Mi az a QNED?

/ február 16, 2021/ Oktató, TV

A Quantum Nano-emitting Diode, azaz a QNED egy olyan fejlett paneltechnológia, amely kék nanorodos fénykibocsátó diódákat használ. Az egyedülálló maghéjjal és háromdimenziós nanostruktúrával a hátsó sík vékonyfilm tranzisztorba integrált nanorodok kiváló képarányt és kvantumhatékonyságot kínálnak a jelenleg elérhető platformokhoz képest. Cikkünkben tisztázunk néhány, a technológia működésének megértéséhez szükséges fogalmat és megnézzük, valóban a QNED tévé-e a jövő?

A QNED tévé az LG által gyártott prémium LCD televíziók sajátos sora, ami ötvözi a Quantum NanoCell színtechnikát a mini-LED háttérvilágítással.

Mi az a QNED tévé?

A QNED tévé az LG által gyártott prémium LCD televíziók sajátos sora, ami ötvözi a Quantum NanoCell színtechnikát a mini-LED háttérvilágítással. A cég bejelentette, hogy a 4K és a 8K modellek 65-86 colos kijelzőmérettel kaphatók a CES 2021-en.

A QNED előnye a LED technológiához képest

Elméletileg a QNED struktúrák nagyobb funkcionális sűrűséget érhetnek el, mint az összes sík LED, beleértve a QD-OLED rendszerekben való felhasználást is. 

 • A QNED hátlapok sugárzási felülete akár tízszerese lehet az OLED panelek területének, potenciálisan túllépve az OLED technológia fényintenzitásának korlátozásait. 
 • A QNED technológia egyik legérdekesebb oldala, hogy a nanorodok kék fényt bocsátanak ki, és integrálhatók ugyanazokra a vékonyfilm tranzisztorokra, amelyeket a kék OLED-ek kialakításához használnak.

Tegyük tisztába a QNED alapokat!

Mivel az LCD pixelek nem önkibocsátók (más szóval, nem hoznak létre saját fényt), a legtöbb jelenlegi LCD kijelző LED-eket használ a kijelző hátulról történő megvilágítására. Bár a háttérvilágítás technológiája az évek során jelentősen javult, az LCD tévék nem tudtak versenyezni az OLED paneltechnológia önkibocsátó diódáival.

A QNED hátlapok sugárzási felülete akár tízszerese lehet az OLED panelek területének, potenciálisan túllépve az OLED technológia fényintenzitásának korlátozásait.

Itt jön szó szerint a képbe a QNED, melynek köszönhetően:

 • A háttérvilágítás egyes, mini LED-fényforrásai külön-külön ki és bekapcsolhatóvá válnak. 
 • A mini-LED-ekkel úgynevezett helyi tompítózónák hozhatók létre, ami javítja a fényerőt és a kontrasztot.

Mini-LED

A Mini-LED technológia nagyon kicsi, 0,2 mm nagyságú LED-eket használ a kijelző fényének előállításához. 

Az új technológia gyökerei a hagyományos háttérvilágítású LCD technológiánál keresendők, de:

 • Ahelyett, hogy egyetlen nagy vagy több kisebb, helyben tompított háttérvilágítást használna, a mini-LED technológia több ezer apró LED-es háttérvilágítást használ. 
 • Ennek eredményeként kiemelkedően jó helyi tompítási jellemzőket tud felkínálni.

A technológia a hagyományosnál kisebb és világosabb egyedi vörös, zöld és kék LED-eket használ a színes fény közvetlen kibocsátására.

Mi a helyi tompítózónák célja?

Ez egy hibrid megközelítés, amelynek célja az OLED emissziós jellegének utánzása, de a tervezés kevésbé bonyolult, ennélfogva költséghatékonyabb is.

Micro-LED

A micro-LED az OLED önkibocsátó technológiája, csak kicsiben.

 • A micro-LED-ek akkorák, mint egy-egy al-pixel. 
 • A technológia a hagyományosnál kisebb és világosabb egyedi vörös, zöld és kék LED-eket használ a színes fény közvetlen kibocsátására. 
 • Így nincs szükség LCD rétegre vagy színszűrőre. 

A technológia azonban költséges, ami csak nagyméretben kifizetődő és praktikus. A sok apró OLED-kijelző elhelyezése a kijelzőn jól működik az extranagy tévék esetében, de nagyon nehéznek bizonyulnak a laptopok és az okostelefonok kisebb, nagy pixelsűrűségű kijelzőiben.

A micro-LED jobb, mint az OLED?

Röviden: nem. 

 1. Míg a micro-LED-es kijelzők, mint például az LG QNED, jelentős előrelépést kínálnak a normál LCD-hez és a LED-es háttérvilágítású LCD-hez képest, a legjobb OLED okostévékhez képest továbbra is hátrányban vannak.
 2. A QNED tévé nagyobb fényerőt kap, de a kontraszt és a mélyfekete-szint még mindig nem egyenértékű az OLED-kijelző és az önkibocsátó pixelek értékével.

A QNED egy lenyűgöző iteráció az LCD paneltechnológiában, de nehéz megmondani, hogy lesz-e belőle tartós és szabványos formátum.

Valóban a QNED tévé a jövő?

A QNED egy lenyűgöző iteráció az LCD paneltechnológiában, de nehéz megmondani, hogy lesz-e belőle tartós és szabványos formátum.

A kérdés része továbbá, hogy:

 • Az LG jelenleg az egyetlen vállalat, amely ezt a technológiát használja. A Samsung rendelkezik ugyan saját QNED vonallal, de ez lényegesen eltér az LG-étől.
 • A márkajelzés szintén potenciális akadályt jelent az új paneltechnológia elfogadásában, mivel hasonlósága a QLED-hez némi zavart okozhat a fogyasztók számára.

Mint minden újdonság esetében itt is a legjobb stratégia a kivárás, hiszen a QNED tévék első hulláma drága, és hosszú távon még nem bizonyított. Ugyanezen okból a QNED tévé nem nélkülözheti a kiterjesztett garancia és a baleseti garancia szerződés meglétét.