Rend és rendszer otthon is

/ január 19, 2021/ Tanácsadás

Egyesek összefüggést találnak a rendezett elme és a kaotikus környezet viszonyában, innen ered a zseni átlátja a káoszt kifejezés is. A tapasztalat azt igazolja, hogy a rend és a rendszerezett környezet, a kényelmes és tiszta otthon, a munkavégzést is hatékonyabbá varázsolja, ami a home office esetében hatványozott jelentőséggel bír. Nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, következésképpen elégedettebbek és eredményesebbek is leszünk tőle. Nézzük hát, hogyan teremthet rendet bárki a káoszban.

Az otthoni rend és rendszer nemcsak a saját életkörülményeinket javítja, és a home office-t támogatja, de a gyermekeket is igényesebb felnőtté neveli.

Rend és rendszer nemcsak a virtuális környezetben

Egy közismert mém szerint, akinek rendetlen a környezete, annak rend van a számítógépén, okostelefonján, és vica versa. A valóságban egyáltalán nincs köze egymáshoz a két jelenségnek, annál inkább az időnek és a szokás hatalmának.

A rend és a rendszer valós környezetünkben esztétikai igény és higiéniai szükséglet. Van, aki megteheti, hogy takarítószolgálatot fogad fel környezete rendben tartására. Sokunk számára ez vagy nem elérhető opció, vagy még a gondolatától is idegenkedünk annak, hogy ismeretlenek nyúljanak a személyes holmijainkhoz.

Íme, néhány tipp és tanács a rendezett otthon létrehozásához és megtartásához.

Rend a közös helyiségekben

A rendrakás mindig megelőzi a takarítást. Ezzel nemcsak az otthonunk esztétikáját és rendszerét támogatjuk, de a véletlenekből adódó baleseteket is elkerülhetjük.

A rend és a rendszer egyértelmű, átlátható, könnyen követhető legyen minden családtag számára, így a háztartás életképes és egészséges szinten tartása is sokkal könnyebb és egyszerűbb.

 1. Minimalizáljuk a rendetlenséget a házban azzal, hogy minden délután vagy este, még a lefekvés előtt 5-10 percet eltöltünk a dolgok helyrerakásával.
 2. Kérjünk segítséget a családtagoktól is, hogy a saját környezetükben és a közös helyiségekben segítsenek elpakolni. (Ők is hozzájárultak a rendetlenséghez, járuljanak hozzá a rendrakáshoz is.)
 3. Minden holmit, amin összegyűlhet a por, és nem dizájnelem, tegyünk el a helyére.
 4. Használjunk mikroszálas kendőt a portörléshez, az elektromos készülékek felületeihez is.
 5. Tartsunk nedves törlőkendőt a lakás minden helyiségében, a használatukra tanítsuk meg a gyerekeket is, beleértve az okostelefon tisztítását is.
  1. Ha mindennap, akár többször is áttöröljük velük a rendszeresen használt felületeket – íróasztal, ebédlőasztal, konyhapult – sokkal gyorsabban végzünk majd, amikor a heti takarításra kerül a sor.  
  2. A konyhai felületeket magától értetődően minden használat után le kell törölni.
 6. Mosogatás címszó alatt a legtöbb családban a konyha rendbe tételét és felületek napi szintű tisztántartását is értik. Ha ez nem elég egyértelmű azok számára, akiktől segítséget kérünk, akkor csiszoljunk a kommunikációnkon, és részletezzük a feladatokat.
 7. A mellékhelyiségek rendben- és tisztántartása a lehető legfontosabb tevékenység a család egészségének megőrzése érdekében.

Mindenki szokja meg, hogy:

 • Kimossa, kiöblíti maga után a mosdókagylót, tusolót, kádat.
 • A tükrön és a vécében sem hagy maga után nem kívánatos nyomokat.

A rendezett mellékhelyiséggel gyorsabban és hatékonyabban végzünk majd, a heti fertőtlenítést is magába foglaló takarítás során.

Tegyünk rendet a személyes térben is

A rendrakáson és takarításon túl a szellőztetés és beágyazás sem lehet vita kérdése.

Az alaposan kiszellőztetett szoba és a beágyazott ágy legyen minden családtag számára követendő példa.

 1. A beágyazást érdemes a reggeli szellőztetés után elvégezni.
 2. Amíg szellőztetünk, megejtjük a reggeli fürdőszobai szeánszt, miközben kiszellőzik nemcsak a szoba, de az ágynemű is.
 3. A gyerekekkel is értessük meg, hogy a szellőztetés és beágyazás nemcsak a szoba kényelme és esztétikája miatt fontos.
 4. A bevetett és letakart ágyra már rá lehet ülni a nappali ruházatban, ami szintén higiéniai szempontból fontos, hiszen sokan nem öltöznek át otthoni ruhába, és nem is szellőztetnek, amikor az utcáról, munkából, iskolából hazaérnek.
 5. Ez akkor jut kiemelkedő szerephez, ha vendégeket fogadnak, fogadunk. Mégsem várhatjuk el tőlük, hogy hozzanak magukkal váltóruhát.
 6. Végső soron, az alaposan átszellőzött szobában, a felfrissült párnával és takaró alatt az alvás egészségesebb és pihentetőbb.
 7. Ha van saját íróasztalunk, praktikusan berendezett home office-unk, előfordul, hogy letelepszünk dolgozni a kanapéra, vagy délután áttesszük a helyünket egy kényelmes fotelba. A lényeg, hogy amikor letettük a gépet, mobilt, ne oda pakoljuk, ahol éppen vagyunk, hanem vigyük vissza a helyére.

Rend és rendszer a szekrényekben

Szinte mindenkinek, aki családban él az egyik legnehezebb feladata rendet tartani a szekrényekben, gardróbban. Eredendően ott bukik el, hogy nem pakolunk el azonnal vasalás, hajtogatás után. 

a háztartás rendben tartása közös felelősség, amiből mindenkinek ki kell vennie a maga részét.

 1. A terhek megosztása és a rendezett környezetre való nevelés érdekében, amikor a ruhák ki- vagy lekerülnek a szárítás után, mindenki kapja meg a saját ruhaneműit, hogy összehajtogassa és eltegye azokat. 
 2. A konyhai, fürdő – és lakástextíliákra pedig kitalálhatunk egy heti forgórendszert, ahogy a vasalásra is.

Konklúzió

Mindennek legyen meg a saját helye. A számláknak, iratoknak, a kulcsoknak, a kabátoknak, cipőknek, papucsoknak, utcai és otthoni ruháknak, a játékoknak, a távirányítónak, a telefonnak, a számítógépnek. Szóval mindennek. Csak így tudunk folyamatosan rendet tartani magunk körül minimális erőfeszítés mellett.