Bemutatkozik a Samsung Galaxy S21

/ február 22, 2021/ Mobiltelefon

A Samsung virtuális színpadán új széria került reflektorfénybe; a Galaxy S21, S21+ és az S21 Ultra. Abban az időben, amikor az okostelefonok egyre drágábbak, a Samsung idén merőben eltérő megközelítéssel állt elő. Miközben a Galaxy Ultra továbbra is a Samsung zászlóshajója az igazi, kompromisszumok nélküli felhasználói élmény biztosításában, addig az alapszintű S21 és S21+ modellek esetében olyan kompromisszumok sorát hajtotta végre a gyártó, ami a Galaxy korábbi iterációiban nem volt elképzelhető.

A Samsung Galaxy S21 a korábbi iterációkhoz képest jelentős kompormisszumokat tartalmazó kivitelezésben került forgalomba.

A Samsung Galaxy S21 szíve

Ez az a terület, ahol az új S21 sorozat nem nagyon különbözik egymástól. A Galaxy-triót a Qualcomm új Snapdragon 888, vagy a Samsung LSI Exynos 2100 hajtja. Ez utóbbival az Európában piacra kerülő modellek büszkélkedhetnek.

A chipsetek közös jellemzői:

 • Az ARM legújabb Cortex-X1-t tartalmazza, 2,8 GHz-en vagy 2,9 GHz-en.
 • Nagy GPU-teljesítmény-frissítést ígér az S20 SoC generációkhoz képest.
 • Belső 5G modemmel integráltak.

RAM

12 vagy 16 GB az Ultra esetében, 8GB az S21 és az S21+ esetében.

Belső tárhely

Ami kifejezetten ellentmondásos ennek a generációnak az eszközeiben, az a microSD foglalat eltávolítása. A Samsung egyszerűen megszüntette az opciót anélkül, hogy alternatívát adna, vagy növelné a telefonok alaptárhelyét.

Az S21 és az S21+ 128 vagy 256 GB-os tárhelyet kap, míg az S21 Ultra 512 GB-os opcióval rendelkezik.

A galaxy S21 változtatásainak hátterében a költségcsökkentés és egyúttal az elérhetőbb árkategória elérése dominált.

Galaxy S21 Ultra – a Samsung új zászlóshajó modellje

A Samsung az eddigi legjobb, vadonatúj paneltechnológiával ellátott kijelzővel szerelte fel az S21 Ultrát, ennek megfelelően az ára is a prémiumkategóriás telefonok közé emeli a készüléket.

A rendszeres karbantartás, az állagmegóvás, és a baleseti garancia, valamint kiterjesztett garancia megkötése, ennél fogva nemcsak műszaki szempontból kívánatos, de a befektetés biztonságának szempontjából sem egy utolsó gondolat.

 • Az új Gorilla Glass Victus üveg védelmét élvező kijelző és a hátlap is.
 • A kijelző a várt 3200 x 1440 felbontású, de a tavalyi készülékekkel ellentétben a Samsung most végre lehetővé tette az adaptív, 10 és 120Hz közötti képfrissítést, a fogyasztás optimalizálása érdekében. (Ez mindhárom modellre jellemző.)
 • Az új paneltechnológiának lehetővé kell tennie az S21 Ultra számára, hogy ezt a felbontást és frissítési gyakoriságot kompromisszummentesen kínálja, beleértve az akkumulátor élettartamot is.
 • Az akkumulátor kapacitása 5000mAh, ami a 25W-os gyorstötlést és a 15W-os vezeték nélküli töltést is támogatja.
 • Az S21 Ultra kijelzője némileg kisebb – 6,9” helyett 6,8” – , valamint 0,4mm-rel keskenyebb és 1,8 mm-rel rövidebb, mint az elődje, bár egyúttal 0,1mm vastagabb is; a súlya 227g.
 • A telefon hátoldalán, különösen a kamerák környékén látható jelentős változás, mint önálló dizájnelem a hátsó üveglapon belül. Az egyes kamerák saját kisebb üvegburkolatokkal vannak ellátva.
 • Az S21 Ultra négykamerás modell, melynek technikai újításai és specifikációi lényegében megoldják a közös fókusztartomány – korábbi modelleknél észlelhető – minőségbeli hiányosságait.

Galaxy S21 és S21+ elérhetőbb, de kevésbé esztétikus modellek

Bár az új Galaxy S21 és S21+ az új Ultrához hasonlóan IP68 víz-és porállósággal, Dolby Atmos támogatással és sztereó AKG hangszóróval rendelkező modellek, felhasználói körökben vitatott eszközök. Ahhoz képest, hogy az elmúlt évtizedben a Samsung Galaxy modellek a korábbi iterációkhoz és a versenytárs modellekhez képest is jobb kijelzőt kaptak, ez most egy visszalépésnek tűnik, még akkor is, ha ez egy nyilvánvaló áldozat az árak alacsonyan tartásának oltárán.

 • Az új S21 nem kapott csúcsminőségű kijelzőt, sőt, a tavalyi Galaxy S20-as szériához képest is szerényebb a felhozatal. (2400 x 1080 felbontás,120Hz-es frissítési frekvencia.)
 • A kijelzőoldali panelt mindkét modellnél ugyanaz a Gorilla Glass Victus üveg óvja, mint az Ultra esetében, az S21 hátlapja azonban Glasstic, azaz üveghatású műanyag.

A Samsung Galaxy S21 hátlapi kamerarnedszerének újítása csak az Ultra modellben került bevezetésre.

A tavalyi modellekhez képest további tervezési különbség, hogy:

 • A 6,2” és 6,7” colos kijelzők, laposabbak, és szélesebbek, mint elődeik.
 • A készülékek súlya: 169 és 200g.
 • A plusz súly magyarázható a nagyobb akkumulátor kapacitással, ami az S21-nél 4000mAh, az S21+ esetében pedig 4800mAh-ra nőtt.
 • A töltési sebességük és lehetőségeik megegyeznek az S21 Ultráéval.
 • A kameramodulok ugyanazok, mint a Galaxy S20 sorozatban, az új dizájn azonban a vakut áthelyezi a telefon hátlapjára, valamint az S21+-nak nincs To21 érzékelője.

Míg az S21 Ultra a tavalyi modellek megfelelő folytatásának tűnik, az új S21 és S21+ esetében az első visszajelzések szerint a felhasználók túl nagy árnak találták a kompromisszumokat, még a költségek csökkenéséhez képest is. További kétségek merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy az új WiFi 6E kapcsolat és az S-pen kizárólag a Galaxy S21 Ultra számára van fenntartva, valamint, hogy a szettekben nincs töltő, azt külön kell megvásárolni a készülékekhez.

Mindenesetre majd az elkövetkező pár hónap alapján vonhatjuk le az igazi konklúziót, hiszen a hétköznapi használhatóság és a funkcionalitás mindennél fontosabb, még egy státuszmodell esetében is.