Konyhai kisgépek nyomában

/ február 5, 2021/ Tanácsadás

Míg a háztartási nagygépek – tűzhely, mosogatógép, hűtőgép, fagyasztó – kulcsfontosságúak a funkcionális konyha megtervezésében, addig a kisebbek kényelmesebbé varázsolják hétköznapjainkat, valamint lerövidítik egyes munkafolyamatok idejét. Nézzük hát, a legnépszerűbb és legfontosabb konyhai kisgépek választékát.

A konyhai kisgépek nagy segítséget nyújtanak a háztartásban

Kisgépek, amik nélkül nehezebben indulna a nap

A konyha a családi élet középpontja, a tűz helye, szó szerint. Eme archaikus, ám kétségkívül gyönyörű szimbólum azonban ma már senkit sem késztet arra, hogy órákat töltsön a konyhában. Főleg nem reggel!

Kávéfőző

A kávéfőző nélkülözhetetlen számos háztartásban.

 • A hagyományos kotyogós kávéfőző a koffein rajongók szerint finomabb kávét készít, de
 • a kényelem, amit reggelente, vagy egy nagyobb létszámú családi esemény, vendégség közben kapunk egy elektromos kávéfőzőtől, megfizethetetlen.

Konyhai kisgép a kávéfőző is, minden háztartásban megtalálható valamilyen kivitelben

Vízforraló

Sokaknál nem a kávé, hanem egy kiváló tea indítja be a motort, valamint tartja a lelket és a kitartást optimális szinten egész nap.

 • A vízforralót nemcsak modern köntösben érhetjük el, egy szép kivitelezésű szamovár esztétikai élményt is nyújt teázás közben.
 • Természetesen a vízforralónak nemcsak a tea látja hasznát, bögrés levesek, mártások, szószok elkészítésében is hatékony partnerünk.

Kenyérpirító

A pirítós gyors és ízletes étel, amit rendkívül egyszerű elkészíteni, feltéve, ha van otthon kenyérpirító.

 • A hagyományos módszer elég körülményes, a szag belengi az egész lakást, és takarítani kell utána a platnit.
 • Ha csak pár percünk van otthon reggelizni munkába indulás előtt, a kenyérpirító ideális konyhai kisgép.

A toaster, mint az egyik legkedveltebb konyhai kisgép megkönnyíti a reggeli készítést

Szendvicssütő

Egy másik népszerű kedvenc a szendvicssütő.

 • Ma már azzal sem kell foglalkozni, hogy a kenyérszeleteket méretre igazítsuk, hiszen formakenyeret, az előre felvágott szeletekhez pedig rengetegféle szendvicskrémet lehet kapni.
 • A szendvicssütővel kiadósabb, de még mindig könnyű reggelit, uzsonnát, vacsorát készíthetünk pillanatok alatt az egész családnak, vagy megvendégelhetjük a váratlan látogatókat.

Turmixgép/shaker

Sokan indítják a napot egy tartalmas, egészséges, könnyű turmixszal, vagy manapság divatosabb változatainak egyikével, a smoothie-val, vagy akár shake-kel.

 • A több fokozaton működtethető kisgép, elbír a keményebb anyagokkal is, így nyáron jeges hűsítőket is készíthetünk a segítségével.
 • Azokban a családokban, ahol kisgyermek, vagy emésztéskönnyítő étrendet követő családtag van, a turmixgép nélkülözhetetlen eszköz, hiszen pillanatok alatt pürésít.
 • Az önmagával sűrített főzelék egészségesebb, mint a habart, vagy rántott, és eme konyhatechnikai eljárás kivitelezéséhez kiváló partnerre lelünk a turmixgép „személyében”.

Számos turmixgép közül választhatunk a konyhai kisgép palettán

Konyhai kisgépek, robotgépek intenzív igénybevételhez

Egyes munkafolyamatok olyan konyhai kisgépek használatát igénylik, amelyek erősebb motorral rendelkeznek, vagy élesebbek a pengéik, esetenként teljesen tehermentesítenek minket egy feladat elvégzése alól.

Konyhai daráló/szeletelő

Igazi, teljes értékű partner a konyhában.

 • Rábízhatjuk a szeletelést, és attól függően, hogy milyen pengetartozékokkal látták el, nemcsak a zöldségekkel, gyümölcsökkel, sajttal, de a keményebb diókkal is megbirkózik. Szó szerint.
 • Ráadásul ezzel a kisgéppel mennyiséget tudunk termelni, ami egy nagyobb család, vagy családi esemény, ünnep esetében időhatékony megoldást kínál.

Keverőgép

Rég elmúltak azok az idők, amikor kézi habverővel, vagy villával kellett megbirkózni a tojásokkal, vajas krémekkel, kevert süteménytésztákkal, szószokkal és mártásokkal.

 • A keverőgép több fokozaton működő kisgép, melyen csupán a keverőfejet kell kicserélni.
 • Sok esetben tartozéka a keverőgépnek a motorra csatlakoztatható botmixer is, amivel nemcsak zöldséget és gyümölcsöt apríthatunk, de előkészíthetünk egy habarást is.

Kenyérsütő

A kenyérsütő rendkívüli módon képes egyszerűsíteni a háztartásvezetést.

 • Nemcsak keveri, dagasztja és keleszti a tésztát, de meg is süti.
 • Számos programjának köszönhetően nemcsak kenyér, de lángos, fánk- és egyéb kelesztett pék-és házisütemény tésztákat is elkészíthetünk a segítségével.
 • Egyes modellek pillanatok alatt finom, illatos lekvárt állítanak elő az idénygyümölcsökből.
 • A kenyérsütő további előnye, hogy magok, sikér és különböző típusú lisztek, lisztkeverékek hozzáadásával saját készítésű magos, teljes kiőrlésű, vagy gluténmentes pékárut is készíthetünk magunknak, otthon.

A sütést, főzést tehermentesítő konyhai kisgépek

A sütés-főzés terhét javarészt a tűzhely viszi, de egyes ételek elkészítésében egyre nagyobb szerepet játszanak a kisgépek is.

Grillező

Az elektromos grillek kicsik, füstmentesek és könnyen tisztíthatók.

 • Az így előállított húsételek egészségesebbek is, mint a serpenyős változatok.
 • A grillező a változatos étrend támogatója, hiszen zöldségek, sajt és hal is elkészíthető a segítségével.

Mikrohullámú sütő

A mikró valószínűleg a legnépszerűbb konyhai kisgép, bár tény, hogy javarészt az ételek melegítésére használjuk, nem az elkészítésére.

 • A nagyobb kapacitású mikrosütők nem csak melegítésre és főzésre, de valóban használhatók sütésre, és grillezésre is, attól függően, hogy rendelkeznek-e a megfelelő tartozékokkal.

Fritőz

Az 1990-es évek környékén találkoztunk először fritőzzel, azaz olajsütővel, mégpedig az akkortájt induló gyorséttermekben.

A technológia hamar helyet kért magának a háztartásokban, hiszen:

 • Egységnyi idő alatt több ételt készíthetünk el vele, mint a hagyományos módszerekkel.
 • A hőfokszabályozó állítható, ami praktikusan egyszerűsíti a sütés folyamatát.
 • A szűrő segítségével lecsepegtethető a felesleges olaj az elkészült ételről.

Kezdetben az olajsütők tisztítását megnehezítette, hogy az üst nem volt kivehető, de később ezt a problémát is orvosolták a tervezők. Ma már nemcsak kivehető az üst, de az olajat is le tudjuk ereszteni belőle.

Rizsfőző

A rizsfőző rendkívül praktikus kisgép, mivel nem kell többé a véletlenre/tapasztalatra bízni a finom, illatos és pergős rizs elkészítését.

 • A rizsfőző több különféle fajtájú rizs főzésére alkalmas és még abban is segítséget nyújt, hogy pontosan mennyi vízzel kell felönteni az adott rizsfajtát.

A konyhai kisgépek számos háztartást tesznek kényelmesebbé meglehetősen hosszú időre, feltéve, ha gondoskodunk az állagmegóvásukról többek között a kiterjesztett garancia és baleseti garancia szerződés megkötésével.