületű lakások árai is, ezért az új lakásba, házba költözés egyre távolabb kerül tőlünk. Azok, akik rendelkeznek saját tulajdonú lakással, családi házzal, előbb-utóbb belevágnak egy kisebb vagy nagyobb lakásfelújítási projektbe, vállalva minden kényelmetlenséget, ami ezzel jár. Tekintve azonban, hogy egy lakásfelújítás nem kevés befektetést igényel, mindannyiunknak jól jön, ha külső pénzügyi erőforrásokat vonhatunk be. Nézzük hát, hogy milyen lehetőségünk nyílik 2021-ben arra, hogy tágabb, modernebb, okosabb, gazdaságosabb otthont teremtsünk családunk és önmagunk számára.

2021-ben az otthonteremtési program keretein belül lakásfelújítás pályázat indul, melynek maximális összege három millió forint.

Lakásfelújítási támogatás

Ez év január elsejével új otthonteremtési program indul, amely a korábbi, hasonló célú pályázatoknál kedvezőbb opciókat kínál a családok számára. Az otthonteremtési program egyik eleme a lakásfelújítás támogatása, amely a költségek felét, de maximum három millió forintot tesz a gyermekes, vagy gyermeket vállaló családok kasszájába. Érthető okból utólag természetesen, hiszen a felújítás tényét számlákkal kell igazolni.

Milyen támogatott munkákról lehet szó a felújítás keretében?

A lakásfelújítás támogatást beltéri és kültéri, az ingatlanhoz szorosan kapcsolódó elemek létrehozására, cseréjére, felújítására lehet igénybe venni.

A lakásfelújítás támogatást a következő munkákra lehet igénybe venni:

 • közműhálózat bevezetésére és modernizálására,
 • a vizesblokkok létesítésére abban az esetben, ha a lakás nem rendelkezik azzal,
 • fűtésrendszer létrehozására vagy korszerűsítésére, beleértve a megújuló energiaforrást használó rendszereket is,
 • épület-, lábazat-, tetőszigetelésre,
 • külső nyílászárók cseréjére, felújítására, korszerűsítésére,
 • kéményépítésre, -korszerűsítésre,
 • napelemes rendszerek és napkollektorok telepítésére, cseréjére,
 • légkondicionáló beépítésére, cseréjére,
 • a belső tér átalakítására,
 • alapozás megerősítésére, beépített bútor és konyhai gép cseréjére,
 • az ingatlanon található egyéb, nem lakás célú helyiségek felújítására,
 • az autótulajdonosok számára is elérhető a támogatás például garázs és nyitott kocsibeálló kialakítására,
 • a kerttulajdonosok kerítés, terasz, erkély, előtető, loggia, télikert építésére kapnak támogatást.

Fontos!

 1. Itt kell megjegyeznünk, hogy minden esetben győződjünk meg arról, hogy az általunk kiszemelt és megvásárolt háztartási gép az Uniós szabványoknak megfelelő gyártói garanciával rendelkezik-e. 

 2. Szintén szükséges a kiterjesztett garancia és a baleseti garancia szerződések megkötése, hiszen attól, hogy támogatást kaptunk egy nagygép beszerzésére és bekötésére, az még elromolhat, meghibásodhat, összezúzódhat. Talán éppen a lakásfelújítás közben.

Milyen jellegű munkákra kaphatunk még lakásfelújítás támogatást?

A mozgásában korlátozott igénylő – vagy ha a gyermek mozgáskorlátozott – a lakás, ház akadálymentesítésére is kaphatunk támogatást a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott munkákra, melyek elvégzését szintén számlákkal kell igazolni.

A lakásfelújíítás támogatás a felújítás végeztével, utólag kerül az igénylőhöz a felújítás teljes összegének feléig, vagy maximum három millió forint értékben.

Mi a helyzet akkor, ha nincs meg a felújítás összege?

Nyilván nem mindenki rendelkezik három millió forinttal, amit bármikor fel tud használni, vagy rendelkeznek ekkora összegű megtakarítással. E cikknek nem célja a hazai pénzügyi tudatosság hiányosságain elmélkedni, el is tekintünk hát tőle, és inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy készpénz hiányában hogyan juthatunk mégis hozzá a lakásfelújítás támogatás akár teljes összegéhez.

Ha nincs meg a lakásfelújításra szánt összeg, lakáshitelt, személyi kölcsönt, vagy babaváró hitelt is fel lehet venni.

A lakáshitel igénylés

Mivel a lakásfelújítási támogatást utólag kapjuk meg a benyújtott számlák ellenében, értelemszerűen a munkát előre kell kifizetnünk. Ez az a pénz, ami jelenleg még hiányzik a kasszánkból, ám erre az összegre lakáshitel igénylést nyújthatunk be, például kétmillió forintig. (A pontos információkról tájékozódjunk a bankoknál.)

A személyi kölcsön

Szintén megoldást jelenthet a likviditási gondokra a meghatározott futamidőre felvett személyi kölcsön, aminek minimuma pár százezer forint, a maximuma viszont akár tízmillió is lehet, mégpedig jelzálogfedezet nélkül. A személyi kölcsön igénylése mellett szól, hogy a hitelbírálat átfutási ideje jóval rövidebb, mint lakáshitel igénylése esetén.

A babaváró hitel

A lakásfelújítás támogatás nemcsak akkor vehető igénybe, ha már van legalább egy gyermek a családban. Az éppen gyermekáldás elé néző családok számára az akár tíz millió forintig igényelhető babaváró hitel kedvező, és kézenfekvő megoldás, aminek visszafizetését bizonyos esetekben akár el is engedik. A részletekről szintén további információk érhetők el a bankok oldalain.

A lakásfelújítás támogatással kapcsolatos egyéb információk

A támogatást 2022. december 31-ig lehet igényelni:

 

Mivel a lakásfelújítás támogatást kizárólag a már elvégzett munka után kapjuk meg a felújítási munkálatok végösszegének feléig, vagy maximum hárommillió forintig, kiemelt figyelmet kell fordítani a számlák hitelességére és azok megőrzésére. A kivitelezőkkel még a munka megkezdése előtt egyeztessünk erről, nehogy később gondot jelentsen és valamilyen formai hiba miatt utasítsák el a kérelmünket.