Rövid útmutató a szabadidős drón felhasználáshoz

/ január 26, 2021/ Tanácsadás

A drón, ahogy számos más fejlett technológia, a hadiiparból került a civil felhasználói szférába, ahol gyorsan népszerűvé vált, hiszen egy korábban csak igen magas költséggel elérhető perspektívát ad elérhető áron. A munkaköri felhasználásán túl a drón a hobbisták körében is felkapott eszköz, emiatt szükséges a drón használat szigorú szabályozása. Rövid útmutatónkban az alapinformációk és törvényi előírások hivatkozása után a drón szabadidős használatával kapcsolatos szempontoknak járunk utána.

A drón reptetését magyarországon szigorú előírások szabályozzák.

Mi a drón?

A szó az angol drone (hímivarú méh, azaz here) kifejezésből ered, és olyan pilóta nélküli légi járművekre (UAV), és pilóta nélküli légi rendszerekre (UAS), vonatkozik amelyek valós időben távirányított gépek (RC) vagy előre beprogramozva, automata üzemmódban repülnek.

Tekintettel arra, hogy a drón olyan magasságban, illetve olyan terepekre képes eljutni, ahová korábban csak speciális felszereléssel, vagy egyáltalán nem tudtunk embert küldeni, az UAV szinte minden iparágat lefed és a felhasználási területek száma rohamosan gyarapszik. Emiatt a dróngyártás és a mögötte álló kutatás-fejlesztés az egyik leggyorsabb ütemben fejlődő iparág.

Drónozás Magyarországon

Ki ne szeretné, hogy saját repülő robotja legyen? A legjobb módja annak, hogy többet megtudjunk az UAV-iparról, és az UAV-hez köthető előnyökről, ha saját drónt reptetünk. A drón távvezérléséhez okostelefont is használhatunk, nyilván a kompatibilis alkalmazás letöltése után.

A drón vezérlése konzollal, vagy okostelefonnal, valamint tablettel is történhet.

Tekintve, hogy a drónreptetés szabadtéren történik, ahol mindig fennáll a véletlen/váratlan fordulatok veszélye, ha okostelefont használunk a drón távirányításához, még az első reptetés előtt:

 • Győződjünk meg a telefon gyártói garanciájának érvényességéről,
 • Ha még több, mint 60 nap van hátra a lejártáig, kössünk kiterjesztett garancia szerződést, és
 • a vis majorok miatt baleseti garancia szerződést.

A technológia fejlődése minden eddiginél elérhetőbbé tette az UAV birtoklását magánszemélyek számára is. Ezt a törvények és előírások nem mindig tudták a kellő gyorsasággal lekövetni, illetve folyamatosan módosításra, kiegészítésre szorulnak. Éppen ezért, annak a magánszemélynek, aki drónt szeretne reptetni, a saját felelősségére kell naprakészen tartania ismereteit a törvényekről.

A drón ipari célú felhazsnálása mindneképpen engedélyhez kötött tevékenység.

Hazánkban a szabadidős és munkaköri drón használattal kapcsolatos alapszabályokat és fogalmakat a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tartalmazza, mely 2020 decemberében módosult. 

A drónozással kapcsolatos szabályozások Magyarországon 2021. januárjától lépnek életbe, és arra kötelezik a drónosokat, hogy új vizsgát tegyenek. (A korábban elvégzett vizsgák nem váltják ki az új tanfolyam elvégzését és a vizsgázást!)

Milyen drón kategóriák érhetők el a piacon?

Számos gyártó repülésre kész (RTF) vagy majdnem repülésre kész (ATF) drónokat állít elő, amik elég jó ár-érték aránnyal vásárolhatók meg. Alig egy óra alatt összeszerelhető és kalibrálható a drón, majd – nyilván az előírásoknak megfeleltetve – el is indítható.

Játék kategória

A játék kategóriás drónok nem lehetnek felszerelve semmilyen rögzítőrendszerrel, pl. kamera, vagy mikrofon.

A játék kategóriába azok a 120 gramm alatti UAV-k tartoznak:

 • Amelyeken nincs adatrögzítő, például kamera, és 
 • a kezelő személytől maximum 100 méterre képesek eltávolodni.

Nyílt kategória

Számos hobbi és ipari célra felhasználható drón tartozik ide.

Kritériumok:

 • Maximum 120 méterre tud eltávolodni a kezelőtől.
 • A kezelőnek szabad szemmel, segédeszköz igénybevétele nélkül is látnia kell a drónt.
 • A drónt folyamatosan követni kell.
 • A drónt tilos nagyobb létszámú embertömeg fölé reptetni.

A gyártónak fel kell tüntetnie a drónon, hogy milyen osztályú, valamint, hogy milyen közel működtethetjük külső személyekhez. (Külső személynek számít mindenki a kezelőn kívül.)

Speciális kategória

A kategória kritériumait elsősorban a drónreptetés művelete szabályozza.

Speciális kategória alá tartozunk, ha például:

 • az UAV több, mint 25 kilogramm.
 • a reptetés autópálya felett történik.
 • a reptetés bármilyen vezetékhálózat felett/közelében történik.
 • a művelet teljes ideje alatt az UAV szabad szemmel nem követhető, és/vagy 
 • a reptetés egyes szakaszain a látótérből kikerül.

Engedélyköteles drón kategória

Minden olyan drón engedélyköteles, amelyet például:

 • Embertömeg felett reptetünk,
 • Áruszállításra, személyszállításra használunk,
 • Az UAV segítségével különböző anyagokat, tárgyakat dobunk, szórunk szét.

Az áruszállításra használt drónok, mindenképpen engedélykötelesek.

Miért és hogyan tehetünk vizsgát a drón reptetéséhez?

A drón reptetéséhez online kell vizsgát tenni, ami nem lehetőség, hanem kötelező érvényű szabályozás. A drón reptetése a magas fokú szem-kéz koordináción kívül egyéb kompetenciákat is igényel. Éppen ezért Uniós alapkövetelmények többek között az általános UAV/UAS ismereteket, a repülésbiztonsági, légiközlekedési és operatív ismereteket is felölelő vizsga elvégzése, melyhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium engedélye szükséges.

Mivel minden olyan drónt, ami nem a játék kategóriába tartozik, regisztráltatni kell, a drón vásárlásakor igen körültekintően kell eljárni. A karácsonyra, vagy szülinapra kapott drónoknak éppen ezért járjunk utána, nehogy a felkészületlenségünk miatt kerüljünk kényszerhelyzetbe.