Időmenedzsment dióhéjban

/ január 13, 2021/ Tanácsadás

Az ember a Föld azon ritka teremtményei közé tartozik, aki éntudattal rendelkezik, és képes az idő múlását tudatos szinten érzékelni. Amiben igazán különbözünk a többiektől az mégis az, hogy mi arra is képesek vagyunk, hogy mindezt a magunk javára fordítsuk. Megtervezzük az időnket, a napi, heti, havi, és éves rendszerességgel ismétlődő, valamint egyedi feladatokat. Ennek feltétele a mentális munka. Azok az emberek, akik megtanulják elsajátítani a napi tevékenységek beosztását és a mikromenedzselés folyamatát, sokkal hatékonyabbak és elégedettebbek is. Az időgazdálkodás abban is kiváló támogatást nyújt, hogy az újévre merészen bevállalt tervek és változások megvalósíthatóvá váljanak. Nézzük, hogyan hozhat érdemi változást, rendszert és átláthatóságot az életünkbe az időmenedzsment.

A következetesség az időmenedzsment alapja, akár offline, hagyományos módszerekkel, akár online mobilapplikációkkal csináljuk.

Az időmenedzsment alapja

A jó hír, hogy az idő tervezését, beosztását meg lehet tanulni, és mindenki képes rá, aki csak egy parányi felelősséget is érez a saját élete és sorsa iránt. Az időgazdálkodás alapeleme, hogy listákat készítünk, és naplót vezetünk, ami nemcsak elemzést, de kreativitást is igénylő feladat.

A naapi, heti, havi teendőket online vagy offline, hagyományos módszerekkel is vezethetjük.

Például, a költségvetés megszervezésével:

 • Fényt deríthetünk arra is, hol és miért folyik el a pénz,
 • Hogyan irányíthatjuk át ezeket a kiadásokat valóban fontos dolgokra.
 • Mindezzel komoly megtakarítást, pozitív életminőség változást érhetünk el.

Hogyan bízzuk rá feladatainkat az időgazdálkodás naplónkra?

Sok feladatot csak a munkaidő előtt, vagy azután tudunk elvégezni. Egy olyan társadalomban, ahol a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás idejétmúlt metódusa még működik, és az idő tervszerű beosztását a legtöbben kényszerként élik meg, nem könnyű elérni a minőségbeli változást.

Ez az a pont, amin a mentális munka és fegyelem átsegít minket, hogy elkerülhessük az ösztön szinten működő halogatás csapdáját.

Az újévet érdemes tiszta lappal kezdeni, vegyük hát elő a hasznos újévi fogadalmainkat.

Rendeljünk dátumot a háztartási eszközeink felülvizsgálatához

 • Nézzünk utána a gyártói garanciának, ha vészesen közeleg a lejárat, de még hatvan napnál több időnk van, kössük meg a kiterjesztett garancia és a baleseti garancia szerződést.
 • Van-e olyan háztartási nagygép, amit cserélni kell, és milyen akciókat érünk el belátható időn belül, milyen lehetőségeink vannak erre, akár támogatást felvenni?
 • Jegyezzük fel a karbantartás időpontjait, akár egész évre előre.

A lényeg, hogy minden olyan, korábban magunk előtt tologatott nemszeretem tevékenységnek adjunk egy keretet, és ne hagyjuk, hogy visszahulljon a fejünkre a halogatásunk ára.

Alaposan térképezzük fel az otthonunkat

Sokunk számára okoz gondot, hogy a felújítási munkálatoknak ötletalapon, impulzusból, vagy ad hoc jelleggel álluk neki. A megtervezett lakásfelújítás nemcsak könnyebb és hatékonyabb, de kifizetődőbb is. Idén, a lakásfelújítás támogatás miatt mindenképpen.

A lakásfelújítás, az aktuális szerkezeti átalakítások mindenképpen legyenek a listánk részei.

Milyen felújítási munkák várnak ránk ebben az évben:

 • Hogy áll a nyílászárók szigetelése?
 • Kell-e festeni, padlót, tetőteret szigetelni?
 • Van-e olyan falfelület, amin a hőhidak okozta penészesedés veszélyezteti a szerkezetet, és a család egészségét?
 • Szükséges-e a garázs, vagy kocsibeálló, kerítés, terasz szerkezeti javítása?
 • Kell-e akadálymentesíteni a feljárókat, lépcsőket, ajtókat, átjárókat?

Az életmód menedzselése

Sokunk újévi fogadalma, hogy egészségtudatosabb és felelősebb életvitelt alakít ki:

 • Jobban odafigyel a táplálkozásra,
 • Napi rendszerességgel mozog,
 • Többet pihen, olvas, játszik, vagy tanul,
 • Aktívabb részt vállal a háztartásban.

Mindez akkor valósulhat meg érdemben, ha valóban kialakítjuk az étkezési naplót, az edzésnaplót, időt különítünk el az edzésre, pihenésre, játékra, feltöltődésre, és a tanulásra, önfejlesztésre is.

Az időmenedzsment lényege, a következetesség

Az időgazdálkodás nem olyan rég került át az online térbe, a naptár és a határidőnapló vezetése sokak számára mégis kevésbé szimpatikus, mint egy mobilapplikáció letöltése. (Valószínűleg nehezebb találni olyan tevékenységet, amihez nincs külön applikáció, mint olyat, amire akad akár tíz is.) 

Az időmenedzsmentet támogató mobilapplikációkkal akár a munkából hazafelé j9vet is megtervezhetjük a következő napot, hetet, hónapot.

Ugyanakkor minden időgazdálkodás applikációnak, to do listnek, bevásárlóappnak, budget alkalmazásnak ugyanaz a kerékkötője, mint az egyszerű, offline eszközökének: a következetesség hiánya.

Nem elég megtervezni, be is kell tartani az időbeosztást. Márpedig a listák rögzítése ellen általában azért berzenkedünk, mert onnantól, hogy leírtunk valamit, önmagunkat kötelezzük annak betartására. Nem lehet többé kifogás, mert az időmenedzsment azzal is jár, hogy minden fontosabb tevékenységre szervezünk egy esőnapot is. Pont azért, hogy ha valami, bármi közbejönne, legyen egy olyan időintervallum, amikor elvégezzük azokat a feladatokat, amik a maguk idejéből kicsúsztak. Röviden: van egy B-tervünk is.